Recruitment analytics (4/6): Wat zijn people analytics binnen recruitment

Recruitment analytics spelen een steeds belangrijkere rol voor recruiters en hr-managers. Met behulp van recruitment analytics kan je betere, datagedreven keuzes maken als het gaat om sourcing, selectie en hiring. In de 6-delige serie zetten we alles stap voor stap op een rij en leer je alles wat er is te leren over recruitment analytics. In deel 4 kijken we naar wat people analytics zijn en waarom het belangrijk is binnen recruitment.

Wat zijn people analytics?

People Analytics beginnen met een focus op mensen. Werkresultaten, zoals productiviteit, vallen daar weliswaar ook onder, maar de analyse gaat verder dan recruitment analytics en meet vooral zaken over het individu. Hier gaat het over analyses zoals het evenwicht tussen werk en privéleven, en het evenwicht tussen welzijn en vooroordelen. Veel bedrijven vertrouwen nog steeds op instinct en algemene ervaringen om te bepalen wie ze willen aannemen, maar people analytics kan een belangrijke rol spelen door managers te helpen krachtige data te gebruiken om de juiste mensen aan te nemen en te behouden.

De voordelen 

Het gebruik maken van people analytics kan heel wat voordelen hebben binnen recruitment. In plaats van gebruik te maken van je onderbuikgevoel wanneer je bijvoorbeeld moet kiezen tussen drie top kandidaten voor een functie, maakt people analytics beslissingen op basis van accurate data en feiten. Hierdoor heb je een betere quality of hire en worden onbewuste vooroordelen al in een vroeg stadium van het recruitmentproces vermeden, met als gevolg ook een meer diverse talentpool. Door kandidaten effectiever te evalueren op relevante kenmerken en kwaliteiten, leidt dit over het algemeen ook tot een sneller recruitmentproces. Als organisatie krijg je ook meer inzicht in je verleden en leer je trends herkennen waar je vroegtijdig op in kan spelen. Organisaties zijn zo in staat hun prestaties te verbeteren en hun beslissingen aan toekomstige trends aan te passen.

Kort samengevat zijn enkele voordelen:

  • Betere quality of hire
  • Kortere time to hire
  • Hogere diversiteit
  • Inzicht in toekomstige trends

Verborgen talenten

People analytics kan je helpen met het zoeken van kandidaten. Maar binnen een organisaties lopen er vaak al een verscheidenheid talenten rond. Iets waar veel organisaties vaak slechts een deel van op de hoogte zijn. Met people analytics kan je dus ook gaan kijken of bepaalde werknemers veel beter zouden passen bij andere functies in het bedrijf. Soms zijn medewerkers zich ook helemaal niet bewust van hun talenten. Volgens de whitepaper van IVYworks over people analytics geven organisaties gemiddeld 1.200 euro per medewerker per jaar uit aan zaken als ontwikkeling, training, cursussen. Echter hebben veel organisaties geen idee wat exact de resultaten zijn van deze investeringen. people analytics kan een organisatie hier veel beter zicht op krijgen, zowel achteraf als realtime.

Leesvoer

Wil je dieper ingaan in het onderwerp van people analytics dan is het boek van Ira S. Wolfe een echte aanrader. Met Recruiting in the Age of Googlization leert Wolfe je hoe je data in kan (of moet) inzetten om je recruitment te optimaliseren. Om uit te blinken als recruiter of om je recruitment consulting business te laten groeien, is het begrijpen van people analytics een must.

Reeks

In de 6-delige serie zetten we alles stap voor stap op een rij en leer je alles wat er is te leren over recruitment analytics. Dit was deel 4.

In deel 5, verschijnt  bespreken we: Vijf interessante tools voor recruitment analytics.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER