Video: dat is waar het de laatste tijd allemaal om lijkt te draaien. Zo is er voor het eerst een kentering gemeten in het mediagedrag van tieners. Zij spenderen niet meer hun meeste tijd op social media, maar aan mobiele video. Ook Mark Zuckerberg ziet de bui al hangen: ‘Binnen vijf jaar is de meeste content op Facebook, video’. Natuurlijk kunnen recruiters niet achter blijven.
De cijfers
De inzet van video in recruitment wordt door steeds meer recruiters en bedrijven omarmd. Volgens onderzoek maakt 21% van HR- en recruitmentafdelingen gebruik van YouTube voor werving en selectie. Bijna 95% hiervan gebruikt dit platform om hun employer branding te versterken.
https://www.youtube.com/watch?v=-ZuxQcp84o0
Video voor employer branding
Employer branding kan een reden zijn om aan de slag te gaan met video. Door video toe te voegen aan je arbeidscommunicatie kun je (potentiële) werknemers een authentiek beeld geven van je organisatie, de werkomgeving en toekomstig collega’s. Je filmt dan als het ware de werkvloer, maar je kunt ook een meer creatieve invulling geven, zoals Dropbox doet. In deze blog van Hire Rabbit worden een paar goede voorbeelden gegeven van Employer Branding. Een ander leuk voorbeeld hiervan is de onderstaande op Game of Thrones gebaseerde recruitmentvideo, die de politie van Costa Mesa vorige week heeft uitgebracht. Hierin gaat een op Jon Snow geïnspireerd karakter op weg naar het corps om daar te trainen voor agent.
Video voor werving
Een vacature uitzetten met videocontent is een traditionele manier van video inzetten en kan een interessante trigger zijn voor talent. Met visuele content maak je een vacature velen malen aantrekkelijker voor kandidaten. Video biedt alle handvatten om het gewenste beeld en gevoel te geven bij de baan, de werkplek en de collega’s. Een indruk die je zelfs met een onbeperkt aantal woorden niet kunt overbrengen.
Interactief
Een nieuw fenomeen in het land van video is de interactieve en gepersonaliseerde video. Deze video’s zijn gekoppeld aan de database van organisaties en recruiters, zodat kandidaten echt persoonlijk worden toegesproken. Het gaat niet alleen om hun naam, maar ook om de huidige functie die ze bekleden etc. Elke data van de kandidaat die in het systeem staat, kan worden gebruikt. Ook kunnen recruiters de kandidaat op een interactieve manier informatie geven over een bepaalde functie. Een mooie manier om high end, latent talent over de streep te trekken. Je kunt het zelf uitproberen in deze video.
Video voor selectie
Film kun je natuurlijk ook tijdens het sollicitatieproces inzetten. Je kunt sollicitanten bijvoorbeeld een specifieke vraag laten beantwoorden of ze een case of assessment voorleggen. Maar je kunt de lat ook lager leggen, zodat kandidaten zich alleen maar hoeven voor te stellen in de video. Voor recruiters is dat een goede manier om te kijken wat voor soft skills een kandidaat heeft. Ook kunnen ze alvast een schifting te maken in de kandidaten. Omdat het gebruik van video toch wel een drempel opwerpt, zetten alleen echt gemotiveerde kandidaten door. Het gevolg? Betere kwaliteit van de kandidaten. Een goed voorbeeld hiervan is de casestudy van Hunkemöller. Van de kandidaten die na het eerste interview zijn geselecteerd, is 1 op de 5 aangenomen. Voorheen was dit resultaat 1 op de 12 na het eerste interview.
Micro-expressies
Daarnaast wordt video steeds slimmer en kun je ook op een hoger niveau selecteren. Een voorbeeld: door de micro-expressies in je gezicht te analyseren, kan een tool als het Clearwater Report iets zeggen over je persoonlijkheid, zonder honderd vragen te stellen. Met een app op je mobiel kun je een video schieten, waarvan later een accuraat en wetenschappelijk onderbouwd persoonlijkheidsprofiel wordt gemaakt. Oscar Mager is specialist op het gebied van Global Talent Acquisition en heeft de tooling zelf uitgeprobeerd: “Ze hebben ook een video van mij gemaakt. Ik was aanvankelijk heel sceptisch, maar het is echt heel eng om te zien hoe accuraat het is. Stel je eens voor wat dit betekent: geen vragenlijsten meer, maar een uitkomst die elke keer 100% hetzelfde is, en geen sociaal wenselijke antwoorden. Hier gaan machines echt de rol van de recruiter overnemen.”
Video: welke tools zijn er?
In een volgend artikel gaan we verder in op de voor- en nadelen van videorecruitment. Ben je echter al aan het oriënteren op videotooling? In de Recruitment Tech Guide staan verschillende leveranciers op het gebied van videorecruitment, zoals Clooks die gebruikt maakt van hoogwaardige video interview software. Of Cammio, een cloud-based video recruitment platform dat kandidaten en werkgevers helpt bij het maken van betere matches.
Ben jij ook leverancier op het gebied van videotooling? Voeg jouw bedrijf toe aan de Recruitment Tech Guide.