Filip de Geijter, Actonomy

Door het gebruik van taaltechnologie bestaat nu de mogelijkheid om van alle kandidaten een softskills profiel te creëren, zonder dat de kandidaat daar extra inspanning moet voor doen. Filip De Geijter, CEO van Actonomy, laat onder meer aan de hand van een case van NS zien hoe je succesvol kunt werven op basis van een oplossing waarin drie bedrijven samenwerken bij het in kaart brengen van de hard- en soft skills. Recruitment Tech vroeg hem alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Wat is hard en soft skills gebaseerd werven?
“In de meeste gevallen gebeurt werven nog steeds op basis van ervaring. Een voorbeeld: men zoekt een ‘sales manager’ en zoekt naar ‘sales manager’, dus ervaring als ‘sales manager’. Dat is een containerbegrip. Werven op basis van skills zou betekenen dat je zoekt naar iemand met ‘commerciële flair’, ‘ervaring in het leiden van teams’, ‘het zetten van sales targets’, et cetera. Dus veel meer zoeken op basis van skills, waarvan de combinatie dat is wat nodig is om een functie uit te oefenen.”

Waarom doen we dit nog zo weinig en is het vooral ervaringsgericht werven op basis van cv’s?
“Werven op basis van ervaring is eenvoudig en daarbij is het niet nodig om te bepalen welke afzonderlijke skills er van belang zijn bij het uitoefenen van een functie of een rol. Werven op basis van skills, vereist dus dat je veel meer moet nadenken over wat er daadwerkelijk nodig is voor een bepaalde functie.”

Zijn werkgevers hier wel klaar voor?
“Wij denken van wel! De snel veranderende arbeidsmarkt, verplicht werkgevers om na te denken over de specifieke vereisten die nodig zijn om een bepaalde taak uit te voeren. Of functies worden overbodig en daarom moet er nagedacht worden over welke skills iemand heeft om een bepaalde andere taak uit te voeren. Vasthouden aan ervaring maakt dat vacatures soms niet ingevuld geraken. Dat weten werkgevers ook en ze gaan zich daarom openstellen voor het zoeken op basis van skills.”

Het thema is Tech Together en jullie oplossing is daar mooi voorbeeld van qua samenwerking tussen Ubeeo, traicie en Actonomy. Hoe is dit zo gekomen?
“Actonomy heeft altijd al een focus gehad op het samenwerken met andere partners – dat zit in ons DNA. Wij willen goed zijn in deeloplossingen die we aanvullen met andere oplossingen om te komen tot een totaaloplossing. Daarnaast heeft Ubeeo een ruime en vernieuwde kijk op werven en de combinatie van hard en soft skills was daar een belangrijk onderdeel van.”

Tijdens de breakout laten jullie cases zien waaronder bij de NS. Wat hebben jullie daar gedaan?
“In de Ubeeo software, krijg je een globale screening te zien van een kandidaat op basis van hard & soft skills. Niet zoals in de meeste toepassingen, dat je een ‘match score’ hebt op basis van de harde criteria en nadien een soft skills evaluatie. Meteen een score én details van zowel de hard als de soft skills.”

Wat is dé keylearning die je mee wil geven tijdens de breakout?
“Het is absoluut tijd om het klassieke, ervaringsgericht werven uit te breiden naar skills based werven. Dat kan radicaal zijn door meteen te focussen op hard & soft skills only – en voor sommige functies is dat een goede zaak – of dat kan evolutief zijn, door te focussen op de driehoek ervaring van hard skills en soft skills. De mogelijkheid om dynamisch te kijken naar die drie componenten geeft een andere kijk op werven én laat toe om in een krappe arbeidsmarkt wel degelijk kandidaten te vinden!”

Waarom mogen bezoekers de breakout niet missen?
“Een radicale aanpak is nodig om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en dat kan vandaag. Daarom mag men onze breakout-sessie niet missen!”

Aanmelden voor het Recruitment Tech Event 2021

Tijdens het Recruitment Tech Event 2021 ontdek je hoe technologie jouw recruitment kan optimaliseren. Hét toonaangevende event over de recruitmenttechnologie van morgen. Met een inspirerende keynote van Steven Van Belleghem, recruitment tech cases, breakout sessies, talkshow en de uitreiking van de Recruitment Tech Awards 2021. Het event zal zowel online als offline plaatsvinden in Utrecht. Meer informatie vind je hier.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 9 juni 2022. 


    Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER