Validata Group, sinds 2009 een begrip in employment screening, werd in maart 2024 overgenomen door het Amerikaanse DISA Global Solutions. Harm Voogt (Managing Director Europe) vertelt over de ambities van het screeningsbedrijf, dat per 1 juli ook verdergaat onder de naam DISA Global Solutions. Het interview is terug te kijken op YouTube óf te luisteren als podcast.
Europese én Amerikaanse ambities
“Mijn rol is eigenlijk ongeveer hetzelfde gebleven”, vertelt Harm Voogt, Managing Director van de Europese organisatie. “Het grote verschil is dat we nu een Amerikaanse moeder hebben die meekijkt en meebesluit over de groei van het bedrijf. DISA zit in hetzelfde vakgebied als wij — alleen vanuit Amerika — en had de ambitie om ook in Europa aanwezig te zijn.”
De eerste zorg van veel klanten was begrijpelijk: gaan gevoelige personeelsgegevens straks naar Amerikaanse servers? “Nee, dat gaat niet gebeuren”, stelt Voogt. “Voordat wij werden overgenomen, hadden we al grote klanten die ook internationaal opereerden. In vrijwel alle contracten hebben we opgenomen dat onze data in Europa wordt bewaard en dat wij werken in lijn met de AVG en GDPR.”
“Onze data wordt gewoon nog in Europa bewaard en wij hangen nog steeds aan de Europese wetgeving rondom privacy.”
Die Europese aanpak blijft bewust gehandhaafd, ziet Voogt. “Dat hebben we ook meegenomen bij de transactie met de Amerikanen. Wij moeten voldoen aan de eisen die gesteld worden binnen Europa, ook met Europese klanten. Onze data wordt gewoon nog in Europa bewaard en wij hangen nog steeds aan de Europese wetgeving rondom privacy.”
Twee werelden van employment screening
De overname brengt wel twee totaal verschillende culturen samen. “Er is een groot verschil tussen de Amerikaanse en Europese markt”, legt Voogt uit. “Het concept van employment screening en background checks bestaat in Amerika al heel lang. Het is echt een commodity. Dat komt door veel meer wet- en regelgeving die aan werkgevers hangt.”
In Amerika is men gemiddeld strenger. “Ze testen bijvoorbeeld drugs en alcohol bij chauffeurs, er bestaat zoiets als ‘negligent hiring’ – als er een fout wordt gemaakt door een medewerker, kan de werkgever daar heel makkelijk op worden aangesproken. Dat betekent dat werkgevers in Amerika heel streng zijn aan de poort met het binnenhalen van mensen.”
Nederlandse voorsprong in Europa
Europa werkt anders, ziet Voogt. “Wij zijn gemiddeld gezien meer van het vertrouwen. Ik denk dat dat een heel mooi goed is. Je ziet wel dat het aan het groeien is in Nederland en omringende landen, maar wij zijn eerder gericht op zakelijke dienstverlening en minder op het checken van chauffeurs bijvoorbeeld.”
Die Nederlandse aanpak heeft Nederland in Europa laten vooroplopen, volgens Voogt. “Nederland liep daar wel altijd voorop in bepaalde opzichten. Zeker het diploma-register, wat in Groningen bij DUO ligt. In heel veel landen is het nog steeds ouderwets handmatig uitzoekwerk.”
“Je ziet dat zeker ook binnen Europa in de afgelopen jaren steeds meer data gedigitaliseerd wordt en makkelijker beschikbaar komt.”
De digitalisering groeit wél binnen het continent. “Je ziet dat zeker ook binnen Europa in de afgelopen jaren steeds meer data gedigitaliseerd wordt en makkelijker beschikbaar komt. Er wordt steeds meer gekoppeld ook binnen Europa, bijvoorbeeld de Nederlandse VOG of de equivalent in andere landen voor het uittreksel uit het strafregister.”
Europese expansie met Nederlandse expertise
Die voorsprong helpt DISA bij de Europese expansie. “Na COVID, in 2021, zijn we naar Zweden gegaan. We hebben sinds een jaar of acht de behoefte gezien bij onze klanten om ze te volgen naar het buitenland, omdat er in de omringende landen nog heel weinig aanwezig is op het gebied van employment screening.”
De keuze voor Zweden was een strategische. “We hadden al een of twee Zweedse klanten, ze zijn goed gedigitaliseerd in Zweden en we vonden de sprong naar een grote markt als Duitsland of Frankrijk nog heel erg ingewikkeld op dat moment. Ze zijn daar wellicht nog voorzichtiger en kritischer op het verwerken van persoonsgegevens in dit soort processen. Ook zijn ze wat minder ver qua digitalisering dan wij in Nederland.”
AI als hulpmiddel, níet als vervanger
Met de Amerikaanse backing komt ook meer focus op technologie. “Belangrijke ontwikkelingen zitten in de hoek van AI”, ziet Voogt. “Als het gaat om communicatie, het genereren van antwoorden… ook als wij kandidaten screenen die in andere tijdzones zitten… dan kunnen we makkelijker met behulp van chatbots antwoorden genereren. Dan kan je het proces versnellen.”
Maar er zijn grenzen, zegt Voogt. “Zodra het gaat om het echt genereren van rapporten of conclusies, dan vind ik dat nog veel te voorbarig. Ik weet dat er concurrenten zijn in Amerika die wel aan het nadenken zijn om dit te gebruiken, maar daar zijn wij voorlopig nog niet. Ik denk dat je heel voorzichtig moet omgaan met dat soort rapporten.”
“Je kan niet op basis van logica die AI genereert zeggen: bij duizend één zal het ook wel kloppen. Uiteindelijk verdient ieder individu dat het goed behandeld wordt, ook qua screening.”
“Als duizend mensen hun diploma wel behalen, dan moet je bij nummer duizend één nog steeds wel checken of het klopt. Je kan niet op basis van logica die AI genereert zeggen: bij duizend één zal het ook wel kloppen. Uiteindelijk verdient ieder individu dat het goed behandeld wordt, ook qua screening.”
Luister naar het gesprek met DISA als podcast
Wil je meer horen? Luister dan naar het gesprek met Harm Voogt (DISA) met Martijn Hemminga via de link hieronder óf vjouw favoriete podcastkanaal.