De Nederlandse softwareleverancier BrainsFirst gaat de DFB, de Deutscher Fußball-Bund, helpen met het identificeren en het ontwikkelen van talent puur door naar de hersenen van jeugdspelers te kijken. CTO Andries van der Leij vertelt aan Recruitment Tech hoe de neuro tool via FC Barcelona bij de DFB uit is gekomen.
Game-based assessments
BrainsFirst ontwikkelt game-based assessmenttechnologie en linkt daarmee vraag en aanbod in topsport en bedrijfsleven op basis van breinfuncties. Doel is om bij elk individu de biologische bouwstenen van prestaties objectief vast te stellen: denk aan werkgeheugen, patroonherkenning, snelheid van informatieverwerking, inhibitie, anticipatievermogen en aandachtscontrole. Vooraanstaande organisaties als PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, ABN Amro, Deloitte en de Nederlandse Volleybalbond maken gebruik van BrainsFirst, waar nu ook de Deutscher Fußball-Bund (DFB) bij is gekomen.
‘Domme voetballers’
“Deze samenwerking is een mijlpaal in het bestaan van BrainsFirst”, vertelt Chief Technology Officer Andries van der Leij. “Jaren geleden stond mijn collega Eric Castien langs de lijn bij FC Barcelona en hij vroeg zich iets heel simpels af: waarom staan die jongens, die hier briljante dingen aan het doen zijn, in de volksmond te boek als ‘domme voetballers’?”
Hersenen en gedrag
“Met die vraag is hij langs coaches, oud-spelers en experts gegaan. Ze zeiden allemaal hetzelfde: er is zoiets als ‘voetbalintelligentie’, ‘het zit tussen de oren’, ‘het is gogme’. Maar wat het dan precies was, wist niemand, laat staan dat je het kon testen. Zo kwam hij in contact met Ilja Sligte en mij, wij werkten destijds op de Universiteit van Amsterdam als cognitief neurowetenschappers en we onderzochten de relatie tussen hersenen en gedrag.”
Bias in de jeugd
Het werd ze al snel duidelijk dat er veel winst valt te behalen in de voetbalwereld, dat begint al in de jeugd. “Bij het kiezen wie de opleiding in mag of wie eruit moet, is enorm veel onbewuste bias. Net zoals je dat nu ziet in het bedrijfsleven, alleen die bias ziet er wat anders uit. Jonge spelers die een volwassener lichaam hebben, worden steevast voorgetrokken. En er is zoiets als een geboortemaandeffect, waarbij de oudste jongens van een lichting een voorkeur krijgen. Terwijl de beste speler van de wereld de 1 meter 70 niet eens aantikt, spelen bij de opleidingen zulke dingen een enorme rol en dat moet natuurlijk niet.”
Cognitieve functies
Van der Leij legt uit hoe BrainsFirst hierbij helpt. “We zijn dit gaan onderzoeken en hebben allerlei tests afgenomen. We gingen proberen om talent te voorspellen: kunnen we de goede van de minder goede spelers onderscheiden, door alleen maar naar het hoofd te kijken? Zonder dat hier bias insluipt zoals gender, cultuur of leeftijd. En dat lukte eigenlijk maar met één klasse games: zogenaamde executieve functies. Cognitieve functies zoals werkgeheugen, anticipatievermogen, aandacht en controle. Die netwerken kunnen we betrouwbaar en valide in kaart brengen, dit hebben we samengebracht in ons platform NeurOlympics. Daarmee bleken we in staat om stabiele, voorspellende patronen te maken, een soort profielen. Hiermee kunnen we onderscheid maken tussen spelerskwaliteiten en verschillende types daarbinnen.”
Ontwikkelen van talent
Van der Leij geeft aan erg blij te zien met de stap richting het Duitse voetballandschap. “Het team van BrainsFirst is erg trots op het partnership met de DFB, misschien wel de belangrijkste voetbalbond ter wereld. We gaan voor hen de cognitie van de nationale jeugdelftallen in kaart brengen en zo de bond helpen met het identificeren en het ontwikkelen van talent.”
In onderstaande video gaat Andries van der Leij uitgebreid in op de samenwerking met de DFB en hoe BrainsFirst werkt.