Vacatureteksten schrijven wordt verleden tijd belooft nieuw geautomatiseerd platform

In het nieuwe platform wordt VacatureVerbeteraar.nl van de Intelligence Group en Jobdigger gecombineerd met de geavanceerde teksttechnologie van Textmetrics. Het resultaat is een nieuw geautomatiseerd platform dat zorgt voor vacatureteksten, online vindbaarheid en ook voorkomt het discriminatie.
Marcel Leeman van teksttechnologiebedrijf Textmetrics (ook genomineerd voor de Recruitment Tech Award 2020) en Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group vertellen ons de voordelen van dit nieuw platform.

Als er één ding is waar veel HR-medewerkers en recruiters een hekel aan hebben in hun takenpakket, is het wel het schrijven van vacatureteksten”, vertelt Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group. “Dit is een ondergeschoven kindje, ook communicatieafdelingen vinden dit niet leuk. Gevolg is dat dit regelmatig tegen relatief hoge kosten wordt uitbesteed.“

 

“De recruiter van de toekomst moet zich steeds meer op data baseren.”

Marcel Leeman, CEO van Textmetrics, voegt toe: onze nieuwe tool creëert op simpele wijze de beste vacature tekst, uitgaande van vier basiseisen. We hebben enorme hoeveelheden data over doelgroepen en van bestaande vacatures samengebracht en functies geanalyseerd om dit te bereiken. De recruiter van de toekomst moet zich steeds meer op data baseren. Ze hoeven daarbij geen kriebels te krijgen van cijfers en algoritmes. Maar kunnen de vruchten plukken van slimme systemen die ontzorgen en tot betere resultaten leiden.“

Vier basis eisen

“Een vacature moet uiteraard zo goed mogelijk online gevonden kunnen worden”

Door hun samenwerking zijn ze nu in staat gedetailleerde doelgroep-motivatoren consequent in de vacaturetekst aan te brengen en daarnaast de haalbaarheid van deze wensen in kaart te brengen, aldus Textmetrics-CEO Marcel Leeman.
Een vacature moet uiteraard zo goed mogelijk online gevonden kunnen worden, vandaar dat de eerste ‘basis-eis’ vindbaarheid is. Daarnaast is de ‘hygiëne-eis’ zeer belangrijk, dat wil zeggen dat de vacature qua spelling en grammatica foutloos moet zijn. De ‘branding-eis’ stelt dat de vacature voldoet aan de cultuur en merkwaarden van bedrijf of organisatie. De laatste eis is dat de bij de doelgroep levende job-wensen in de vacature terug te vinden zijn.

Maximale vindbaarheid

“De nieuwe tool geeft suggesties voor maximale vindbaarheid in Google for Jobs en weet ook wat een kandidaat juist wel wil horen.”

Volgens Marcel Leeman gebeurt het regelmatig dat recruiters de plank misslaan door een te generieke ‘enthousiaste medewerker’ te zoeken of juist te creatief op zoek zijn naar een ‘sales-tijger’ of een ‘java-ninja’. De vacature lijkt dan op te vallen, maar de ervaring leert hun dat een functie juist veel vindbaarder is door een zoekmachine bij het gebruiken van specifieke, veel voorkomende functietitels. De nieuwe tool geeft suggesties voor maximale vindbaarheid in Google for Jobs en weet ook wat een kandidaat juist wel wil horen.

“Het wervingsproces en de vacature moeten voldoen aan diversiteit eisen.”

Naast het binnenhalen van kandidaten, spelen er ook andere zaken vertelt Geert-Jan Waasdorp: “HR en recruitment liggen steeds vaker onder een vergrootglas, met name op het punt van anti-discriminatie en het niet uitsluiten op het gebied van leeftijd, sekse en afkomst. Het wervingsproces en de vacature moeten voldoen aan diversiteit eisen en daarbij is de vacaturetekst cruciaal in de bewijsvorming of een organisatie conform de wet handelt. Zoals bekend wordt er gesproken over het invoeren van een nieuwe ‘meldcode discriminatie’ én ook het recruitment vakgebied is zelf actief bezig en heeft onlangs een recruitercode opgesteld. Door het gebruik van deze dienst heeft de recruiter straks ook echt hulp en intelligentie om inclusief te werven”.

Toegankelijk platform

“Het lerende platform zal de vacature steeds meer automatisch voor je klaarzetten.”

De nieuwe recruitment-dienst is vanaf midden oktober beschikbaar in Nederland.
Marcel Leeman: ‘Het simpel online toegankelijke platform is gemakkelijk door recruiters te gebruiken, waarbij deze geen angst hoeven te hebben voor algoritmes en uitgebreide datamining-kennis. Dat is allemaal al voor ze gedaan. Het lerende platform zal de vacature steeds meer automatisch voor je klaarzetten.”

Waasdorp: “We hebben inmiddels ook gezien dat dit schrijfprobleem bij vacatures niet alleen voor het Nederlandse taalgebied speelt, maar een universeel probleem is. Door onze samenwerking kunnen we deze oplossing nu in meerdere talen aanbieden, waarbij we allereerst aan België en Duitsland denken.Wil je meer weten over de teksttechnologie van Textmetrics? Bekijk dan ook de Recruitment Tech Monthly Juli 2020 waar Marcel nog verder verteld over de voordelen van hun tool:

 

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER