Remote is in no-time uitgegroeid tot één van de meest disruptive payroll-, HR- en compliance-oplossingen voor remote teams. ‘Als je nieuw personeel in je eigen regio zoekt, beperk je jezelf. Er is overal talent. De kloof tussen talent en werkgevers wordt kleiner als je onze filosofie volgt’, vertelt Job van der Voort, CEO en oprichter van Remote.com in een interview aan Recruitment Tech.
Disruptor pur sang
3 miljard. Dat is de geschatte waarde van Remote, dat nog altijd onder de start-up-categorie valt. Opgericht in 2019 door Job van der Voort en Marcelo Lebre: het bedrijf is in een kleine vier jaar uitgegroeid tot misschien wel de grootste speler als het gaat om faciliteren van HR, payroll en compliance voor remote werkers.
“We hebben het bedrijf heel bewust zo opgebouwd: als eerste een sterke basis, een superlangetermijnvisie, en hard werken.”
De opkomst van Remote is vrij drastisch geweest qua omzetgroei en algemeen gebruik. Wat is de belangrijkste reden achter het succes? “Het is de combinatie van het ontwikkelen van een sterke oplossing voor een uitdaging waar veel bedrijven voor staan, namelijk de behoefte aan meer collega’s en talent, en de wereldwijde trend van steeds meer remote werk”, vertelt mede-eigenaar Van der Voort. “Het zijn niet alleen externe factoren. We hebben het bedrijf heel bewust zo opgebouwd: als eerste een sterke basis, een superlangetermijnvisie, en hard werken.”
De kloof verkleinen
In de afgelopen jaren is het principe van werken op afstand, mede door de COVID-pandemie, steeds meer tot zijn recht gekomen. In andere woorden: bedrijven zijn steeds meer bereid geworden om wervingsstrategieën niet langer te beperken tot 15 tot 20 kilometer van het hoofdkantoor. Talent is overal en alle onderzoeken naar werknemersproductiviteit bevestigen hetzelfde: remote teams zijn vaak effectiever dan hun collega’s op kantoor. Toch zijn het de schaarstediscussies die vooralsnog iedere arbeidsmarkt-gerelateerde conversatie domineren. Wat gaat er dan mis?
“Bedrijven proberen die ene persoon te vinden waar iedereen achteraan zit, terwijl er in andere regio’s zoveel alternatieven zijn.”
“Als je nieuw personeel in je eigen regio zoekt, beperk je jezelf”, stelt Van der Voort. “Er is overal talent. We hebben onlangs een onderzoek gedaan naar technisch talent waaruit bleek dat veel bedrijven nog steeds in de populaire hotspots zoeken naar bepaalde specialisten; ze proberen die ene persoon te vinden waar iedereen achteraan zit, terwijl er in andere regio’s zoveel alternatieven zijn. Waarschijnlijk zelfs betere kandidaten. De kloof tussen talent en werkgevers wordt kleiner als je onze filosofie volgt.”
‘De toekomst van werk gaat over vrijheid’
Die filosofie is gebaseerd op een belangrijk principe van Van der Voort over de toekomst van werk. “De toekomst van werk gaat niet over werk, maar over vrijheid”, stelt Van der Voort. Terwijl schaarstediscussies vooralsnog iedere arbeidsmarkt-gerelateerde conversatie domineren, hebben genoeg professionals dat dan wel begrepen? “Sommigen, maar in het algemeen niet. Ik denk dat heel veel mensen leven om te werken, en dat is niet hoe ik ernaar kijk.”
“Ik denk dat heel veel mensen leven om te werken, en dat is niet hoe ik ernaar kijk.”
Remote is het enige bedrijf ter wereld dat zijn eigen wereldwijde infrastructuur heeft opgebouwd en volledig aanstuurt om internationale salarisadministratie, benefits, belastingen, aandelenopties en naleving van de regelgeving te bieden aan bedrijven wereldwijd. “We hebben mensen ter plaatse in meer dan 75 landen. Dit geeft bedrijven de flexibiliteit om verder te groeien en talent te vinden waar het gedijt.”
‘Moderne bedrijven helpen’
Intussen groeit remote.com vrolijk verder. Wat staat er dan verder nog op de roadmap voor het disruptive bedrijf? “Remote wil het voor elk bedrijf eenvoudig maken om iedereen, waar dan ook, in dienst te nemen, aan te sturen en te betalen, zodat meer mensen welvaart en financiële vrijheid kunnen opbouwen door gelijke toegang tot werkgelegenheid in de wereldeconomie”, stelt Van der Voort.
“We hebben nog maar een klein deel van de mogelijkheden benut. In de toekomst blijft Remote uitbreiden naar nieuwe landen.”
“We hebben de afgelopen vier jaar enorme vooruitgang geboekt in de richting van dit doel, maar we hebben nog maar een klein deel van de mogelijkheden benut. In de toekomst blijft Remote uitbreiden naar nieuwe landen. En meer en betere mogelijkheden bieden om moderne bedrijven te helpen hun volledige personeelsbestand te beheren.”