Zo voer je als recruiter succesvolle remote interviews

Tijdens corona hebben recruiters noodgedwongen een switch gemaakt van sollicitatiegesprekken op locatie naar online interviews. Voor veel recruiters beviel verrassend goed. Het bespaart tijd voor recruiters én kandidaten, het verlaagt de drempel om te solliciteren en het kan bijdragen aan een kandidaatvriendelijk, modern imago. In dit artikel lees je tips hoe je van een remote sollicitatiegesprek een productief en persoonlijk gesprek kunt maken.

Ook na corona online

Veel recruiters voorspelden al snel dat virtuele sollicitatiegesprekken ook na de crisis deel zouden blijven uitmaken van de recruitmentstrategie. En ze hadden gelijk. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat 50% van de werkzoekenden virtuele interviews de beste manier vinden om zichzelf authentiek te presenteren tijdens hun sollicitatieproces.

5 tips

1. Begin met vaardighedentest

Met digitale assessmenttechnologie kun je snel, onafhankelijk en effectief meten of de kandidaat beschikt over de vaardigheden die essentieel zijn voor de rol waarvoor je werft. Ideaal als je te maken hebt met hoge volumes, maar ook handig om op kleinere schaal in te zetten.

Met online tools, zoals het Indeed Hiring Platform, kun je met een aantal slimme vragen snel een eerste selectie van geschikte kandidaten maken. Je kunt hierbij een van de standaard assessments gebruiken, maar je kunt ook zelf een test inrichten die helemaal is toegespitst op jouw vacature.

Kandidaten die de screening met succes doorstaan, kun je vervolgens uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Allereerst spreek jij hierdoor alleen kandidaten die daadwerkelijk geschikt zijn voor de rol, wat jouw efficiëntie als recruiter enorm vergroot. Aan de andere kant geeft het kandidaten een stukje extra zekerheid. Zij weten namelijk direct of het de moeite waard is om op deze vacature te solliciteren of niet. Hiermee voorkom je onnodige teleurstelling en onzekerheid bij kandidaten.

2. Stuur vooraf informatie toe

Een prettig sollicitatieproces doet wonderen voor de candidate experience. Leg virtueel de rode loper uit en laat kandidaten voelen dat ze welkom zijn.  Vóór corona kwam een sollicitant naar kantoor, waar hij of zij persoonlijk werd ontvangen en begeleid naar het gesprek. Nu alles digitaal plaatsvindt, is deze begeleiding minstens zo belangrijk. Bedenk tevoren alle mogelijke obstakels en haal ze één voor één weg.

Stuur een gedetailleerde uitnodiging waarin je de datum, het tijdstip en de duur van het gesprek vermeldt. Voeg duidelijke instructies toe voor het bijwonen van de virtuele ontmoeting. Heeft de kandidaat een link of toegangscode nodig voor de digitale vergaderruimte of moet hij specifieke software downloaden? Gelden er kledingvoorschriften bij jouw bedrijf? Laat het vooraf weten, zodat de sollicitant hier rekening mee kan houden.

Ook kun je tips geven hoe kandidaten zich inhoudelijk het best kunnen voorbereiden op het gesprek. Hierdoor voorkom je stress en help je hen om zo goed mogelijk tot hun recht te komen tijdens het interview.

3. Zorg voor een goede verbinding

We hebben er allemaal mee te maken gehad. Een van de issues bij het voeren van interviews op afstand is het risico op technische problemen. Het gebeurt maar al te vaak bij videogesprekken met collega’s, en het kan natuurlijk ook voorkomen tijdens een virtueel interview. Vervelend voor jou, maar zeker ook voor de kandidaat. Het verstoort de flow van het gesprek en geeft bovendien niet de kandidaatbeleving die je graag wilt bieden.

Een slechte internetverbinding kan een kwestie zijn van botte pech, maar je voorkomt haperingen met een snelle verbinding die real-time video ondersteunt. Test cruciale variabelen tevoren, zodat je er zeker van bent dat alles werkt.

Neem de tijd om je webcam en microfoon uit te proberen in een test-interview met een huisgenoot of collega. Zorg ervoor dat eventuele draadloze oordopjes of koptelefoons zijn opgeladen. Kies een ruimte met een stabiele internetverbinding, zodat je zeker weet dat er geen onnodige haperingen zijn.

4. Wees begripvol

Thuiswerken heeft onze privésituatie doen versmelten met de professionele omgeving. We kennen allemaal de verhalen en filmpjes met situaties waarin onverwacht een gezinslid of huisdier zijn opwachting maakt in een videocall. Niet echt iets waar je op zit te wachten tijdens een belangrijk sollicitatiegesprek.

Mocht het toch voorkomen dat je gestoord wordt tijdens een interview, wees dan begripvol en blijf geduldig. Stel de kandidaat gerust en vertel dat je begrijpt dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Sterker nog, als je het luchtig opneemt en er een grapje over maakt, kan dit zomaar de start zijn van een mooie relatie.

5. Maak het persoonlijk

Dat je elkaar niet fysiek ontmoet, betekent nog niet dat je geen persoonlijke relatie kunt opbouwen. Zet jouw emotionele intelligentie in om optimaal rendement te halen uit het gesprek.

Een relatie start bij elkaar goed leren kennen. Doe achtergrondonderzoek naar de kandidaat, achterhaal informatie over interesses, eerdere prestaties en bijzondere momenten in zijn of haar leven. Begin het gesprek met een persoonlijke kennismaking. Goede interviews zijn altijd tweerichtingsverkeer. Juist bij digitale gesprekken vergt dat vaak wat extra inspanning. Breek het ijs met een paar leuke, verrassende vragen en toon oprecht belangstelling voor je gesprekspartner. Help de kandidaat zich open te stellen zodat hij volledig tot zijn recht kan komen in het interview.

Remote interview zijn nieuwe realiteit

Met de juiste tools en technieken kunnen virtuele interviews net zo doeltreffend zijn als interviews in levende lijve en vele malen efficiënter. Met deze tips voor het voeren van remote sollicitatiegesprekken kun je kandidaten effectief interviewen en hen tegelijkertijd een fantastische candidate experience bieden. Met alle persoonlijke aandacht die ze verdienen, zonder onnodige reistijd en lastige files.

Bron: Indeed

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER