In heel Europa en uiteraard ook in Frankrijk zijn start-ups op het gebied van werving en selectie bezig met het opnieuw vormgeven van de contouren van hun branche. We zetten in dit artikel vijf Franse recruitmenttech start-ups op een rij: Qommet, Mooji, GimWork, T.O.P. en Briq.
Gevestigde orde
Er zijn in Frankrijk al flink wat meer gevestigde recruitmenttech-bedrijven, zoals het Parijse Malt.com (groot in de bemiddeling van freelancers), hr-path.com (actief in 20 landen en ondersteunend in het gehele digitale HR-proces), jobboard iziwork.com, talent.io (voor tech-gerelateerde banen), Welcome to the Jungle (waar bedrijven en kandidaten elkaar kunnen vinden) en Swile (app en loyaliteitskaart voor medewerkers). Een overzicht van het complete Franse recruitmenttech landschap, met jongere en al wat meer gevestigde namen is hier te vinden en hier. Hieronder 5 recruitmenttech start-ups die de laatste jaren het Franse recruitmenttech landschap aanvullen en de twee ‘vreemde eenden’.
1. Qommet
Qommet, opgericht in 2021 en gevestigd in Parijs, is een nieuwe generatie ‘total compensation software’ waarmee organisaties worden geholpen betere compensatiebeslissingen te nemen en processen te vereenvoudigen, zodat talenten eerlijk beloond worden. Daarmee, stelt Qommet, wordt tijd en geld bespaard en talentbehoud bevorderd. Het platform maakt het mogelijk in realtime samen te werken met de HR-afdeling en managers, de compensatiepositie van werknemers te analyseren en compensatieplannen te optimaliseren.
“Daarmee wordt tijd en geld bespaard en talentbehoud bevorderd.”
2. Mooji
Mooji is een persoonlijke trainingsbot voor werknemers. Mooji stuurt korte en op maat gemaakte tips (nudges genaamd) naar medewerkers zodat ze gemakkelijk kunnen oefenen en hun vaardigheden effectief kunnen vergroten. Het is beschikbaar als Slack Bot, MS Bot, web-app en mobiele app, zodat medewerkers via verschillende kanalen kunnen worden bereikt. Het bedrijf gebruikt een algoritme om nudges aan te bevelen op basis van: gebruikersprofiel (senioriteit, functie, doelen) en historische betrokkenheid van de gebruiker. Tevens wordt gebruik gemaakt van generatieve modellen om medewerkers hun eigen nudges te laten creëren. Parijs, 2022.
“In recordtijd je aanvragen plaatsen en gekwalificeerde freelancers vinden.”
3. GimWork
GimWork is een mobiele app die kandidaten en bedrijven met elkaar in contact brengt. De mobiele app heeft een hoog gebruiksgemak, stelt GimWorks en biedt zijn gebruikers tal van functies om hun activiteit te stroomlijnen: tools voor werken op afstand, facturatie, taakplanning, quotering van vaardigheden, enz. Met het platform kan je ‘in recordtijd’ je aanvragen plaatsen en gekwalificeerde freelancers vinden. Het intelligente algoritme brengt werkgevers ‘snel in contact met professionals die aan uw criteria voldoen, waardoor u kostbare tijd bespaart bij het zoeken’. Bovendien vergemakkelijkt de geïntegreerde berichtenservice directe communicatie tussen het bedrijf en de freelancers. Aix-en-Provence, 2022.
4. T.O.P.
T.O.P. is een cloud-gebaseerde AI-oplossing die managers helpt het verloop te voorspellen en te corrigeren. T.O.P. stelt het toekomstig vertrek van medewerkers te kunnen voorspellen en te kunnen voorkomen met een ‘tijdlijn van corrigerende acties op basis van uw HR-gegevens en gegevens verzameld uit de markt’. Dankzij machine learing beschik je als werkgever over een simulatieomgeving waarin je kan zien in welke mate een bepaalde risicofactor van invloed kan zijn op je personeelsverloop. Dit alles om je bewust te maken van verschillende situaties die van invloed kunnen zijn op je personeelsverloop.
“T.O.P. stelt het toekomstig vertrek van medewerkers te kunnen voorspellen.”
Begonnen: Courbevoie, 2022.
5. Briq
Briq, overgenomen inmiddels door Swile, afficheert zichzelf als een ‘alles-in-één oplossing’ voor teambetrokkenheid en erkenning, waarmee je een cultuur van waardering kunt opbouwen en het volledige potentieel van je team kunt benutten. ‘82% van de werknemers voelt zich niet erkend voor hun werk. Briq stelt uw werknemers in staat om kleine, betekenisvolle overwinningen gedurende de dag te vieren en dingen te waarderen die gewoonlijk als vanzelfsprekend worden beschouwd.’ Met Briq kunnen medewerkers onder meer elkaar ‘erkennen en bedanken’.
‘82% van de werknemers voelt zich niet erkend voor hun werk.’
Begonnen: Parijs, 2018.
Bonus: WeBoard
Bijna aan het slot een beetje ongewone eend in de bijt, omdat deze start-up zich niet onmiddellijk richt op bemiddeling van kandidaten of verbetering van hun arbeidsomstandigheden. Want WeBoard is bedoeld voor de leiders, CEO’s van bedrijven, van klein tot middelgroot. Met als slogan: ‘De eenzaamheid van de leider is niet langer onvermijdelijk’. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat leiders uit het bedrijfsleven worden ondersteund door adviesraden met mensen met relevante operationele ervaring. Bij WeBoard helpen ze managers hun op maat gemaakte, turnkey adviesraad op te zetten. En – zo kan betoogd worden – wanneer CEO’s door dergelijke adviesraden betere oplossingen kiezen, kan dit ook goed uitpakken voor de rekrutering van nieuwe medewerkers en het behoud van gewaardeerd personeel. Dus in die zin past WeBoard toch een beetje in dit rijtje.
Begonnen: Parijs, 2022.
Bonus: France Travail
Ook deze past niet direct in het rijtje van start-ups, maar aan de andere kant gaat het om een zeer belangrijke speler in de Franse arbeidsbemiddeling. Frankrijk krijgt begin 2024 een gloednieuwe dienst voor werkzoekenden, France Travail. Deze zal het bestaande agentschap (en vacaturebank), Pole Emploi vervangen. Het doel van deze hervorming is om het proces van indiensttreding te vereenvoudigen en de coördinatie tussen de verschillende belanghebbenden binnen de Franse openbare arbeidsbemiddeling te verbeteren. France Travail maakt deel uit van de strategie van de Franse regering om het werkgelegenheidslandschap van het land te vernieuwen.