Blockchain: een zegen voor recruiters en een gevaar voor bureaus?

Blockchain is een term die inmiddels overal opduikt, voornamelijk bekend van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Maar wat is blockchain precies? En welke waarde kan het hebben voor recruitment?

Wat is blockchain?

Heel simpel gezegd is blockchain een netwerk van computers die allemaal een identieke kopie van bepaalde informatie hebben. Het is een openbare database met daarin een overzicht van elke transactie die ooit is gedaan. Omdat er een kopie van de – constant ververste – blockchain wordt bijgehouden, kan elke vorm van fraude direct worden opgemerkt. Blockchain is daardoor erg populair, maar ook doordat het voor elk type afspraak of transactie gebruikt kan worden.

Ook steeds meer organisaties in de recruitmentbranche zien brood in de blockchain-technologie. Voornamelijk het verifiëren van informatie is één van de grote pluspunten van blockchain. Dit verzekert werkgevers ervan dat de informatie, verstrekt in de sollicitatiefase, correct is. In dit artikel zullen we het hebben over drie manieren waarop blockchain de recruitment een stap vooruit helpt.

1. Verificatie

Iedereen weet dat het verkeerd is om te liegen op een cv, maar de meeste kandidaten liegen op hun cv. Volgens CareerBuilder heeft 75% van de ondervraagde HR-managers wel eens kandidaten betrapt op leugens. Een prachtige oplossing voor dit probleem is de implementatie van blockchain-based gegevensregistratie. Blockchain zal het onmogelijk maken voor de kandidaat om informatie op hun cv te vervalsen. Het zou voor de werkgevers eenvoudiger worden om accurate informatie te krijgen van de academische instellingen, aangezien de gegevensstroom nu geautomatiseerd is onder de blockchain. Werkgevers zullen meer vertrouwen hebben in hun wervingsbeslissingen en in staat zijn een goede kandidaat voor hun organisatie te vinden.

2. Gedecentraliseerde werving

Misschien wel de meest radicale verandering van allemaal is de manier waarop blockchain het werven kan decentraliseren, waardoor het traditionele wervingsproces volledig wordt omgevormd. In het gemiddelde wervingsproces, heeft een werkgever een recruiter of wervingsbureau, die vervolgens alles op zich neemt, van het sourcen tot het voorschrijven van kandidaten. Dit proces werkt goed genoeg, maar sommige organisaties maken het nog efficiënter door blockchain in te gebruiken. Via een crowdsourced recruitmentmarktplaats kunnen deelnemers tokens verdienen voor elke actie die ze ondernemen: van het plaatsen van jobs en het voordragen van kandidaten tot het doorverwijzen van vrienden en, natuurlijk, het doen van hires. Omdat iedereen financieel gemotiveerd is, krijgen werkgevers toegang tot een breder scala aan recruiters en een grotere pool van talent. Zelfs als hun kandidaat de baan niet krijgt, verdienen ze nog steeds geld.

3. Financieel

Elk bovengenoemd voordeel brengt direct een ander voordeel met zich mee: tijdwinst. Deze tijdwinst is niet het enige waardoor blockchain financieel aantrekkelijk is. Werkgevers en werknemers komen makkelijker bij elkaar, wat de alarmbellen bij werving- en selectiebureaus moet laten afgaan: de blockchain zorgt er mogelijk voor dat zij in de toekomst kunnen fluiten naar de bemiddelingskosten.

Naast dat de werkgever verzekerd is van correcte informatie over de werkzoekende, is ook de tijdwinst dus een groot pluspunt. Tevens is het voor werkgevers erg interessant om door middel van blockchain van de bemiddelingskosten af te komen.

Bronnen: Career Builder, The Digital Age, Recruitment Tech, Tech Funnel

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER