Technologie is de toekomst en dat geldt natuurlijk ook binnen recruitment. Daarom zetten we tien tools voor recruitmenttechnologie op een rij die in 2021 hoge ogen kunnen gaan gooien.
1. CorTexter
Het Rotterdamse CorTexter richt zich met het zogenoemde ‘SpaceX voor recruitment’ op inclusiviteit en diversiteit. Hun eerste product is vanaf medio februari online en biedt een vacaturehulp die recruiters ondersteunt bij het ophalen van informatie en het schrijven en publiceren van vacatures. Deze software controleert op verbeterpunten en doet tekstsuggesties.
2. Neurolytics
Neurolytics maakt gebruik van psychofysiologische biometrie om recruiters te helpen bij een betere pre-selectie van kandidaten op basis van soft skills. Met hun AI-oplossing helpen ze kandidaten te selecteren die passen bij een bedrijfscultuur. Hierdoor reduceren ze de tijd en kosten in het screening- en sollicitatieproces en verhogen ze de retentiegraad. Neurolytics ligt goed in de markt, zo werd het onlangs uitgeroepen tot HR-startup van het jaar en ontving het 250 duizend euro groeigeld voor het doorontwikkelen van hun AI video oplossing.
3. TheRecruitBoosters
De Amsterdamse startup TheRecruitBoosters wil recruitment via LinkedIn eenvoudiger maken. Via hun technologie kunnen snel (automatisch) geschikte kandidaten en opdrachtgevers worden bereikt. Aangezien LinkedIn in Nederland al meer dan zeven miljoen gebruikers heeft, is dit hét middel om opdrachtgevers en kandidaten te vinden, zo zegt de organisatie zelf.
4. Brght.com
Het eveneens Nederlandse Brght.com richt zich op de assessmentmarkt, en hebben als tegenhanger (voor werkzoekenden) ook een test-platform: Assess.ly. Het assessement-platform Brght.com biedt een plek waar sollicitanten gestandaardiseerde assessments kunnen doen, hiervan zouden ook kleine(re) organisaties moeten kunnen profiteren. De capaciteiten worden door middel van de tests gemeten op numeriek, verbaal en abstract niveau.
5. Omnipresent
Het in Londen gevestigde Omnipresent richt zich op het eenvoudiger maken van internationaal recruitment. Deze organisatie neemt het gehele traject van payroll tot compliance en belastingen uit handen. Dit doen ze in meer dan 150 landen.
6. Crystal
Crystal is een tool die een persoonlijkheidsprofiel opstelt aan de hand van social media-kanalen van een persoon. Na het aanmaken van een account en het installeren van de plugin, is het mogelijk om op (onder andere) LinkedIn een omschrijving van een persoon te ontvangen. Crystal geeft daarin bijvoorbeeld aan hoe je de persoon in kwestie het beste kan aanspreken en hoe je je mails naar deze persoon moet opstellen.
7. Owiwi
Deze startup uit Athene, Owiwi genaamd, ontwikkelde een assessment waarin gaming en psychologie wordt gecombineerd. Hierin speelt de kandidaat verschillende levels, waarmee zijn of haar karakter en soft skills kunnen worden onthuld. In dit interview vertelt CEO Ilias Vartholomaios hoe je eenvoudig het risico op een ‘bad hire’ vermindert met behulp van zo’n game-based assessment én hij biedt een kijkje in de (game-)keuken!
8. Vettery
Vettery gebruikt machine learning en real-time data om getalenteerde werkzoekenden te matchen met inspirerende bedrijven. Hun doel is om het wervingsproces te verrijken en te automatiseren, het wervingsproces voor iedereen lonender te maken en een gelukkiger en meer verantwoordelijke werkwereld te creëren.
9. Syndio
Ook Syndio is een tool die zich focust op gelijkheid, namelijk het aanpakken van onterechte onkomensverschillen. De organisatie heeft software ontwikkeld die salarissen analyseert en daarbij de verschillen in geslacht, leeftijd en etniciteit meeneemt. Het adviseert ook hoe je deze verschillen kunt bestrijden.
10. JobandTalent
Het is erg hip om ergens ‘Het Uber van…’ op te gooien, maar we wagen ons er toch maar aan. Het in Madrid gevestigde JobandTalent is een digitaal uitzendplatform dat ook wel een soort ‘Uber for jobs’ genoemd wordt. Er zijn zo’n 80.000 freelancers, uitzendkrachten en gig workers bij aangesloten, een aantal dat vooralsnog elk jaar verdubbelt.