Gediminas Vilčiauskas, CEO van Litouwse start-up NO-CV, is op een missie om cv’s te elimineren uit het recruitmentproces. Voor een aflevering van Recruitment Tech Founder Stories (RTFounders), spraken we met Vilčiauskas. 

Werving en CV-problemen

Voordat hij de oprichter werd van de Litouwse start-up NO-CV, stond Gediminas Vilčiauskas dertien jaar lang aan het hoofd van een IT-bedrijf, waarin hij vanuit zijn leiderschapspositie betrokken was bij het wervingsproces. “Het bedrijf was niet al te groot, dus we hadden niet echt een apart recruitmentteam. Dus uiteindelijk werd ik verantwoordelijk voor een groot deel van de werving. Ik begon na te denken over waarom het zo moeilijk was om het juiste personeel te vinden en wat het doel van het cv eigenlijk in dat proces was. ”

“Het gebeurde zo vaak dat iemand die naar een sollicitatiegesprek kwam en compleet anders overkwam dan zijn of haar cv liet voordien.”

Vilčiauskas ondervond vooral problemen tijdens de interviewfase, waarin hij vaak werd verrast door de kandidaat die voor hem stond. “Het gebeurde zo vaak dat iemand die naar een sollicitatiegesprek kwam en compleet anders overkwam dan zijn of haar cv liet voordien. Uiteindelijk verspil je dan je eigen en hun tijd. Iedereen bleek ook zoveel tijd te besteden aan het lezen en schrijven van cv’s, en ik snapte eigenlijk niet waarom.

Vilčiauskas groef toen dieper. “Het is aan beide kanten gewoon een ontzettend manueel, inefficiënt en onplezierig werk. Niemand vindt het leuk om een cv te schrijven óf te lezen. Ik zocht toen naar contacten in mijn netwerk van recruiters en ze zeiden allemaal ongeveer hetzelfde: er moet op dit gebied wat verbeterd worden. En zo werd NO-CV geboren. Uit de problemen die ik zelf ondervond.”

Twee matchingsfases

NO-CV werkt als een Software-as-a-Service (SaaS) oplossing die alles behalve een cv gebruikt. Vilčiauskas: “Bedrijven kunnen aan boord komen en vacatures plaatsen. Die vacatures worden vervolgens in twee verschillende stadia gematcht met kandidaten. De eerste fase is het zogenaamde kandidatenprofiel, dat bestaat uit een opleidingsniveau, studierichtingen, beroepservaring, taal, salarisverwachtingen en rijbewijs en geografische locatie.”

“Het is een win-win situatie, omdat er niet meer op een sollicitatiegesprek gewacht hoeft te worden.”

“Vervolgens filteren we welke vacatures worden getoond en welke niet”, vervolgt Vilčiauskas. “Zodra een kandidaat dan solliciteert, ontvangt hij of zij een vragenlijst, die bestaat uit vragen die dienen als een manier voor kandidaten om de functie beter te begrijpen en die bedrijven van dienst zijn bij het verkrijgen van belangrijke informatie aan het begin van het proces. Het is een win-win situatie, omdat er niet meer op een sollicitatiegesprek gewacht hoeft te worden. Ons algoritme geeft vervolgens twee ranglijsten: één op basis van het profiel en één op basis van de vragenlijst.”

Bron: NO-CV

De toekomst van open rekrutering 

Nu veel landen kampen met een tekort aan werknemers, is open recruitment is een hot thema geworden. Onlangs riep Hisayuki Idekoba, CEO van het Japanse Recruit Holdings Co. (eigenaar van Indeed.com en Glassdoor), bedrijven op om af te stappen van het cv. Idekoba: “Dit is een geweldige kans voor ons om van de old-school cv-cultuur over te stappen op de vraag: wat kun je eigenlijk?”

“Zonder CV kan recruitment veel sneller en beter. Ik ben er 100% zeker van.”

Diezelfde vraag staat centraal bij NO-CV. “Natuurlijk is het niet zo dat open recruitment voor alle functies kan werken, maar voor veel functies wel”, aldus Vilčiauskas. “Ik ben iemand die voortdurend dingen wil verbeteren. Ik heb een mentaliteit waarin ik altijd op zoek ben naar verbetering, dingen wil veranderen en problemen wil elimineren. Zonder cv kan recruitment véél sneller en beter. Ik ben er 100% zeker van. 

Dromen van de toekomst

Momenteel neemt het momentum van NO-CV langzaam toe. “We hebben tractie in Litouwen, Letland en Denemarken. Maar Litouwen dient vooral als een markt om producten te testen, om te zien wat werkt en wat verbeterd kan worden. Ons grote doel is om door te groeien naar grote markten, zoals Duitsland en Oostenrijk. Als je een proof of concept hebt dat je in een kleine markt levert, dan moet je gaan opschalen. Het is dan tijd om naar de grote markten te gaan. ”

“We zien dat deze automatiseringstrend van het wervingsproces, via ERP- en SaaS-oplossingen, niet meer weg te denken is.”

Hoewel Vilčiauskas, een entrepreneur in hart en nieren, het proces liever van dag-tot-dag leeft, kan hij het niet laten om te dromen over de toekomst van zijn start-up. Zo neemt NO-CV momenteel deel aan een Amerikaans-acceleratorprogramma genaamd Newchip. “We zien de potentie”, zei hij. “We zien dat deze automatiseringstrend van het wervingsproces, via ERP- en SaaS-oplossingen, niet meer weg te denken is.”

Beluister het hele interview

In Recruitment Tech Founder Stories (RTFounders) spreken we met oprichters van recruitment technologie start-ups door heel Europa. Wat drijft hen? Hoe en waarom hebben ze hun oplossing bedacht? Beluister of bekijk het hele interview met Vilčiauskas.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER