De populaire zoekmachine Google heeft onlangs zijn eigen vacaturezoeker gelanceerd. Google for Jobs zorgt ervoor dat recruiters hun adem inhouden. Door middel van Machine Learning en een grote stroom aan data moet de nieuwe banenzoeker gerichtere vacatures kunnen tonen dan ooit.

Google Jobs onderdeel van Google Search

Volgens Werf& wordt Google for Jobs een ingebouwde functie in Google search. Het idee is vrij simpel. De zoekgigant gaat nog beter alle vacatures op het web scannen en makkelijker doorzoekbaar maken. De tool laat werkzoekenden filteren op locatie, hoe lang de vacature al online staat en hoe lang je wilt forenzen. Allemaal informatie die nu nog niet zo makkelijk te vinden is. Op deze manier wil Google de ‘Big Disconnect‘ te lijf gaan. Werkzoekende die enerzijds maar niet aan een baan komen, en werkgevers die anderzijds om kandidaten schreeuwen.

18 procent meer sollicitaties

Een paar grote bedrijven, zoals Johnson & Johnson hebben afgelopen tijd al ervaring opgedaan met de tool. Zij zagen de kans op een sollicitatie stijgen met 18 procent. Dat zijn al veelbelovende cijfers. Google for Jobs wordt momenteel uitgerold in de Verenigde Staten, maar daarna kan de rest van de wereld ook aan de bak.

Machine Learning

De nieuwe tool van Google maakt gebruik van Machine Learning. Deze komt om de hoek kijken bij de functietitels. Doordat de tooling leert wat voor functietitels er zijn en wat die met elkaar te maken hebben, komen er functies naar boven waar je in eerste instantie misschien niet aan gedacht hebt. Machine learning wordt dus gebruikt om functies te clusteren en kandidaten beter te koppelen met de huidige kansen. Nadat de passende baan gevonden is, belooft Google dat je nog maar één klik verwijderd bent van een sollicitatie. Je wordt wel nog doorverwezen naar de site waarop de vacature gevonden is.

Geen eigen site, maar wel grote database

Google is niet van plan om zelf een vacaturesite te bouwen. De vacatures komen van sites als LinkedIn, Facebook, Monster, Glassdoor en ZipRecruiter. Die hebben aangegeven graag samen te werken met Google, omdat ze denken zo meer verkeer te trekken naar hun website.

Video bekendmaking I/O developer conference

Bekijk in onderstaande video een samenvatting van de aankondiging van Google Jobs tijdens het jaarlijkse  I/O developer conference van Google in Mountain View, California.

Kans of bedreiging?

Maar als deze tool goed werkt, maakt Google het niet alleen makkelijker om een baan te vinden. Het bedrijf heeft dan ook ’s werelds grootste database van vraag en aanbod in handen. Stel je eens voor wat je allemaal met die data kunt achterhalen. Welke kwaliteiten zijn populair? Welke minder? En welke zijn er gewild in een bepaalde stad of leeftijdscategorie? Genoeg reden voor recruiters om hun adem in te houden. Of is het iets waar we juist ons voordeel mee kunnen doen?

Je kunt meer lezen over de mogelijke impact van Google for Jobs op Forbes.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER