Onderzoek populairste sourcing tools:

Sourcen is een vak met zijn eigen plek binnen recruitment; het is meer dan alleen een Inmail versturen via LinkedIn of een ‘boolean search’ in Google. Daarom zet Recruitment Tech vijf tips op een rij om beter te sourcen.

1. Definieer de baan, niet de persoon

Het zoeken naar de beste kandidaten moet beginnen met een overtuigende visie op wat de baan inhoudt. Vertrouw niet op een traditionele functiebeschrijving om kandidaten te werven. Vraag in plaats daarvan aan de hiring managers wat de persoon moet doen in de baan om succesvol te zijn, en krijg een beschrijving van ten minste drie of vier grote projecten. De beste kandidaten zullen een job alleen serieus nemen als deze (door)groeimogelijkheden biedt.

2. Schrijf een overtuigende vacaturetekst

Schrijf geen traditionele, saaie vacaturetekst. Vacatureteksten hebben creatieve titels nodig en beschrijvingen van wat de persoon zal doen, leren én worden. Maak geen opsomming van vaardigheden die nodig zijn. Hiermee filter je de beste mensen eruit – in plaats van ze te kiezen. Beschrijf de vaardigheid in de context van de job, zoals: “Gebruik jouw boekhoudkundige achtergrond om ons te helpen een nieuw rapportagesysteem op te bouwen.”

3. Werk efficiënt met databases

Het vinden van topkandidaten in een cv-database kan tijdrovend zijn. Maximaliseer je rendement op de geïnvesteerde tijd door de beste kandidaten binnen een week te bellen – anders loop je ze misschien wel mis. De best of the rest stuur je een geweldig e-mailbericht met een beschrijving van jouw opmerkelijke kans met een kopie van de overtuigende advertentie die je na tip #2 hebt geschreven. E-mail dit automatisch naar alle mensen die aan jouw screeningsvereisten voldoen en vraag hen om te reageren. Hier is een voorbeeld: “Ik vond je cv op het internet en was erg onder de indruk van je achtergrond. Als je nog steeds op zoek bent naar een soortgelijke functie, ben je wellicht geïnteresseerd in deze kans bij ons (advertentie invoegen). Als dit je aanspreekt, stuur me dan jouw laatste cv en enkele regels met een beschrijving van jouw belangrijkste prestatie op het gebied van (wat relevant kan zijn, bijvoorbeeld het lanceren van nieuwe industriële producten).”

4. Gebruik de juiste tools

Het leven van sourcers wordt een stuk gemakkelijker gemaakt met alle hulpmiddelen die beschikbaar zijn. Recruitment Tech vroeg honderd sourcers naar hun favoriete sourcing tools en maakte een lijst van de 30 populairste gratis tools volgens de participanten. We vroegen de sourcers hoeveel en welke betaalde en gratis tools ze gebruiken en welk percentage van hun sourcingactiviteiten momenteel geautomatiseerd zijn en geautomatiseerd gaan worden. De resultaten van het onderzoek, inclusief de visie van de sourcingexperts op de uitkomsten, zijn hier te vinden. Maar liefst 21% van de sourcers gaf aan tien of meer gratis tools te gebruiken. Hieronder vind je de 30 meest genoemde gratis tools onder de sourcers.

5. Netwerk

Als je op zoek bent naar een baan, zou elk wijs persoon die je kent je vertellen dat het allemaal om netwerken gaat; hetzelfde geldt voor het zoeken naar de beste kandidaten. Vraag iedereen met wie je praat of ze iemand kennen die geschikt is voor de job die jij in de aanbieding hebt. Het is een geweldige manier om topkandidaten te vinden die wellicht niet actief op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, maar je nu wel kan benaderen!

Boost jouw sourcing met de bootcamp Sourcing & Search

Zoals je hebt kunnen lezen, is sourcen veel meer dan alleen een Inmail versturen via LinkedIn of een ‘boolean search’ in Google. Als jij de juiste aanpak en strategie hanteert laat talent zich wel vinden en verleiden. Dinsdag 24 november gaat de tweedaagse training Sourcing & Search van de Academie van Arbeidsmarktcommunicatie van start. Tijdens deze bootcamp leren zij je de geheimen van sourcing en leer je direct meer juiste kandidaten te vinden en verleiden met een toegankelijke en kandidaatgerichte sourcingsaanpak. Meer informatie vind je hier.

Bronnen: Recruitment Tech, Monster, Harver

 

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER