Recruitment via video: alle voor- en nadelen op een rij

In een vorig artikel zijn we ingegaan op wat voor soorten videorecruitment er zijn en zagen we ook een stijgende lijn in het algemene gebruik van video. In dit artikel duiken we dieper in op de vraag wat de voor- én nadelen zijn van dergelijke tooling, met name als het gaat om selectie via video.

Voordelen van recruitment via video

Hieronder vind je voordelen van recruitment via video op een rij:

Screeningsproces korter

Een kandidaat kan gescreend worden via een video-sollicitatie. De organisator verzendt e-mails naar alle kans hebbende sollicitanten met een verzoek om mee te doen aan een online screening test. Hier kunnen de kandidaten antwoord geven op de vragen die ze op het scherm zien. Dit maakt het voor recruiters mogelijk om verschillende kandidaten tegelijkertijd te interviewen. Ook kunnen de sollicitanten gelijk het resultaat van hun test vinden in een e-mail die gestuurd is vanuit de HR-managers. Voor kandidaten die al ergens anders werkzaam zijn is een voordeel dat zij geen dag vrij hoeven te nemen om op gesprek te komen.

Een andere dimensie

In het geval van Employer Branding en bedrijfsvideo’s worden er meerdere dimensies toegevoegd dan slecht ‘tekst en een plaatje.’ Je ziet emotie, lichaamstaal, en hoort geluid bij het bewegende beeld. Dit laat nog beter zien wat een functie inhoudt of wie de mensen achter een organisatie zijn. Je kunt de sfeer echt even proeven.

Minder reistijd- en kosten

Kandidaten hoeven geen geld uit te geven aan een buskaartje of aan benzine, omdat ze gewoon thuis de sollicitatie kunnen doen. Ze hoeven ook niet meer lang onderweg te zijn om ‘even’ op gesprek te komen. Voor werkgevers scheelt dit natuurlijk ook weer parkeerkosten en kopjes koffie.

Video’s terugkijken en doorsturen

De vragen en antwoorden van de kandidaat kun je nog eens beluisteren, mocht je ergens over twijfelen. Ook het werken met het HR-team gaat vlotter, omdat je de video van veelbelovende kandidaten naar elkaar kunt doorsturen. Zo kunnen verschillende mensen kijken of deze sollicitant geschikt is voor de functie, of in een bepaald departement zou passen. Daarnaast kan het videomateriaal ook weer gebruikt worden als trainingsmateriaal voor nieuwe mensen in het HR-team.

Lichaamstaal in de gaten houden

Recruiters observeren natuurlijk de lichaamstaal en communicatie skills van kandidaten in een gesprek. Echter gaat dit met een video veel beter omdat je rustig kunt observeren én je kunt die video natuurlijk terugkijken. Dan kun je eerst naar de antwoorden kijken, terwijl je in de tweede ronde let op de lichaamstaal van de kandidaat. De manier waarop iemand zich kleedt, oogcontact en uitraling kunnen prima opgemerkt worden via video.

Soft skills evalueren

Met video-sollicitaties krijg je een completer beeld van je kandidaat in de voorselectie. Je krijgt niet alleen de hard skills van het cv te zien, maar ook de soft skills van de kandidaat. Denk hierbij aan persoonlijkheid, werkmethode en cultural fit etc. Als je van te tevoren al een manier bedenkt om soft skills te meten in het proces, kun je alle kandidaten daarop testen. Dit zorgt bij recruiters voor een objectievere kijk en een eerlijker proces.

Een assessment meegeven

Video-assessments zijn ideaal om snel, eenvoudig en effectief talent te screenen en te selecteren. Je kunt op een simpele manier kennis of inzichten testen. Deze resultaten zeggen meer over een kandidaat dan een brief en een cv. Je weet eerder welke kwaliteit je in huis haalt. Ook voor sollicitanten heeft het video-assessment voordelen. Iemand die niet het perfecte cv heeft, krijgt een eerlijke kans om zichzelf te bewijzen.

Hogere kwaliteit kandidaten

Omdat meedoen in een video-sollicitatie of het opsturen van een filmpje voor veel mensen toch wel een drempel opwerpt, zullen alleen echt gemotiveerde kandidaten dit doen. Dit maakt het voor recruiters makkelijker om een schifting te maken. De kwaliteit van de kandidaten gaat dus omhoog.

Meten is weten

Of jouw video een succes is kan je bijna gelijk zien in de analytics. Je kunt zien hoe vaak het filmpje bekeken is, wanneer mensen afhaken en hoeveel hij is gedeeld. Handig voor wie video inzet voor employer branding of de reikwijdte van een wervingsvideo wil testen.

In de video hieronder legt Walter Hueber, ceo van Cammio, uit wat de voordelen zijn van videorecruitment.

Nadelen

Hieronder vind je de nadelen van recruitment via video:

(Te) hoge drempel

Een hoge drempel kan tijdens het slectieproces ook in je nadeel werken. Talent dat denkt te worden gescreend op sociale vaardigheden en een vlot uiterlijk, zullen zich misschien laten afschrikken door het gebruik van video. Niet iedereen ziet zichzelf als filmster natuurlijk. Deze angst kunnen recruiters wegnemen door goed te communiceren over wat er van de kandidaten verwacht wordt. Laat de kandidaat bijvoorbeeld iets vertellen over hoe hij/zij is, of kies juist een meer vakinhoudelijke insteek.

Kosten

Een video die gemaakt wordt voor employer branding en werving is zowel kosten- als tijdsintensief. Dit omdat je een externe partij moet inhuren om de video te maken. Als je het zelf doet kost het je vaak meer tijd, de kwaliteit daarvan even in het midden gelaten. Video is een investering waarvan het wat langer duurt voordat je hem hebt terugverdiend.

Technische problemen

Een slechte wifiverbinding of slechte beeldkwaliteit kunnen in het nadeel van zowel de recruiter als de kandidaat uitvallen tijdens het selectieproces. Als de recruiter er één persoon tussen heeft zitten waarbij de verbinding het begeeft, zal niet iedereen er zin in hebben het nog eens te proberen. Daarnaast is het voor een recruiter ook tijdrovend als de technologie hem in de steek laat. Daar komt ook nog bij kijken dat we niet allemaal technologiehelden. Een videosollicitatie kan de kansen voor digibeten of mensen die de technische middelen niet huis hebben sterk verminderen.

Tijdslimiet

Als een kandidaat meedoet met een screeningstest, betekent dit dat hij/zij in een bepaald tijdslot moet beginnen. Als er problemen zijn met het inloggen, of de website laadt niet, dan kan de kandidaat in tijdsnood komen. Ook kan het lastig zijn voor de kandidaat om gelijk te begrijpen hoe alles werkt. Het zou daarom goed zijn als een sollicitant van tevoren even kan zien het eruit ziet, of met een vraag kan oefenen.

Tijdrovend

Een ander nadeel kan zijn dat het bekijken van selectievideo’s van kandidaten relatief veel tijd kost. Een recruiter besteed immers maar 6 seconden aan een cv, en video’s duren ongeveer 3 minuten. Maar op deze manier kun je wel besparen op onnodige kennismakingsgesprekken. En dan is 3 minuten in verhouding met 45 minuten wél tijdbesparend.

Distributie

Dit hoeft niet perse een nadeel te zijn, maar vaak wordt er vergeten dat je er nog niet bent met  slechts het maken van een video. Hij moet namelijk ook op het juiste moment, op de juiste plaats verschijnen, via verschillende kanalen. Het is een kunst an sich om jouw video bij de juiste doelgroep te krijgen, zonder dat deze verdrinkt in een oceaan van visuele content. Een goede media en contentstrategie is hierbij de sleutel.

Video tooling

Ben je aan het oriënteren op video tooling? In de Recruitment Tech Guide staan verschillende leveranciers op het gebied van videorecruitment. Ben jij ook leverancier op het gebied van video tooling? Voeg jouw bedrijf toe aan de Tech Guide.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER