Waar vorig jaar de candidate experience nog de belangrijkste drijfveer was voor investeringen in recruitmenttechnologie, staat procesoptimalisatie in 2025 weer op de eerste plaats. Dit blijkt uit de vijfde editie van de Recruitment Tech Survey, het jaarlijkse onderzoek naar het gebruik van recruitmenttechnologie in Nederland.
Terug naar de basis
Deze verschuiving markeert een terugkeer naar de situatie van 2022, toen procesoptimalisatie voor het laatst bovenaan stond. Het weerspiegelt de voortdurende zoektocht naar de juiste balans tussen technologie en menselijk contact in het wervingsproces. Een mogelijke verklaring voor deze hernieuwde focus op interne processen is de licht afnemende krapte op de arbeidsmarkt.
“Het recruitmentlandschap blijft continu in beweging”, zo stelt Martijn Hemminga, oprichter van het Recruitment Tech Network. “Recruitmentprofessionals hebben de afgelopen jaren verschillende prioriteiten gesteld — van het optimaliseren van processen tot het verbeteren van de kandidaatervaring.”
Kandidaatbereik blijft topprioriteit
Ondanks de verschuiving naar procesoptimalisatie, blijft het bereiken en benaderen van kandidaten op een sterke tweede plaats staan. Dit onderstreept dat zelfs met een mogelijk afvlakkende arbeidsmarktkrapte, het vinden van de juiste kandidaten een topprioriteit blijft voor recruiters.
De candidate experience, die in 2024 nog de belangrijkste business driver was, zakt in 2025 naar de derde plaats. Dit betekent níet dat de kandidaatervaring minder belangrijk is geworden, maar wel dat interne processen en kandidaatbereik momenteel meer aandacht krijgen.
Verschillen tussen bureaus en corporates
Het onderzoek toont tevens een aantal verschillen tussen recruitmentbureaus en corporates (werkgevers). Waar bureaus opvallend honkvast blijven in hun prioriteiten – de top 7 van business drivers bleef volledig ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar – laten corporates wél een duidelijke verschuiving zien. Zij focussen steeds meer op het bereiken van latent zoekende kandidaten, waar voorheen de aandacht vooral uitging naar actief zoekende kandidaten.
De opkomst van (Gen)AI
Een andere opvallende trend is de gestegen prioriteit van generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT, Claude en Gemini. Als business driver stijgt het gebruik van deze technologieën van plaats 10 naar 8, wat de groeiende integratie van AI in recruitmentprocessen onderstreept. In andere woorden: AI-gebruik is écht een doel op zich.
“Of het nu door veranderingen in de technologie zelf komt, de dynamiek binnen organisaties, of verschuivingen in de arbeidsmarkt — je moet als recruiter blijven meebewegen.”
De 2025-editie van de Survey benadrukt echter weer dat organisaties nooit ‘klaar’ zijn als het gaat om recruitmenttechnologie. “Of het nu door veranderingen in de technologie zelf komt, de dynamiek binnen organisaties, of verschuivingen in de arbeidsmarkt — je moet als recruiter blijven meebewegen”, aldus Hemminga.
Download Recruitment Tech Survey 2025 én doe mee aan de Benchmark
Welke ervaringen hebben gebruikers van recruitmenttooling met hun leveranciers? Welke leveranciers bevelen ze aan en welke niet? En in welke recruitmenttooling gaan zij meer investeren in 2025? Met het jaarlijkse onderzoek onder recruiters, hr- en arbeidsmarktcommunicatieprofessionals, de Recruitment Tech Survey, brengen we dit in kaart.
Met de Recruitment Tech Benchmark 2025 krijg je inzicht in hoe jouw recruitmenttechnologie zich verhoudt tot die van andere organisaties. Hoe je als werkgever of bureau scoort op belangrijke randvoorwaarden als strategie, processen en mensen. Ontvang binnen 48 uur een gepersonaliseerd rapport en draag bij aan de 5e editie van de Recruitment Tech Survey die in voorjaar 2025 verschijnt. Vul de benchmark nu in voor jouw organisatie.