Brain-based career matching: het brein als baankompas (BrainsFirst)

AZ blijft ook in de komende jaren samenwerken met BrainsFirst. De voetbalclub en het neurowetenschappelijk bedrijf ondertekenden deze week een nieuwe deal tot medio 2025.

Game-based assessments

Acht jaar geleden sloegen AZ en BrainsFirst al de handen ineen. Daaruit bleek uiteindelijk de meerwaarde van het werk van het Amsterdamse bedrijf, dat breintesten doet door middel van uitdagende computergames. BrainsFirst ontwikkelt game-based assessmenttechnologie en linkt daarmee vraag en aanbod in topsport en bedrijfsleven op basis van breinfuncties. Doel is om bij elk individu de biologische bouwstenen van prestaties objectief vast te stellen: denk aan werkgeheugen, patroonherkenning, snelheid van informatieverwerking, inhibitie, anticipatievermogen en aandachtscontrole. Vooraanstaande organisaties als PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, ABN Amro, Deloitte en de Nederlandse Volleybalbond maken gebruik van BrainsFirst. Vorig jaar vertelde CTO Andries van der Leij aan Recruitment Tech hoe de neuro tool via FC Barcelona bij de Deutscher Fußball-Bund (DFB) uit is gekomen.

Talentherkenning

De tool komt onder meer van pas voor talentherkenning, zegt Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. “Het cognitieve aspect is inmiddels onmisbaar in ons proces van talentherkenning. Wij zien zo in een vroeg stadium welke potentie zij op dat vlak hebben. Daarnaast is het ook heel nuttig voor jongens die al bij ons in de opleiding spelen: door precies te weten waar hun kwaliteiten liggen, kunnen we ieder individu een opleiding op maat bieden. Wij zijn blij te verlengen met BrainsFirst.”

BrainsFirst-oprichter Eric Castien vult aan: “Bij talentherkenning wordt vaak de huidige prestatie als graadmeter genomen, terwijl dit een sterke ‘bias’ van onder meer fysiek heeft. Heb je op je vijftiende een biologische voorsprong, dan ben je op dat moment in het voordeel. Zij worden vaak gezien als toppers van de toekomst, maar drie jaar later zijn zij meestal fysiek bijgehaald door hun leeftijdsgenoten en hun voorsprong kwijt. Door een cognitieve component toe te voegen aan talentherkenning, krijg je als club meer inzicht of iemand ook op dat vlak voorloopt. Zo ontstaat een completer beeld van potentie.”

Scepsis overwonnen

BrainsFirst en AZ hebben het ontbrekende puzzelstukje van talentherkenning gevonden, zoals Castien het noemt op de website van AZ. “Talentherkenning blijft ingewikkeld, maar het is nu juist beter te voorspellen wie het wel en niet gaan halen. Wij zien nu ook dat steeds meer clubs en voetbalbonden in het buitenland volgen. We hebben ons lange tijd moeten bewijzen voor men ons geloofde. De scepsis is overwonnen, het kwartje valt. Maar de breinrevolutie begint pas net.”

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 9 juni 2022. 


    Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER