Beschikbaar om bij de coronatest- en vaccinatielijn te werken? Deze digitale recruitment-assistent belde en screende binnen 4 uur 7.000+ kandidaten. Lees de hele case van YoungCapital die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2021.

Case van YoungCapital

Omschrijving van de case

Het was het hoogtepunt van de coronacrisis. De landelijke coronatest- en vaccinatielijn stond te springen om extra medewerkers. Zo kwamen ze bij YoungCapital uit. Met als aanvraag: binnen 6 weken tijd 1.000 krachten werven. Een uitdaging waar je u tegen zegt, door de tijdsdruk en grootte.

We gingen bij YoungCapital direct over tot actie. Grote actie. Want ruim 7.000 potentiële kandidaten uit onze database moesten gescreend worden, om te checken of ze aan de randvoorwaarden voor de functie voldeden. Hadden ze überhaupt interesse in de job? Waren ze minimaal 18 jaar? Konden ze naar de geplande trainingsdagen komen? Hadden ze zelf een geschikte laptop? Een taak die bij dit project zo’n 400 uur aan recruiterwerk zou kosten. Tijd die we niet bepaald over hadden. Totdat Scotty om de hoek kwam kijken.

Scotty is de slimme, digitale assistent van Scotty Technologies en tot in de puntjes geprogrammeerd voor levensechte communicatie. Geen robot-accent of onpersoonlijke sms’jes, maar zo real dat sommige kandidaten dachten dat ze echt een persoon aan de telefoon hadden. Scotty was de gouden aanwinst tijdens ons pre-screeningsproces.

Gevoed met een vriendelijk, persoonlijk en duidelijk script, belde Scotty binnen één dag alle potentiële kandidaten in ons bestand. Zo wisten we meteen of ze beschikbaar en geschikt waren. Was dat het geval? Dan werden de échte recruiters ingeschakeld om te ontdekken of kandidaten ook de juiste (soft) skills in huis hadden en goed pasten binnen de organisatie.

Dit leidde tot leukere, kwalitatief betere gesprekken; vooraf was duidelijk of een kandidaat voldeed aan de randvoorwaarden. Dus, er was meer tijd om in te gaan op de vacature-inhoud en de persoonlijkheid van de kandidaat. Met als gevolg: meer werkplezier onder recruiters en 66 procent (!) minder ongewenste uitstroom van kandidaten.

Welke tooling is gebruikt in de case?

Wij hebben voor deze case Scotty van Scotty Technologies ingezet. Scotty benadert en screent (via telefoon en sms) volledig geautomatiseerd honderden kandidaten per minuut. Geschikte kandidaten worden direct in contact gebracht met onze recruiters, terwijl Scotty onze backoffice-systemen automatisch bijwerkt.

Welk probleem is (deels) opgelost met de tool(ing)?

Scotty lost een capaciteitsuitdaging op en zorgt ervoor dat recruiters zich kunnen richten op inhoudelijk interessantere taken. Zo verbetert de digitale assistent de kwaliteit van onze dienstverlening en zorgt hij voor meer werkplezier.

Wat was het resultaat van de case?

Door een perfecte mix van automatisering en recruiters is het gelukt om de gevraagde medewerkers voor de coronatest- en vaccinatielijn twee weken voor de gestelde deadline in te zetten.

In plaats van zo’n 400 uur aan handmatige pre-screening te besteden, werden ruim 7.000 potentiële kandidaten door Scotty binnen 4 uur gebeld. Iedereen ontving van tevoren een sms, waarin het telefoontje werd aangekondigd. En mensen die niet opnamen, werden door Scotty automatisch later nog eens gebeld.

Doordat onze recruiters zich vooral konden focussen op de inhoudelijk match tussen kandidaat en werkgever, nam het percentage van ongewenste uitstroom met wel 66% af.

Waarom moet deze case een Recruitment Tech Award winnen?

We hebben technologie ingezet om mensenwerk interessanter, waardevoller, relevanter en leuker te maken. Recruiters blij, klant tevreden, kandidaten gelukkig: wat wil je nog meer?

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Rogier Thewessen – YoungCapital
Daniel Visser – YoungCapital
Linda Zoet – YoungCapital
Chantal Janse – YoungCapital
Roland Hallebeek – Scotty Technologies
Reiner Bruns – Scotty Technologies
Rik Verbrugge – Scotty Technologies

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER