Dit zijn de voordelen van het gebruik van video in recruitment

Steeds meer organisaties passen het gebruik van video-interviews toe tijdens de werving en selectie van kandidaten. In dit artikel zet Recruitment Tech op een rij wat de voordelen van het gebruik van video binnen recruitment zijn.

Recruiters positief

Een video-interview is een interactieve dialoog tussen ten minste twee personen. Dit gesprek vindt op afstand plaats met behulp van videotechnologie. Zowel de recruiter als de kandidaat kan van overal ter wereld aan het interview deelnemen, hier is maar weinig voor nodig: een desktop- of mobiel apparaat met internetverbinding, een camera en een microfoon. RecRight, zelf aanbieder van een videoplatform, deed onderzoek onder ruim 37.000 respondenten en daaruit kwam naar voren dat kandidaten erg positief zijn over het gebruik van video in het wervingsproces. Liefst 83% van hen gaf aan tevreden of zelfs erg tevreden te zijn met video als onderdeel van het recruitmentproces. Liefst 84% raadde organisaties aan om video interviews te gebruiken. Daarnaast zijn ook recruiters positief: liefst 89% is tevreden tot erg tevreden met video interviews in het recruitmentproces en 81% van de recruiters geeft aan dat het hun algemene werkprestaties verbetert.

Voordelen van video recruitment

De opkomst van video in werving en selectie heeft verschillende redenen. Naar verwachting zal liefst 82% van alle traffic op internet in 2021 video-gerelateerd zijn, dit vloeit natuurlijk ook de recruitmentbranche in. Het scheelt de recruiter veel tijd en geld, maar ook de toenemende flexibiliteit speelt een grote rol. Video-interviews zijn namelijk eenvoudig te plannen omdat hiervoor niet gereisd hoeft te worden.

Een video-interview is ook eenvoudig te delen met andere recruiters en HR-managers, zodat iedereen op een ander moment de kandidaten zelf kan beoordelen en evalueren. Wanneer één persoon een eenmalig sollicitatiegesprek heeft met een kandidaat, kan bias hierin een rol gaan spelen. De kans hierop kan je verminderen door meerdere mensen het opgenomen video-interview te laten zien. Dit zorgt er niet alleen voor dat je bias tegen kan gaan, maar ook dat er, door meerdere personen uit het wervingsproces hierbij te betrekken, je een beter totaalplaatje van de kandidaat kan krijgen.

Daarnaast leent video zich goed om het recruitmentproces persoonlijker te maken. Tot slot kunnen, in sommige gevallen, ouderwetse filteropties en sollicitaties zorgen dat kwalitatief goede kandidaten toch afvallen. Zo kunnen kandidaten die geschikt zijn maar bepaalde trefwoorden op het cv missen of door omstandigheden een gat op het cv hebben buiten de boot vallen. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op, wanneer een kandidaat een goed cv heeft, maar als je deze persoon ziet en spreekt, besef je dat deze niet aan de verwachtingen voldoet. Met een video-interview heb je de kans om de beste kandidaten al vroeg te herkennen.

Tools voor video recruitment

Nederland en België kennen veel interessante partijen die helpen met video in recruitment. De volgende leveranciers zijn te vinden in de leverancierslijst van Recruitment Tech en kan je benaderen om te bekijken of ze iets voor jouw wervingsproces kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER