Onderzoek populairste sourcing tools:

Het leven van sourcers wordt een stuk makkelijker gemaakt met alle tools die er voor handen zijn. Wat zijn nou de populairste betaalde én gratis tools voor sourcers? Recruitment Tech vroeg honderd (internationale) participanten naar hun favoriete tooling en de toekomst van sourcing. Kim Lokenberg en Marcel van der Meer, experts op het gebied van sourcing, delen hun visie op de uitkomsten van het onderzoek. “De productiviteit van de sourcer wordt sky-high!”

Betaalde vs gratis tools

We vroegen de deelnemers aan de survey hoeveel betaalde én gratis tools ze gebruiken. Meer dan de helft van de sourcers maakt gebruik van één of twee betaalde tools. De verdeling bij de gratis tools voor sourcing is opvallender: waar 21% aangeeft tien of meer tools te gebruiken, maakt liefst 23% geen gebruik van gratis tools. Kim Lokenberg legt dit uit. “De mensen die geen tools gebruiken, doen dit vaak uit onwetendheid of zijn bang dat ze in de ‘LinkedIn-jail’ terechtkomen. Vergeet niet dat veel sourcers eigenlijk searchers zijn en alleen op LinkedIn zoeken.” Volgens Marcel van der Meer ligt dit ook aan recruiters. “Regelmatig zie ik dat recruiters geen weet hebben van de gratis tools – vooral chrome extensies – die er zijn.”

Toch ligt het gebruik van het aantal betaalde tools (gemiddeld één of twee) flink lager dan de gratis varianten (gemiddeld vier á vijf). “Werkgevers willen vaak geen geld uitgeven aan tools. De meeste betaalde sourcing tools zijn tools voor contactgegevens. Vergeet niet dat veel sourcers nog steeds voornamelijk LinkedIn Recruiter gebruiken dit ook als een sourcing tool zien, waardoor ze weinig andere betaalde tools gebruiken. Het vak Sourcing is aan het veranderen, dit houdt ook in dat we onze aanpak zullen moeten aanpassen. Ik zeg niet dat er meer geïnvesteerd moet worden, maar je kunt tegenwoordig meer en meer dingen automatiseren en dat kost nou eenmaal geld”, aldus Kim Lokenberg. “De meeste sourcers, vooral freelancers, hebben een voorkeur voor gratis tools omdat ze deze vaak zelf moeten bekostigen. Betaalde tools worden vaak als duur bestempeld. Maar als je daardoor veel tijd kunt besparen, dan is deze business case snel gemaakt”, voegt Marcel van der Meer toe.

Automatisering

De meeste participanten van deze survey geven aan dat momenteel tussen de 0 en 30% van hun werk geautomatiseerd is, terwijl de verwachtingen voor 2020 lijken te verschuiven richting de 30 tot 50%. Een flinke verschuiving in een jaar tijd. Marcel van der Meer: “Ik denk dat deze verschuiving al wat langer gaande is. Niet dat het direct van 0 naar 50% gaat. Maar wel dat er aankomend jaar door veel organisaties aandacht aan automatisering wordt besteed en dat er een lichte verschuiving naar boven plaats gaat vinden.” Kim Lokenberg vult aan: “Ik denk dat 2020 nog te vroeg komt om 50% geautomatiseerd te hebben. Door de slechte artificial intelligence is het mijn inziens nog niet mogelijk om bijvoorbeeld de search te automatiseren.”

“Sourcing has just started!”

De participanten aan het onderzoek gaan ervan uit dat zo’n 50% van het werk van sourcers geautomatiseerd kan worden. “Ik ben het hier zeker mee eens. De ontwikkeling van tools gaat nu heel hard. Het zijn nu nog losse oplossingen, maar deze worden in een rap tempo verder geconnecteerd aan elkaar. Het vinden van kandidaten kan je al grotendeels automatiseren. Deze tools zijn nu al vaak sneller en soms beter dan een sourcer. Ik denk dat uiteindelijk dat, en veel sourcers nemen mij dit niet in dank af, 80-90% van het werk geautomatiseerd kan worden. Ik heb geen glazen bol, maar in 2025 zijn we zeker al een heel eind”, voorspelt Marcel van der Meer. Kim Lokenberg zet hoger in dan de participanten. “Ik vind 50% aan de lage kant. Zelf zie ik dat uiteindelijk 70% van het proces geautomatiseerd kan worden, mits de tools verbeteren. De sourcer krijgt steeds meer taken. Als je kijkt naar een paar jaar geleden: De sourcer vond de potentiële kandidaat, waar de sourcer nu ook de eerste outreach doet. Het automatiseren van een gedeelte van het sourcing proces zal als grootste voordeel hebben dat de productiviteit van de sourcer sky-high wordt. Sourcing has just started!”

Dit artikel is in z’n geheel te lezen in de Recruitment Tech Guide 2020, met onder meer de meestgebruikte gratis en betaalde sourcing tools van participanten én tips van experts Kim Lokenberg en Marcel van der Meer.

Recruitment Tech Guide 2020

Recruitment Tech Guide 2020

Dit artikel verscheen in z’n geheel in de 100 pagina’s tellende Recruitment Tech Guide 2020.Benieuwd naar de rest van de interviews, achtergrondverhalen en tips & tricks op het gebied van recruitment? Het 2020-jaarboek is hier te bestellen voor slechts €19,50!

De Recruitment Tech Guide 2020 is een handzaam A5-jaarmagazine met 100 pagina’s vol trends op het gebied van recruitmenttechnologie, achtergronden, interviews en een overzicht met leveranciers van recruitmenttechnologie in Nederland en België.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER