Tijdens Unleash Amsterdam sprak Recruitment Tech TV met Andries van der Leij van BrainsFirst. BrainsFirst biedt organisaties hulp bij het beantwoorden van vragen die niet beantwoord kunnen worden met cv’s, cijferlijsten of IQ testen. Om een goede match te vinden voor een specifieke functie richt BrainsFirst zich op het brein.

Over BrainsFirst

Prestaties uit het verleden geven geen garanties meer voor de toekomst. Met het onderzoeken van iemands toekomstig potentieel op de vacatures van een organisatie helpt BrainsFirst een recruiter zijn/haar tijd te besteden aan de meest kansrijke kandidaten. Hoe? Door brain power objectief te meten met games. Bias-free & data-driven.

Is Messi slim?

BrainsFirst is opgericht door neurowetenschappers en vormt het resultaat van 6 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de bouwstenen van human performance. Andries van der Leij vertelt over de start van BrainsFirst: “We zijn gestart in de sport met als uitgangspunt een idee over Einstein. Einstein is slim, toch? En Lionel Messi? Is hij slim? Zou je Messi college laten geven aan een universiteit? Waarschijnlijk niet. En zou je Einstein middenvelder bij FC Barcelona maken? Waarschijnlijk ook niet. Met deze gedachte zijn we met mensen uit de wereld van topvoetbal gaan praten over wat het verschil maakt. Wat maakt iemand een professionele voetballer? Er werd gesproken over spelintelligentie en dat het verschil in het hoofd gemaakt wordt. Maar wat het precies was kon niemand vertellen. We kwamen tot de conclusie dat het verschil gemaakt wordt door breinfuncties. Hiermee zijn we vervolgens ook in de zakenwereld aan de slag gegaan.”

Games

Hoe gaat het in z’n werk? Andries van der Leij legt het uit: “BrainsFirst bestaat uit een batterij aan games die iemand kan spelen op z’n telefoon of laptop. De games vertellen ons iets over breinfuncties die bijvoorbeeld iets zeggen over het vermogen om te onthouden, het vermogen om snel te reageren of het vermogen om een plan aan te passen op basis van nieuwe informatie. Deze statistieken leiden tot een uniek ‘breinprofiel’ van een persoon die we naast de benchmarks van een bepaalde vacature leggen om te zien of er een goede match is.”

Voordelen van BrainsFirst

“We helpen organisaties meer informatie te verzamelen van sollicitanten voor vacatures waarbij hoge cognitieve functionaliteiten gevraagd worden.” Van der Leij voegt toe: “Er is tevens een belangrijk voordeel voor de kandidaat. Hij/zij ontvangt namelijk een rapport van het onderzoek naar de breinfuncties zodat ze meer kunnen leren van wat hun brein nu uniek maakt.”

Skills

Ook na het aannemen van een kandidaat is er nog een voordeel volgens Van der Leij. “Als een kandidaat is aangenomen kan Human Resources het rapport als uitgangspunt nemen om de functie een beetje te kneden rondom het breinprofiel van de kandidaat. Zelfs de kandidaat die 80% scoort, zal een aantal skills hebben die minder goed passen bij de baan. Neem mijzelf als voorbeeld. Ik kan heel aardig coderen, maar ik raak snel afgeleid als ik moet werken in een ruimte met veel mensen. Als ik in een rustige kamer werk of een koptelefoon met ‘noise cancelling’ werk, dan kom ik het beste tot mijn recht. HR kan dus helpen het maximale uit de match te halen.”

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER