In Recruitment Tech Monthly Interviews gaat host Jasper Spanjaart in gesprek met founders én experts van recruitmenttechnologie. Te gast in aflevering 1: Yuri van Helten, oprichter en Managing Director van STAYR. Van Helten heeft een duidelijke missie: onnodig vertrek van werknemers voorkomen. Daarom bouwde hij samen met co-founder Jan Peter Tulp een platform dat de gehele medewerkerreis in kaart brengt én verbetert.
Persoonlijke ervaring als motivatie
STAYR is een platform dat de hele employee experience wil optimaliseren. “We doen dat door automatiseringen in te bouwen in elke stap”, zo stelt mede-oprichter Van Helten. “We ontleden eigenlijk de hele journey vanaf de candidate journey tot aan de exit. Binnen al die stappen bouwen wij automatiseringen om mensen de weg te wijzen. Maar we ondervragen mensen ook continu hoe het met ze gaat, of ze ergens behoefte aan hebben, of ze hulp nodig hebben, of ze zich willen ontwikkelen.”
“Mijn zoon werkte in de supermarkt en had het eigenlijk heel goed naar zijn zin, maar toch vertrok hij binnen een aantal weken.”
De motivatie van Jan Peter Tulp en Van Helten kwam uit onverwachte hoek. “Het komt voort uit een klein huiselijk leedgeval”, vertelt Van Helten. “Mijn zoon werkte in de supermarkt en had het eigenlijk heel goed naar zijn zin, maar toch vertrok hij binnen een aantal weken. Dit omdat hij én niet geholpen werd, én zich verveelde. Dat bracht mij aan het denken: hoe kan het nou zo zijn dat een supermarktmanager in een relatief kleine omgeving niet op de hoogte is van iemand die geen werk te doen heeft, niet verder kan, en zich niet gehoord en geholpen voelt?”
Focus op retentie
Waar veel HR- én recruitmenttechnologieën zich richten op werving of sollicitatiegesprekken, richt STAYR zich specifiek op retentie. “We hebben niet de ambitie dat mensen voor eeuwig binnen een werkgever blijven zitten. Die tijd is denk ik wel voorbij. Maar wij focussen ons op dat mensen niet onnodig vertrekken.”
“Op het moment dat iemand weggaat, zie je de omzet eigenlijk naar een concurrent vertrekken.”
En het retentievraagstuk speelt volgens hem in álle sectoren. “Dat gaat eigenlijk op voor bedrijven van alle soorten. We maken nu heel veel tractie bij bedrijven die geld verdienen aan mensen. Dus die mensen à la uitzendbureaus ergens neerzetten en daar uurtje-factuurtje geld voor krijgen. Want op het moment dat iemand weggaat, zie je de omzet eigenlijk naar een concurrent vertrekken.”
Communicatie via WhatsApp
Een belangrijk onderscheidend kenmerk van STAYR is de communicatiewijze. “Wij communiceren met medewerkers via WhatsApp, sms of e-mail of een mix daarvan. En het is dus heel snel. De mix van surveying, het in kaart brengen van behoeften en dat combineren met automatiseringen in álle fases van hun carrière, dat bestaat eigenlijk nog niet.”
“De snelheid van laagdrempelig een antwoord kunnen geven vanuit WhatsApp brengt een heel hoog responspercentage. Het is natuurlijk heel makkelijk en het past ook veel beter bij deze generaties die nu aan het werk zijn, om misschien een vraag te stellen of makkelijker te communiceren via de telefoon dan in real life.”
Direct actie ondernemen
Eén van de USP’s van STAYR draait om het idee dat de data gelijk omgezet kan worden tot acties. “Als er ergens frictie in het proces ontstaat, zetten wij gelijk een manager aan. Dat werkt door middel van een notificatie. Stel je voor, je zit in je onboarding, halverwege de week heb je nog steeds geen laptop. Dit gebeurt dagelijks overal. Wij vragen na twee dagen, of misschien na één dag: ‘Ben je begonnen, heb jij alle spullen om je werk te doen?’ Zeg jij ‘ja’, dan is het prima. Zeg jij ‘nee’, dan krijgt die manager direct een notificatie.
Eerste resultaten
STAYR is inmiddels twee jaar onderweg. “We zijn twee jaar geleden begonnen met het product in kaart te brengen. In september zijn we met een testklant de lucht ingegaan met een MVP. Sinds januari zijn we helemaal up and running.”
“Als je kijkt naar de ouderwetse medewerkerstevredenheidsonderzoeken, dan liggen die responsrates vaak een stuk lager.”
De eerste resultaten zijn veelbelovend, stelt Van Helten. “Een belangrijk inzicht was de hogere responsrate. Als je kijkt naar de ouderwetse medewerkerstevredenheidsonderzoeken, dan liggen die responsrates vaak een stuk lager. Dat heeft ermee te maken hoe we het ingericht hebben met die laagdrempeligheid en continu vragen.”
Ook AI speelt een rol in het platform. “Vanuit geaggregeerde data van de antwoorden die mensen gaven, kwam er een analyse van Open AI die ook in het platform zit. Die analyses zijn echt spot-on. De situatie dat iemand ten onder ging aan werkdruk, was precies hoe het ook was, en dat was op basis van meerdere antwoorden van de afgelopen maanden.”
Toekomstplannen
Voor de toekomst heeft Van Helten ambitieuze plannen voor STAYR. “We hebben een WhatsApp-integratie in het platform gebouwd. Een manager kan inloggen in het dashboard waar zijn tickets zitten, maar vanuit die tickets kan hij ook direct WhatsApp opstarten en notificaties of berichten ontvangen van zijn medewerkers.”
Ook komt er een ‘Flow Builder’. “Nu implementeren we de flows vanaf het moment dat mensen in dienst komen tot aan exit. Die bouwen en implementeren wij in de tool. De Flow Builder brengt het bedrijf zelf aan de knoppen straks. Die kan zelf eigenlijk helemaal zijn eigen flows gaan bouwen.”
“We willen ook vanuit die partners gaan verkopen. Een integratie met een ATS zou natuurlijk heel fijn zijn.”
“Uiteindelijk hebben we echt een partnership-strategie. We willen ook vanuit die partners gaan verkopen. Een integratie met een ATS zou natuurlijk heel fijn zijn. Of met een webbouwer of andere partijen waar je direct vanuit het CMS of vanuit een integratie gekoppeld kan worden. Dat is wel de toekomst.”
Luister naar het Monthly Interview
Recruitment Tech Monthly Interviews: elke maand in gesprek met founders én experts van recruitmenttechnologie. Luister naar aflevering één met Yuri van Helten (STAYR) via de link hieronder of via je favoriete podcastplatform.