5 redenen waarom video niet mag ontbreken in jouw recruitment

Video is niet langer een ‘nice-to-have’, het wordt een essentieel onderdeel van het recruitmentproces. Steeds meer organisaties passen het gebruik van video-interviews toe tijdens de werving en selectie van kandidaten. We zetten vijf redenen op een rij waarom video niet mag ontbreken in jouw recruitmentproces.

Voordelen

De opkomst van video in werving en selectie heeft verschillende redenen, naast de coronacrisis. Naar verwachting zal liefst 82% van alle traffic op internet in 2021 video-gerelateerd zijn, dit vloeit natuurlijk ook de recruitmentbranche in. Recruitment Tech heeft hieronder op een rij gezet waarom video niet mag missen in jouw recruitmentproces.

1. Bespaar tijd

Het eerste stadium van het traditionele recruitmentproces kan erg tijdrovend zijn. Video-interviews bieden de oplossing om de tijdrovende telefonische interviews over te slaan. Omdat kandidaten tegenwoordig makkelijker toegang hebben tot webcams en smartphones, kan de keuze om video te gebruiken in plaats van de telefoon het screeningsproces flink versnellen. Een ander groot voordeel is dat video-interviews eenvoudig te plannen zijn omdat hiervoor niet gereisd te hoeven worden.

2. Generatie Z wil video

Generatie Z geeft prioriteit aan video als een belangrijke methode voor het ontdekken van een merk. Meer dan de helft van de ‘Gen Z’ in dit internationale onderzoek zegt dat ze video’s willen om hun interessegebieden in beeld te brengen. Kortom, werkgevers die een indruk willen maken op talent dat in 2021 in dienst komt, moeten noodzakelijkerwijs gebruik maken van video.

3. Voorkomt het filteren van kwalitatieve goede kandidaten

In sommige gevallen kunnen ouderwetse filteropties en sollicitaties zorgen dat kwalitatief goede kandidaten toch afvallen. Zo kunnen kandidaten die geschikt zijn maar bepaalde trefwoorden op het cv missen of door omstandigheden een gat op het cv hebben buiten de boot vallen. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op, wanneer een kandidaat een goed cv heeft, maar als je deze persoon ziet en spreekt, besef je dat deze niet aan de verwachtingen voldoet. Met een video-interview heb je de kans om de beste kandidaten al vroeg te herkennen.

4. Boost de candidate experience

Een groot gevaar voor organisaties is dat er niet genoeg gecommuniceerd wordt met de kandidaat. Doordat, zoals gezegd, de video-interviews eenvoudig en snel zijn te plannen en af te nemen, kan er flink wat tijd worden gewonnen ten opzichte van het solliciteren en het plannen van een sollicitatiegesprek. Hiermee zorg je dat de kandidaat minder ‘in de wacht staat’.

5. Eenvoudig delen om bias te voorkomen

Een video-interview is eenvoudig te delen met andere recruiters en hr-managers, zodat iedereen op een ander moment de kandidaten zelf kan beoordelen en evalueren. Wanneer één persoon een eenmalig sollicitatiegesprek heeft met een kandidaat, kan bias hierin een rol gaan spelen. De kans hierop kan je verminderen door meerdere mensen het opgenomen video-interview te laten zien. Dit zorgt er niet alleen voor dat je bias tegen kan gaan, maar ook dat er, door meerdere personen uit het wervingsproces hierbij te betrekken, je een beter totaalplaatje van de kandidaat kan krijgen.

Masterclass Werven via Video

Ook voor arbeidsmarktcommunicatie wordt video steeds belangrijker, want video geeft verhalen een extra dimensie. En biedt in tijden van corona ook extra mogelijkheden. Zeker nu we veel moeten thuiswerken is je online communicatie nog meer van belang. Hoe pak je dit nu op? Van vacature in videovorm en werkgeversvideo voor employer branding tot livestream. Een video is misschien wel dé manier om jouw potentiële werknemer een inkijkje in je bedrijf te geven. Meer weten? Volg dan de Masterclass Werven via Video van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Aan het einde van de training heb je praktische handvatten en voorbeelden gekregen waar je na afloop van de training direct mee aan de slag kan gaan.

Bronnen: firefish, HR technologist

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER