Reinout de Vries (VU) doet onderzoek naar geautomatiseerde video-interviews:

De Vrije Universiteit doet onderzoek in het kader van geautomatiseerd video-interviewen. Daarom trok Recruitment Tech-oprichter Martijn Hemminga richting onderzoeker Reinout de Vries om hem hier meer over te vragen.

Spannende trend

Recruiters maken steeds vaker gebruik van digitale interviews om kandidaten te screenen, de coronacrisis heeft deze trend zelfs versneld. Dit valt bij kandidaten niet altijd even goed. Deze negatieve reacties kunnen deels voorkomen worden door kandidaten te laten oefenen. De Vrije Universiteit heeft daarom een tool ontwikkeld waarmee kandidaten kennis kunnen maken met digitale interviews en met op AI gebaseerde algoritmes die hun antwoorden meten. Deze Engelstalige tool bestaat uit zes interviewvragen, gevolgd door een persoonlijkheidsvragenlijst. “We hebben deze tool ontworpen omdat algoritmes een spannende trend zijn, er is ook wat wildgroei in. Daarnaast zijn we erg geïnteresseerd om te kijken hoe je achter iemands kwaliteiten en persoonlijkheid kan komen zonder de traditionele vragenlijsten te gebruiken.”

Een hele zak vol kenmerken

“In de algoritmes kijken we persoonlijkheidskenmerken. Uit bijvoorbeeld je gezichtstrekken en hoe je je gezicht beweegt, kan je allerlei features halen, je kan er een heleboel variabelen uit halen”, als voorbeeld geeft Reinout de Vries hoe vaak je je wenkbrouwen omhoog doet, of hoe je je mondhoeken beweegt. “De beelden hiervan worden geanalyseerd, net zoals de audio, bijvoorbeeld de frequentie van je stem en volume. Daarnaast ook de woorden die je gebruikt. Uit al deze aspecten kan je kenmerken halen. Hier komt een hele zak vol met variabelen uit en die ga je combineren.”

In onderstaande podcast gaat De Vries dieper in op hoe het onderzoek en de tool precies in elkaar steekt, de kwaliteit van tools, de rol van artificiële intelligentie, of er over tien jaar nog recruiters nodig zijn en nog veel meer. De podcast is hieronder in z’n geheel te luisteren, en via bekende podcast apps als Apple PodcastsGoogle PodcastsStitcher en Spotify.

 

 

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER