Artificial intelligence is steeds meer om ons heen, tot aan sollicitatiegesprekken met computerprogramma’s aan toe. Moeten we ons daarover zorgen maken? Filosoof Stefan Buijsman denkt dat het nog alleszins meevalt, zo vertelde hij in zijn keynote tijdens het Recruitment Tech Event 2020.

Artificial intelligence

Kunstmatige intelligentie is de toekomst, zo horen we al even. Maar aan de andere kant kent ook iedereen wel de filmpjes van de autopilot van Tesla, waarbij de algoritmes een op z’n kant liggende vrachtwagen niet herkennen en er vol op inrijden. Moeten we ons dáárover zorgen maken? Hoe werkt dat artificial intelligence (AI) en wat kan het allemaal (niet)? Aan de hand van voorbeelden uit ons dagelijks leven en het recruitmentvak, laat Stefan Buijsman zien waar AI vandaag de dag toe in staat is. En beantwoordt hij de vraag: gaat het de rol van de recruiter overnemen?

Over Stefan Buijsman

Stefan Buijsman (1995) studeerde op zijn achttiende af in Leiden als filosoof, waarna hij naar Zweden vertrok om te promoveren. Buijsman voltooide binnen anderhalf jaar het vierjarig promotietraject, wat hem de jongste doctor ooit maakt in Zweden. Vervolgens bestudeerde hij als postdoctoraal onderzoeker de filosofie van de wiskunde. Samen met Govrien Oldenburger schreef hij het kinderboek Het Rekenrijk (2018). Plussen en minnen (2018), over de geschiedenis van de wiskunde en de toepassing daarvan in het alledaags leven betekende zijn internationale doorbraak; de rechten werden verkocht aan meer dan 20 landen. In juni 2020 verscheen AI: Alsmaar Intelligenter waarin Buijsman de lezer op toegankelijke wijze meeneemt langs alle pluspunten en valkuilen van kunstmatige intelligentie.

Begrijpen

Stefan Buijsman staat in zijn keynote stil bij diverse voorbeelden wat betreft de toepassing van kunstmatige intelligentie, waaronder ook de negatieve punten. “Naast dat het discrimineert, heeft het moeite met begrijpen wat wij precies zeggen en hoe de wereld om ons heen werkt. Dat zie je terug bij foto’s, maar ook bij teksten die computers automatisch schrijven.” De keynote, waarin Stefan Buijsman je met talloze voorbeelden meeneemt in de wereld van AI, kijk je hieronder terug.

Save the date: 18 november 2021

Donderdag 18 november vindt de 7e editie plaats van het Recruitment Tech Event in hybride-vorm. Zowel live op locatie als online kun je hét jaarlijkse event over recruitmenttechnologie volgen. Blijf op de hoogte wanneer je je met early bird-korting kunt aanmelden via de wekelijkse e-mail update.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER