10 trends voor recruitmenttechnologie in 2016 (1/2)

Technologie speelt een steeds grotere rol binnen recruitment. Het automatiseren van de werving & selectie wordt niet alleen meer gedaan om het proces te faciliteren, maar ook om bijvoorbeeld de candidate experience te optimaliseren. Recruitmenttech.nl zet 10 trends op een rij. In dit artikel de eerste 5 trends op het gebied van recruitmenttechnologie in 2016.

5 trends

De eerste 5 van belangrijke trends op het gebied van recruitmenttechnologie in 2016 voor Nederlandse werkgevers en bureaus zijn:

1Mobile first

Een recruitmentsite moet niet meer ook voor een smartphone geoptimaliseerd zijn, maar moet eerst voor een smartphone geoptimaliseerd zijn. In plaats van ‘mobile ready’ worden nieuwe recruitmentsites vaker ‘mobile first’. Een recruitmentsite die mobile first is zet de smartphone gebruiker centraal. Kijk naar jouw webstatistieken en je zult zien dat 30-50% van het verkeer afkomstig is via smartphones. Een grote rol is weggelegd door sociale media als Twitter, Instagram en Facebook die meestal vanaf een smartphone worden gebruikt.

2Safety first

We beginnen niet ieder punt met ‘first’ maar beveiliging van gegevens is ontzettend belangrijk. Een gehackte recruitmentsite of recruitmentsysteem is funest voor het vertrouwen van kandidaten. En slecht voor het employer brand. Sinds 1 januari 2016 geldt de Meldplicht datalekken. Deze meldplicht houdt in dat organisaties direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra zij een ernstig datalek hebben. Bij het niet melden van een datalek kan een boete van maximaal 500.000 euro worden opgelegd. Overleg met jouw leverancier van systemen met data van kandidaten wat ze doen om datalekken tegen te gaan.

3Machine learning

Machine learning is software die leert van het gebruik ervan zodat deze de voorkeuren en resultaten in het vervolg automatisch gaat voorschotelen. De software ontdekt wat je belangrijk vindt en ontwikkelt hierop een algorythme dat aansluit op jouw behoeften. Het is vergelijkbaar met hoe LinkedIn jou dagelijks contacten voorstelt waarmee je nog niet bent geconnect, maar die je wel kent. Ook LinkedIn Referrals, wat in 2015 opnieuw is gelanceerd, werkt op basis van machine learning. Je krijg op basis van vacatures bij jouw organisatie en jouw netwerk potentiele matches voorgeschotelt. Ook Simmpler, een data driven employee referral platform werkt op deze wijze.

4Candidate relationship management

Al jaren wordt er gesproken over candidate relationship management, maar in de praktijk zijn er weinig best practices. Relatiemanagement is ten eerste een mindset waarvoor tijd moet worden ingepland en waarvan het resultaat lastig te voorspellen is. Door integratie met CRM-systemen en slimme tooling wordt het managen van bijvoorbeeld talentpools steeds makkelijker. Zo heeft Connexys, winnaar van de Recruitment Tech Awards 2015 in de categorie best tooling, de Talent Marketing Activity Manager. Met deze tool kun je als recruiter verschillende talentpools met eigen kenmerken en selectiecriteria aanmaken. Voor elke talentpool kan je afzonderlijk bepalen welke personen je met welke boodschap wilt benaderen en welke contactfrequentie voor een specifieke doelgroep wenselijk is.

5Whatsapp

Whatsappen is momenteel de meest gangbare vorm van communicatie en biedt daarmee ook mogelijkheden voor recruitment. Vooral werving & selectiebureaus proberen in Nederland Whatsapp uit als middel om met kandidaten te communiceren en een relatie te onderhouden. Het is persoonlijker en minder open als Facebook en dat trekt Zo kan bij Bouwens& via Whatsapp een kort videobericht met een persoonlijke reactie op een vacature direct naar het mobiele nummer van de recruiter verstuurd worden. Ook Yonego biedt sinds april 2015 solliciteren via Whatsapp aan. Yonego wil hiermee niet alleen laten zien dat ze innovatief zijn, maar vooral ook om het sollicitatieproces nog persoonlijker te maken.

10 trends voor recruitmenttechnologie in 2016 (2/2)

Bekijk ook het tweede artikel met nog 5 trends op het gebied van recruitmentechnologie.

Bronnen: HR Grapevine | Blogging4jobs | Monsterboardblog.nl | ERE Media

LAAT EEN REACTIE ACHTER