Employment screening als basis voor een succesvolle organisatie

Een passend screeningsbeleid draagt bij aan het succes van jouw organisatie. Het is cruciaal tijdens het selecteren van capabele en integere werknemers en helpt zo om risico’s te beperken en kosten te besparen. Toch blijft employment screening ook een taai onderwerp. Want zowel (potentiële) werknemers als hun organisatie ervaren screenen vaak als een noodzakelijk kwaad; een lastig en tijdrovend proces. Daarom zet Validata in deze blog de voordelen van screenen op een rijtje.

Een succesvol screeningsbeleid werkt kostenbesparend

Een veelgehoord tegenargument om als organisatie te starten met employment screening zijn de hoge kosten die het met zich meebrengt. Toch blijken deze vaak minder hoog dan de kosten die nu al worden gemaakt. Een bestaand screeningsproces kan in veel gevallen efficiënter worden ingericht door de verschillende stappen en betrokken partijen beter op elkaar aan te laten sluiten. Daarnaast helpen pre- en in-employment screening om onnodige risico’s te beperken. Want mocht blijken dat een medewerker toch iets op zijn kerfstok heeft, dan zijn de financiële gevolgen niet te overzien. De geschatte kosten van een mishire variëren al snel van € 50.000 tot € 100.000. Daarbij kan zoiets zelfs leiden tot imagoschade en dan is het hek pas echt van de dam. Je kan dit soort situaties voorkomen door een passend screeningsbeleid op te stellen. Download hier een gratis whitepaper over de basis van employment screening.

Integere en kwalitatieve medewerkers voor een succesvolle organisatie

Een organisatie die medewerkers voor indiensttreding screent, laat zien dat zij hoge kwaliteit selecteert en waarborgt. Wanneer je al in een vroeg stadium communiceert dat de screening deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure heeft dat automatisch een preventieve werking en reageren alleen de meest integere kandidaten. Door te weten wie je aanneemt, bouw je aan integere en betrouwbare teams wat belangrijk is voor het succes van je organisatie.

Het screeningsproces vormt één van de eerste onderdelen van de onboarding en is dus een belangrijk visitekaartje. Zorg daarom dat het als positief wordt ervaren door nieuwe medewerkers. Heldere communicatie is daarbij cruciaal, net als goede ondersteuning tijdens het screeningsproces zelf. Houdt een vinger aan de pols en zorg dat de screening netjes en volledig is afgerond voor de indiensttreding. Dat is niet alleen van belang vanuit het screeningsbeleid, maar een correcte afhandeling zegt ook veel over de organisatie. Pas als alles klopt heb je jouw visitekaartje netjes overhandigd.

Over Validata

Validata is marktleider op het gebied van employment screening. Sinds 2009 helpt Validata organisaties bij het maken van de juiste keuzes via online screenings oplossingen in verschillende sectoren. Validata’s innovatieve software zorgt voor een snelle en efficiënte screening en een optimale candidate experience. Validata neemt een complex en gevoelig proces uit handen en zorgt ervoor dat jij weet wie je aanneemt. Wil jij meer weten over employment screening of wat Validata voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op via de website.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER