Recruiters en vacatureteksten: het blijft toch een lastig huwelijk. Maar is er ook een oplossing? Tijdens Demo_Day 2024 zaten hosts Peter Boerman en Jasper Spanjaart tegenover Ronald van Driel, mede-oprichter van RecruitAgent.AI, een Nederlands bedrijf dat op basis van AI én doelgroepdata een vacaturetekst genereert. Luister naar de podcast via jouw favoriete platform óf via de link onderaan het artikel.
‘Vacatureteksten zijn belabberd’
Ondermaats. Zo kun je het cijfer op zijn zachtst gezegd wel noemen dat de gemiddelde vacaturetekst krijgt in een nieuw onderzoek, waarbij 960 vacatures in 7 sectoren zijn geanalyseerd. Het resultaat? Een 4,2 op de schaal van 1 tot 10. “Het doel van dit onderzoek was te ontdekken of de kwaliteit van vacatureteksten echt zo slecht is als vaak wordt verondersteld, zelfs in deze krappe arbeidsmarkt”, zo stellen initiatiefnemers Nicol Tadema en Mitch Gielen.
“Het gebrek van die liefde, dat lees je terug als je vacatureteksten bekijkt.”
En de primaire reden voor de beroerde teksten? Een gebrek aan liefde, zo stelt Ronald van Driel, naast Peer Goudsmit en Geert-Jan Waasdorp één van drie mede-oprichters van RecruitAgent.AI. “Veel recruiters hebben een hekel aan het schrijven van vacatureteksten”, zegt van Driel. “Het gebrek van die liefde, dat lees je terug als je vacatureteksten bekijkt.”
Liefde terugbrengen in vacatureteksten
Met RecruitAgent.AI, voorheen bekend als Recruitment Accelerator, wil het drietal ‘de liefde terugbrengen in vacatureteksten’, maar wél met AI. “RecruitAgent.AI biedt een geautomatiseerde, data-gedreven oplossing voor het schrijven van vacatureteksten”, legt Van Driel uit. “Gebruikers kunnen met een eenvoudige intake van slechts vier tot vijf minuten, waarbij vragen worden beantwoord die deels al vooraf ingevuld zijn op basis van de doelgroep en senioriteit, binnen no-time een hoogwaardige vacaturetekst ontvangen.”
“Onze teksten trekken drieënhalf keer meer goede sollicitanten aan dan wanneer je de benefits van een vacature helemaal niet noemt.”
De teksten worden geoptimaliseerd met behulp van arbeidsmarktdata van Intelligence Group én de juiste algoritmes, waardoor ze effectiever zijn dan traditionele vacatureteksten, zo stelt Van Driel. Primair: de teksten worden verreikt door de juiste doelgroepinformatie. “Onze teksten trekken drieënhalf keer meer goede sollicitanten aan dan wanneer je de benefits van een vacature helemaal niet noemt.”
De juiste vragen stellen
In het schrijven van vacatureteksten wordt volgens Van Driel een belangrijk element over het hoofd gezien: waarom moet die kandidaat überhaupt solliciteren? “De ideale kandidaat doet dit werk al elders. Waarom zou hij of zij nu voor jouw organisatie en deze functie kiezen? Door in de intakefase al na te denken over de belangrijkste pullfactoren, de standplaats en de senioriteit — maak je elke tekst uniek en relevant voor de doelgroep,”
“Gebruikers kunnen zelfs de toon van de tekst instellen met schuifjes voor informeel/formeel en grappig/serieus, waardoor een vacaturetekst nog beter aansluit bij de gewenste uitstraling van de organisatie.”
Emotionele teksten met AI
RecruitAgent.AI maakt al sinds november 2022 gebruik van AI-technologieën zoals ChatGPT om teksten met meer beleving te genereren. “Een bijzonder moment was toen ik ontdekte dat de AI niet alleen feitelijke teksten, maar ook emotioneel geladen verhalen kon schrijven”, zegt Van Driel. “Dat inzicht leidde eigenlijk tot de ontwikkeling van een tool die vacatureteksten met dezelfde belevingswaarde kan produceren.”
Media-advies
Nadat je een goede tekst hebt geformuleerd, al dan niet met behulp van AI, vormt de waar-vraag de volgende stap. RecruitAgent.AI biedt niet alleen vacatureteksten aan, maar ook media-advies, stelt Van Driel. “Dat advies is ook weer gebaseerd op specifieke doelgroep- en senioriteitsgegevens, wat helpt bij het kiezen van de juiste kanalen voor het plaatsen van vacatures. Daarnaast krijgen klanten inzicht in de haalbaarheid van hun wervingsstrategie door middel van gedetailleerde arbeidsmarktdata.”
Luister naar de hele podcast
Luister naar de eerste aflevering van het Recruitment Tech Podcast Theater met host Jasper Spanjaart.