Dit is wat je moet weten over skill testing tools voor recruiters

76% van organisaties met meer dan 100 werknemers vertrouwt op assessment tools. Wervingstools voor het testen van skills helpen organisaties niet alleen bij het selecteren van de best gekwalificeerde kandidaten, ze verkorten ook de aanwervingstijd aanzienlijk. Maar wat is het testen van skills precies en hoe werkt het? Dat legt Recruitment Tech in dit artikel uit.

Wat zijn skills?

Skills, of vaardigheden, zijn, in de context van werving en selectie, de specifieke bekwaamheden of vaardigheden die kandidaten nodig hebben om de job waarvoor jij werft met succes uit te voeren. Ze worden ook wel competenties of werkvaardigheden genoemd, dat zijn de dingen die kandidaten leren om het uitvoeren van taken gemakkelijker te maken.

Elke functie vereist een unieke set competenties. Als je bijvoorbeeld een contentschrijver zoekt, verwacht je van jouw kandidaten SEO-vaardigheden (zoekmachineoptimalisatie) en redactionele vaardigheden. Als je zoekt naar een softwareontwikkelaar, ben je misschien op zoek naar uitzonderlijke coderingsvaardigheden en kennis van UX-design.

Vaardigheden kunnen in twee hoofdcategorieën worden opgesplitst. Enerzijds zijn er de hard skills, anderzijds zijn er de soft skills. Terwijl hard skills rolspecifieke of functiegerelateerde kennis en vaardigheden zijn die kandidaten gebruiken om hun rol efficiënt uit te voeren, zijn soft skills persoonlijke kwaliteiten die de prestaties op de werkvloer verbeteren.

Wat is het testen van vaardigheden?

Het testen van vaardigheden vóór indiensttreding is een methode die wordt gebruikt om sollicitanten te screenen. HR-personeel gebruikt vaardigheidstests om te ontdekken of hun kandidaten over de nodige vaardigheden beschikken om de functie uit te oefenen waarvoor ze worden aangeworven. Online tools voor het testen van vaardigheden helpen HR-personeel om kandidaten te filteren die niet gekwalificeerd of niet geschikt zijn voor de functie. Ze bestaan meestal uit werkspecifieke vragen of assessments die de kandidaten die je aantrekt, evalueren.

Hoe werken vaardigheidstesten?

Skill testing werkt dus door kandidaten een bepaalde online vaardigheidstest (of, in sommige gevallen, meer dan één) toe te wijzen. De online vaardigheidstest (of -tests) kan (kunnen) de waarden en cultuur van een kandidaat, zijn persoonlijkheid en cognitieve vaardigheden, of zijn functiespecifieke kennis en vaardigheden beoordelen om te zien of ze bij je organisatie passen. Online vaardigheidstests of -platforms analyseren de vaardigheden van een kandidaat op een onbevooroordeelde, objectieve manier.

Als je bijvoorbeeld meer wil weten over de soft skills van een kandidaat, zoals zijn communicatieve vaardigheden, kan je dit bereiken met een online vaardigheidstest voor communicatie. Of als je meer wil weten over de hard skills van een kandidaat, zoals zijn/haar vaardigheden op het gebied van crediteurenadministratie voor een boekhoudkundige functie, kan je betrouwbare, objectieve inzichten verkrijgen in de vaardigheden van je kandidaat op dit gebied, ook met een online vaardigheidstest.

Voordelen van het gebruik van tools voor skill testing

Er is een groot aantal voordelen verbonden aan het gebruik van tools voor het testen van vaardigheden. Hier zijn de belangrijkste voordelen.

Verkort de time-to-hire

Zoals we al schreven, verkorten vaardigheidstesten de aannametijd. Het testen van vaardigheden voorafgaand aan de aanwerving helpt recruiters steeds vaker om het tijdrovende deel van de aanwerving te vermijden – namelijk het screenen van cv’s. In plaats van de honderden of misschien wel duizenden cv’s die ze ontvangen te moeten doorworstelen, besparen pre-employment vaardigheidstesten tijd.

Lagere wervingskosten

Met een kortere time-to-hire is het duidelijk dat de wervingskosten ook kunnen worden verlaagd, en dat is wat online vaardigheidstesten je helpen te bereiken. Je kan ongekwalificeerde sollicitanten automatisch uit het wervingsproces filteren, waardoor de werving sneller verloopt en je kan besparen op de kosten voor het werven van kandidaten.

Vermijd bias bij aanwerving

Een ander voordeel van het gebruik van pre-employment vaardigheidstesten is dat je onbewuste vooroordelen kunt omzeilen die het aannameproces kunnen belemmeren. In plaats van aan te nemen op basis van een onderbuikgevoel of kandidaten aan te nemen die vergelijkbaar zijn met de werknemers die je momenteel in dienst hebt, is het vermijden van vooroordelen de ideale aanpak. Dit komt omdat zowel diversiteit als inclusie in teams van vitaal belang is, en diverse teams presteren beter dan teams met minder diverse collega’s.

Minimaliseer menselijke fouten

Denk er ook aan dat het gebruik van tools voor het testen van vaardigheden menselijke fouten vermindert bij het evalueren van kandidaten. Een handmatige screening van cv’s duurt niet alleen langer, maar is ook niet altijd efficiënt omdat het proces kan leiden tot fouten bij de beoordeling van kandidaten.

Het interviewproces verbeteren

Het testen van vaardigheden aan het begin van de wervingsprocedure kan de sollicitatieprocedure verbeteren. De resultaten kunnen worden gebruikt om vragen te ontwikkelen die gericht zijn op de harde vaardigheden van uw kandidaat. Je kan hen dan tijdens het sollicitatiegesprek een typisch werkplekscenario voorleggen en dieper ingaan op hoe jouw kandidaat zijn harde vaardigheden zou gebruiken om het probleem op te lossen.

Houd het personeelsverloop laag

Zodra je weet of jouw kandidaten bij je passen, kan je de ideale keuze maken voor jouw organisatie. Als gevolg daarvan is de kans groter dat je kandidaten behoudt van wie de vaardigheden en waarden aansluiten bij jouw organisatie. Dit kan allemaal worden ontdekt met online vaardigheidstesten.

Tools voor het testen van vaardigheden vóór indiensttreding: Vereenvoudiging van het wervingsproces

De voordelen van pre-employment skills testing tools wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Ze transformeren werving en vereenvoudigen de rol van HR personeel in organisaties overal – dit is waarom ze zo populair zijn.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER