Blockchain: een zegen voor recruiters en een gevaar voor bureaus?

Blockchain is een term die inmiddels overal opduikt. Maar wat is blockchain precies? En welke waarde kan het hebben voor recruitment?

Wat is blockchain?

Heel simpel gezegd is blockchain een netwerk van computers die allemaal een identieke kopie van bepaalde informatie hebben. Het is een openbare database met daarin een overzicht van elke transactie die ooit is gedaan. Omdat er een kopie van de – constant ververste – blockchain wordt bijgehouden, kan elke vorm van fraude direct worden opgemerkt. Blockchain is daardoor erg populair, maar ook doordat het voor elk type afspraak of transactie gebruikt kan worden.

Ook steeds meer bedrijven in de recruitmentbranche zien brood in de blockchain-technologie. Voornamelijk het verifiëren van informatie is één van de grote pluspunten van blockchain. Dit verzekert werkgevers ervan dat de informatie, verstrekt in de sollicitatiefase, correct is. Hieronder zetten we de dit én andere voordelen van blockchain voor recruitment op een rijtje.

Blockchain in recruitment: de voordelen

Verifiëren

Het verifiëren van informatie wordt een stuk eenvoudiger en efficiënter. De werkgever kan door middel van blockchain razendsnel de kwalificaties van de kandidaat inzien, in plaats van deze eerst bij de onderwijsinstellingen op te moeten vragen. De werkgevers kunnen deze informatie eenvoudig uit het blockchain-netwerk halen. Vooral in de publieke en de financiële sector kan dit grote voordelen opleveren, omdat voor deze functies vaak uitgebreidere achtergrondchecks nodig zijn.

Eerlijker

Uit bovenstaand voordeel vloeit direct nog een gunstige bijkomstigheid: blockchain vergroot de eerlijkheid van het recruitmentproces. Het is door blockchain niet meer mogelijk om te frauderen op je cv met bijvoorbeeld verzonnen trainingen en werkervaring.

Arbeidscontracten maken

Door middel van blockchain kunnen zaken uit bijvoorbeeld het arbeidscontract eenvoudiger worden gemaakt. Zo kan het uitbetalen van bonussen eenvoudig geautomatiseerd worden en in gang worden gezet zodra de vastgelegde afspraken zijn behaald.

Arbeidscyclus

Alle data over een werknemer, vanaf het moment dat hij bij een bedrijf binnenkomt tot het punt dat hij vertrekt, wordt geverifieerd vastgelegd. Niet alleen de recruitmentprocessen worden daarmee flink vereenvoudigd, ook de HR-processen.

Financieel

Elk bovengenoemd voordeel brengt direct een ander voordeel met zich mee: tijdwinst. Deze tijdwinst is niet het enige waardoor blockchain financieel aantrekkelijk is. Werkgevers en werknemers komen makkelijker bij elkaar, wat de alarmbellen bij werving- en selectiebureaus moet laten afgaan: de blockchain zorgt er mogelijk voor dat zij in de toekomst kunnen fluiten naar de bemiddelingskosten.

Naast dat de werkgever verzekerd is van correcte informatie over de werkzoekende, is ook de tijdwinst dus een groot pluspunt. Tevens is het voor werkgevers erg interessant om door middel van blockchain van de bemiddelingskosten af te komen. We zetten vijf organisaties op een rij die, op basis van blockchain-technologie, de genoemde voordelen in de praktijk brengen.

Benieuwd naar voorbeelden van organisaties die blockchain als tooling aanbieden? Dit lees je in de Recruitment Tech Guide 2019!

Aanbieding: Recruitment Tech Guide 2019 voor €11,50!

Dit artikel verscheen eerder in de 100 pagina’s tellende Recruitment Tech Guide 2019. Benieuwd naar de rest van de interviews, achtergrondverhalen en tips & tricks op het gebied van recruitment? Het 2019-jaarboek is hier te bestellen voor momenteel slechts €11,50.

De Recruitment Tech Guide 2019 is een handzaam A5 jaarmagazine met 100 pagina’s vol trends op het gebied van recruitmenttechnologie, achtergronden, interviews en een overzicht met leveranciers van recruitmenttechnologie in Nederland en België.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER