Wat als een kandidaat niet past bij jouw vacature, maar wel bij die van een ander? Die gedachte vormt de basis van The Talentpool Community, een initiatief dat volgens projectleider Sandor Lokenberg de recruitmentmarkt op z’n kop kan zetten. “Waarom iemand afwijzen als je ook een andere droombaan kunt bieden?” In dit interview vertelt Lokenberg over de community die 16 juni officieel live gaat, wat het ambitieuze doel is en waarom werkgevers hieraan mee moeten doen.
Geven én nemen
Centraal in het initiatief staat het principe van wederkerigheid. Werkgevers kunnen alleen kandidaten benaderen als ze ook zelf kandidaten hebben aangedragen. Elk aangemeld profiel levert een ‘credit’ op, en elke poging om een kandidaat te benaderen kost er één. Lokenberg: “Je moet brengen om te kunnen halen. Alleen dan bouw je een community die voor iedereen werkt.”
“Je moet brengen om te kunnen halen. Alleen dan bouw je een community die voor iedereen werkt.”
Kandidaat in control
Privacy staat hoog in het vaandel bij The Talentpool Community. Geen enkele recruiter mag CV’s rechtstreeks doorsturen. In plaats daarvan ontvangt een afgewezen kandidaat een unieke link waarmee hij of zij zélf kan beslissen of aanmelden bij het platform gewenst is. Daarna bepaalt de kandidaat ook of hij/zij gevonden wil worden. “De kandidaat is altijd in control,” benadrukt Lokenberg. “Recruiters zien alleen anonieme profielen. Pas als de kandidaat op een contactverzoek ingaat, worden persoonsgegevens gedeeld.”
Van afwijzing naar nieuwe kansen
Het platform wil een antwoord bieden op verschillende knelpunten in de huidige arbeidsmarkt. Zo zijn veel kandidaten na een paar afwijzingen geneigd te stoppen met solliciteren. Ook zijn veel talenten niet zichtbaar op bestaande platformen zoals LinkedIn. “Wij willen juist die mensen vinden die nu onzichtbaar zijn. En we willen dat recruiters structureel gaan meedenken over alternatieve kansen.”
Door bedrijven landelijk aan elkaar te koppelen, kunnen matches ontstaan over sectoren en regio’s heen. Dat maakt The Talentpool Community volgens Lokenberg uniek. “In bestaande initiatieven zit je vaak vast binnen een branche of regio. Bij ons krijgt een kandidaat die niet past bij werkgever A in de zorg, misschien een kans bij werkgever B in de logistiek.”
“Bij ons krijgt een kandidaat die niet past bij werkgever A in de zorg, misschien een kans bij werkgever B in de logistiek.”
Matching op skills én context
De technologie achter het platform is deels eigen ontwikkeling, deels gebaseerd op samenwerkingen. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van technologieën van Jobdigger en Matchbox. Die laatste zorgt voor het ‘verskillen’ van zowel profielen als vacatures, en doet dat niet alleen op basis van harde eisen, maar ook op context. “We kijken niet alleen naar het CV van de kandidaat, maar ook naar de inhoud van de vacatureteksten,” aldus Lokenberg. “Daarmee maken we betere, skills-based matches.”
Breed draagvlak
Grote organisaties als Facilicom, CSU, PostNL, DHL en Royal Swinkels zijn al aangesloten. Maar ook kleinere bedrijven doen mee. Er is geen minimale omvang vereist. “Of je nu tienduizenden mensen afwijst per jaar of slechts één, je kunt meedoen. En elke bijdrage telt.” De instapkosten zijn bewust laag gehouden: tot eind dit jaar betalen de eerste duizend bedrijven slechts €10 per maand. Vanaf 2026 wordt dat €99 per maand, maandelijks opzegbaar. “We willen een lage drempel creëren om zoveel mogelijk partijen mee te krijgen.”
Groei en transparantie
Voor dit jaar ligt de focus op groei. Daarnaast staat op de roadmap onder meer een functionaliteit waarmee zichtbaar wordt of een kandidaat al in gesprek is bij een andere werkgever. Niet met wie, maar dát iemand al verder is in het proces. “Dat helpt werkgevers om slimmer met hun credits om te gaan.”
Demo_Day op 5 juni
Tijdens Recruitment Tech Demo_Day op 5 juni in Utrecht is The Talentpool Community ook aanwezig. Daar krijgen bezoekers een eerste blik op het platform en wacht een kleine verrassing. “Maar die is alleen voor mensen die echt langskomen,” knipoogt Lokenberg. Tot en met donderdag 22 mei meld je je nog gratis aan voor de ochtend of middag van. Kijk voor meer info en om aan te melden op de eventsite.
Beluister het hele gesprek
Benieuwd naar het hele gesprek dat Martijn Hemminga had met Sandor Lokenberg? Luister de podcast hieronder of via jouw favoriete podcast-app.