Selecteer kandidaten aan de hand van hun stem met Nederlands Voice Your Future

Vandaag is een nieuwe selectietool gelanceerd dat zonder aannames en vooroordelen inzicht geeft in een persoon aan de hand van een objectieve stemanalyse. Volgens de initiatiefnemers van het bedrijf Voice Your Future is de stem van een persoon uniek, net zoals een vingerafdruk en DNA. Door hardop van 1 tot 100 te tellen kan de startup een persoonlijkheidsprofiel maken dat voor HR, inclusief werving, gebruikt kan worden.

Uniek in de wereld

Voice Your Future zegt het eerste bedrijf in de wereld te zijn die met deze vorm van stemanalyse een betrouwbare schets van iemands persoonlijkheid kan bieden. En dat alleen maar door iemand van 0 tot 100 te laten tellen. Nederlandse wetenschappers hebben het instrument op zeker 25.000 mensen getest. Onder meer kun je er mee identificeren in hoeverre je als kandidaat past bij 1 van 27 verschillend gedefinieerde beroepscategorieën. Het bedrijf van Timmermans richt zich voorlopig vooral op de B2B-markt. ‘Maar de bedoeling is dat we in de zomer ook voor de consument live gaan. Dan kan iedereen tot 100 tellen en zien hoe zijn of haar persoonlijkheid eruitziet.’

Electrische activiteiten in je stem

“We meten electrische activiteiten in je stem, in combinatie met hersenactiviteit” aldus Timmermans in gesprek met zustersite Werf&. “Dat vertalen we naar algoritmes. Er blijken zóveel eigenschappen in je stem te zitten. Het is eigenlijk ongelooflijk dat dit nog niet eerder gebruikt is. Maar ik heb er in elk geval zelf erg veel vertrouwen in. Ik ben zelf deel van een tweeling, en heb het mijn zus gedaan. Onze stemmen lijken zo op het eerste gehoor best op elkaar. Maar als je ziet wat er dan nog uit de analyse komt, dat is zó treffend. Ik denk dat daarmee veel betere matching op de arbeidsmarkt mogelijk wordt.”

Enneagram

Het assessment-instrument koppelt onder meer de kleur van je stem aan het zogeheten Enneagram, een bekend persoonlijkheidsmodel dat iemands karakter in negen eigenschappen ontleedt. Dit wordt vaak gezien als pseudowetenschap. Maar volgens Timmermans moeten we aan de stemanalyse wel zeker wetenschappelijke waarde hechten. “De mensen met wie ik gesproken heb en die de test gedaan hebben, zijn allemaal erg onder de indruk van hoe accuraat de uitslag is. Ze zeggen dat het ongelooflijk is hoe dit hun persoonlijkheid weet te vangen.”

Meer dan werving

Voice Your Future is niet alleen bedoeld voor recruitment, maar ook een aanvullende tool voor HR-professionals, (loopbaan)coaches, beroepskeuzes, teamsamenstelling en arbeidsmarktvraagstukken, stelt initiatiefnemer Gusta Timmermans. “Met je stem kunnen we bijvoorbeeld een beroepskeuzeprofiel maken. Welk vak past bij jou? En wat past niet?” Maar ook voor mensen die al op de arbeidsmarkt actief zijn, is Voice Your Future geschikt, zegt Timmermans. “Je stem kan veranderen, en dus ook wie je bent. Op latere leeftijd kan jouw profiel van helper, best leider of bemiddelaar geworden zijn.”

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


1 REACTIE

  1. Slechte zaak dat jullie dit instrument aanprijzen. Aan het Enneagram is niets wetenschappelijks. Dus persoonsprofielen samenstellen op basis van ene stemanalyse lijkt niet alleen pseudowetenschap, maar is het zeker als het enneagram daarbij als model gebruikt wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER