Uitzendkrachten en gedetacheerden die een positieve ervaring hebben tijdens hun contact met arbeidsbemiddelings- en recruitmentbureaus in het gehele recruitmentproces zijn zes keer vaker bereid om weer met dat bureau in zee te gaan. Dit blijkt uit nieuwe data van cloudcomputingbedrijf voor arbeidsbemiddelings- en recruitmentbureaus, Bullhorn.
Topprioriteit blijft herplaatsing van talent
Midden in dit hardnekkige tekort naar talent blijft succesvol talent herplaatsen een topprioriteit. Zeker nu twee derde (66%) van de uitzendkrachten en gedetacheerden over de hele wereld overwegen voor een vaste baan te gaan. Dit blijkt uit een enquête van Bullhorn onder ruim 400 Nederlandse talenten die werkzaam zijn in de gezondheidszorgsector en commerciële en professionele sectoren. Bijna de helft van de respondenten gaf aan zich niet opnieuw te laten plaatsen door hetzelfde bureau, zelfs als het hen weer een geschikte baan kan aanbieden. Het is dus zeer belangrijk om de best mogelijke recruitmentervaring te bieden voor het beschikbare talent.
Kansen voor het oprapen
Wat betreft de keuze voor een arbeidsbemiddelingsbureau, liggen er kansen voor bureaus om te werken aan duurzame relaties door aan de verwachtingen van het talent te voldoen. De topprioriteiten voor uitzendkrachten en gedetacheerden zijn bijvoorbeeld: toegang tot aantrekkelijke functies (42%), positieve ervaringen in het verleden (24%) en een goede reputatie (15%). Rond twee derde (65%) meldde dat zij de flexibiliteit willen om thuis te werken, ongeacht de baan. En 80% had interesse in het deelnemen aan omscholings-, bijscholings- of certificeringsprogramma’s aangeboden door het arbeidsbemiddelingsbureau.
Vaker en proactiever via het juiste kanaal
Het talent wil ook dat recruiters vaker en proactiever communiceren over interessante kansen. Twee van de vijf (41%) zeiden dat zij minstens één keer per week iets willen horen van recruiters wanneer zij op zoek zijn naar nieuwe kansen. E-mail is het populairste communicatiekanaal (46%), gevolgd door telefoon (30%), LinkedIn (13%) en meldingen via apps (7%). Het is van belang om de communicatievoorkeuren van een talent te bepalen: wanneer recruiters niet het gewenste communicatiekanaal gebruiken, geven respondenten aan dat de kans dat zij weer met dat bureau werken halveert.
Tijdig communiceren van belang
Stiptheid is ook een veelgehoorde zorg: bijna drie van de vijf (57%) uitzendkrachten en gedetacheerden geven aan dat zij een zoektocht naar een baan hebben laten varen omdat het recruitmentproces te lang duurde. Een kwart (25%) geeft aan dat recruiters niet binnen een redelijke periode op vragen reageren. De waarde van tijdige communicatie gaat verder dan het wervingsproces: geplaatste kandidaten die responsiviteit ervaren tijdens hun plaatsingen zeiden twee keer vaker dat zij opnieuw met dat bureau wilden werken. Daarbij zeiden drie van de tien (29%) dat zij merkten dat het bureau minder responsief werd na hun indienstreding. Een vergelijkbaar aantal (30%) meldde dat recruiters niet proactief reageerden wanneer een kans om de een of andere reden niet doorging.
Gehele talent life cycle betrekken
Andre Mileti, Product Evangelist, Talent Experience, Bullhorn zegt: “Het bieden van ervaringen van consumentenkaliber gedurende de gehele talent life cycle is nu belangrijker dan ooit. Zo behalen arbeidsbemiddelingsbureaus positieve resultaten. Dat betekent bijvoorbeeld zorgen dat de reputatie van je organisatie op Google en andere beoordelingssites onaantastbaar is. Maar ook het bieden van intuïtieve onboarding- en werkgerelateerde diensten, of echte waarde in de vorm van tijdige communicatie en passende vacatures. Met deze simpele tactieken, mits goed uitgevoerd, is exponentieel rendement te behalen. Het begint en eindigt met het onderzoeken van de hele talentreis, het definiëren van de momenten die ertoe doen en zorgen dat jouw inspanningen ook echt bijdragen aan tevreden medewerkers. Wanneer je beter gaat scoren in beoordelingen, je time-to-fill afneemt en je meer verwijzingen en herplaatsingen ziet, weet je dat je goed bezig bent.”
Lees meer
Lees hier het volledige GRID Talent Trends-rapport.