Friday Fact: Hoogte salaris bepalend voor aantal leugens op het cv

In de rubriek Friday Fact staat Recruitment Tech stil bij een feit over recruitmenttechnologie op basis van recent onderzoek. Deze week: hoe meer je verdient, des te groter ook de kans op ‘onwaarheden’ op het cv.

Liegen op cv

Uit recent onderzoek van ResumeBuilder.com blijkt dat zo’n één op de drie Amerikanen een leugentje op het cv niet schwut. Maar dat gemiddelde kent een opvallende scheiding. Onder de inkomens tot een ton geeft namelijk 25% toe dat het eigen cv informatie bevat die niet de waarheid is. Bij inkomens boven de ton is dat aantal ineens twee keer zo hoog: van de groep die één tot anderhalve ton verdient, zegt maar liefst 49% leugens op het cv te hebben. Onder de mensen die meer dan 1,5 ton verdienen is dit 46%. De respondenten die meer dan een ton (in dollars) verdienden, logen daarbij het meest over hun ervaring. Onder degenen die meer dan 1,5 ton verdienden en toegaven te liegen, bleek 72% vooral leugens op het cv te hebben over hun opleiding. Bij de mensen met een inkomen van minder dan een ton was de grootste leugen op het cv de duur van een baan die ze ooit hadden gehad. De onderzoekers concludeerden: ‘Hoe hoger het inkomen, hoe hoger ook de kans op leugens op het cv.’

Tools voor cv screening

Nederland en België kennen interessante partijen die helpen met cv screening. In de leverancierslijst van Recruitment Tech vind je de leveranciers die jou kunnen helpen met cv screening, welke je kan benaderen om te bekijken of ze iets voor jouw wervingsproces kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER