Fyre automatiseert het werken met VMS systemen, het versnelt de tijd tot voorstellen van kandidaten en het geeft een voorsprong op de concurrent! Lees over de recruitment tooling van Bullhorn die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2018.

Recruitment tooling van Bullhorn

Omschrijving van de tooling

Bullhorn’s vendor management system (VMS) integratie, Bullhorn Fyre Sync (Fyre), importeerd en update automatisch vacatures die door klanten in hun VMS systeem worden aangeboden in het applicant tracking system (ATS) van de recruitment organisatie. Zodra de vacature in het ATS staat, wordt deze automatisch toegewezen aan de juiste medewerker op basis van vooraf gedefinieerde regels. Zodra de vacature binnenkomt of wijzigt, ontvangt de medewerker automatisch een bericht.

Deze integratie verzekert dat updates aan een vacature in realtime worden bijgewerkt in het ATS, daarnaast vindt er iedere nacht een controle van het gehele VMS plaats om consistentie te kunnen garanderen.

Fyre maakt het mogelijk om met alle beschikbare velden van meer dan 65 VMS platformen, zoals Beeline, SAP Fieldglass, IQNavigator en vele meer te synchorniseren. Fyre is ontwikkelt voor recruitement organisatie van alle formaten en volledig geintegreerd met onder andere het Bullhorn en Connexys ATS.

Fyre maakt elke vorm van copy/paste activiteiten met betrekking tot vacatures tussen een VMS en ATS overbodig, waardoor de hoeveelheid tijd en handmatige verwerkings fouten tot een minimum worden beperkt.

Wat levert gebruik van de tooling op?

Fyre levert voordeel op voor recruitment organisatie, de klant en de kandidaat.

Voor recruitment organisaties zorgt Fyre dat de medewerkers direct kunnen gaan zoeken naar geschikte kandidaten voor de nieuwe vacatures doordat deze automatisch ingeladen worden. Dit zorgt voor een veel hoger gebruikersgemak en veel grotere kans op succes.

Voor de klant betekent het dat ze beter bediend worden en hun wijzigingen direct en foutloos overgenomen worden door de recruitment organisaties. Updates komen in realtime door en er worden niet langer foutieve kandidaten doorgestuurd doordat de vacature geupdate was, maar dit niet was aangekomen bij de recruitment organisaties.

Doordat het proces voor de recruitment organisatie en de klant vereenvoudigd wordt, is er meer tijd voor de kandidaat door zowel de klant als de recruitment organisatie.

Waarom moet deze tooling een Recruitment Tech Award winnen?

  • Het recruiters af helpt van het meest vervelende klusje wat ze hebben, VMS administratie
  • Het kansen biedt in een markt gedreven door lage marges en tijd vrij maakt voor relaties
  • Het gebruik maakt van de nieuwste AI om recruiters te ontzorgen
  • De VMS markt aan het begin staat om te ontploffen (andere landen zitten al op >75% van de 100 topbedrijven die VMS gebruiken)
  • Onze klanten 49% snellere kandidaat voorstelling zien, 55% meer interviews krijgen en 33% hogere fill ratios behalen

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER