Marktonderzoeksbureau Fosway heeft onlangs zijn nieuwste inzichten gepresenteerd over de ontwikkelingen binnen de recruitmenttechnologie. We zetten de negen belangrijkste op een rij.
1. Meer AI-sollicitaties
Ondanks krappe arbeidsmarkten in veel landen heeft de TA-markt te maken met uitdagingen door mondiale onzekerheden en een moeilijker economisch klimaat. Bedrijven zijn onzeker over hun aannameplannen, wat leidt tot uitstel van beslissingen over media en TA-oplossingen. Daarnaast kampen leveranciers met langere aankoopcycli en een afnemende groei in hun TA-activiteiten.
“Een duidelijk effect van AI op de arbeidsmarkt is de toename van het aantal sollicitaties per vacature, doordat kandidaten AI-tools gebruiken om massaal sollicitaties in te dienen,” aldus Fosway. “Interessant genoeg zijn er tekenen dat personeelsreducties bij sommige leveranciers aan het omkeren zijn naarmate AI-innovaties de ontwikkeling van nieuwe oplossingen versnellen.”
2. Consolidatie van ecosystemen
Budgetdruk en toegewijde TA-operaties dwingen bedrijven om hun complexe TA-leverancierslandschap te consolideren, vooral in de bovenste delen van de funnel, aldus de Fosway-onderzoekers. Dit omvat talentattractie en -engagement, jobdistributie, programmatische advertenties, carrièresites, kandidatenrelatiebeheer en het bredere sollicitatie-ecosysteem.
“Een geïntegreerde aanpak die alle stadia van aantrekking tot sollicitatie omvat en die de kandidatenervaring beheert met real-time data over job fit en kwaliteit van de aanname, is momenteel echter nog zeldzaam.”
Naast kostenbesparing willen bedrijven ook de ervaring verbeteren, automatisering vergroten en de snelheid en kwaliteit van aannamebeslissingen verbeteren. De frustratie over het onvermogen om wervingsuitgaven te koppelen aan aanname-uitkomsten en kwaliteit is ook een significante factor. “Een geïntegreerde aanpak die alle stadia van aantrekking tot sollicitatie omvat en die de kandidatenervaring beheert met real-time data over job fit en kwaliteit van de aanname, is momenteel echter nog zeldzaam”, aldus de onderzoekers.
3. De strijd tussen HCM, TA Suites en specialisten
De keuze tussen standalone tools, TA-suites of complete HCM-systemen blijft een uitdaging. Volgens Fosway is de strijd tussen HCM (Human Capital Management) en TA-suites verder geïntensiveerd. Zowel IT- als HR-operaties streven ernaar kosten te verlagen en het aantal aanbieders te verminderen. Dit heeft geleid tot een verhoogde aantrekkingskracht van geïntegreerde HR-suites. Echter, terwijl HR en IT positief staan tegenover deze scenario’s, geldt dit niet altijd voor TA-teams.
“Historisch gezien was deze aanvulling voornamelijk gebaseerd op partnerschappen, maar tegenwoordig nemen HCM-providers specialisten over om een completer TA-aanbod te bieden.”
“Historisch gezien was deze aanvulling voornamelijk gebaseerd op partnerschappen, maar tegenwoordig nemen HCM-providers specialisten over om een completer TA-aanbod te bieden”, stelt Fosway. “Dit resulteert erin dat HCM-oplossingen vaak worden aangevuld met TA-specialisten om de wervingservaring en automatisering te verbeteren. Tegelijkertijd investeren specialisten in downstream-functionaliteiten en proberen ze volledige TA-suites te worden.”
4. Meer one-stop-shops voor mkb’s
In de mkb-markt kiezen HR-teams vaak voor one-stop-shop HR/HCM-oplossingen. “Deze missen echter vaak de diepgang en verfijning die nodig zijn voor TA, vooral voor kandidatenervaring en activiteiten in de bovenste delen van de funnel”, stelt het onderzoek. “Bedrijven met significante aannamebehoeften wenden zich daarom vaak tot gespecialiseerde TA-suites.”
Voor lokale wervingsbehoeften is het kiezen van een binnenlandse TA-suite met een lagere totale eigendomskosten een verstandige keuze. Deze aanbieders kennen hun lokale markten goed, bieden uitstekende service en zijn vaak zeer innovatief. Ondanks het economische klimaat blijven sommige aanbieders snel groeien, hoewel ze voortdurend moeten strijden tegen de neiging van onervaren kopers om zich te laten beïnvloeden door grote merken.
5. Steeds meer (prijs)concurrentie
Het aantal leveranciers is de laatste jaren fors toegenomen, wat leidt tot meer prijsconcurrentie, aldus Fosway. “Dit heeft geleid tot meer prijsconcurrentie en corporate kopers konden vaak betere kortingen bedingen. Leveranciers met groeiende oplossingportfolio’s hebben hun prijsmodellen vereenvoudigd om klanten te stimuleren hun afname bij verlenging te vergroten.”
“Enkele aanbieders hebben zelfs hun prijslijsten verlaagd, wat dit een goed moment maakt voor bedrijven om de markt te heroverwegen.”
Leveranciers die AI-functionaliteiten hebben toegevoegd, bundelen deze ook voor monetaire doeleinden en integreren AI in ondersteuning, service en go-to-market-functies om de productiviteit te verbeteren. “Enkele aanbieders hebben zelfs hun prijslijsten verlaagd, wat dit een goed moment maakt voor bedrijven om de markt te heroverwegen.”
6. Interesse in AI blijft hoog
Ondanks voortdurende zorgen over hype, ethiek en beveiliging, blijft de interesse van bedrijven in AI hoog. “Grote ondernemingen bouwen snel hun beleidslijnen, procedures en teams uit om AI-centrische oplossingen te evalueren en te verwerven”, aldus Fosway. Gezien de hoge inspanningen die hierbij komen kijken, geven bedrijven de voorkeur aan oplossingen met een breed scala aan AI-ondersteuning.
“Product- en marketingteams moeten een omvattender AI-‘marketechtuur’ ontwikkelen die hun prioriteiten voor AI vandaag beschrijft.”
Veel leveranciers beperken zich tot het praten over specifieke AI-functies, wat niet door de AI-marketingruis heen breekt. “Product- en marketingteams moeten een omvattender AI-‘marketechtuur’ ontwikkelen die hun prioriteiten voor AI vandaag beschrijft, hun visie op AI in de toekomst, en hoe die mogelijkheden leiden tot aantoonbare klantresultaten”, benadrukt Fosway. “De leidende AI-innovators hebben dit al doorgrond, wat het voor bedrijven gemakkelijker maakt om zich te committeren aan de volledige oplossing.”
7. Meer sectorspecifieke strategieën
In sectoren zoals gezondheidszorg, horeca, retail en logistiek stopt het aannemen van personeel nooit echt. In een krappe arbeidsmarkt vinden bedrijven het een uitdaging om hun vacatures te vervullen en realiseren ze zich dat een ‘Zwitsers zakmes’-benadering van talentwerving niet meer werkt. Veel bedrijven hebben gespecialiseerde TA-oplossingen geïmplementeerd, omdat deze een betere ervaring bieden voor kandidaten, recruiters en hiring managers, vooral in een gedecentraliseerd wervingsmodel.
“Nu TA-suite aanbieders meer investeren in algemene high-volume mogelijkheden, richten specialistische aanbieders zich meer op sectorspecifieke functies en het optimaliseren van resultaten voor sub-verticalen of specifieke rollen binnen een verticale markt”, aldus Fosway. “Deze aanbieders worden vergeleken met een ultra-specialistische Yanagiba-mes gebruikt door een Sushi chef, in plaats van een Zwitsers zakmes.”
8. AI trekt skills-speelveld gelijk
Veel van de hype rond skills lijkt af te nemen, aangezien grote taalmodellen het speelveld voor leveranciers hebben gelijkgetrokken, stelt Fosway. “Moderne oplossingen kunnen allemaal vaardigheden uit rollen en CV’s halen, kandidaten aan rollen matchen en rangschikken, rollen aan kandidaten aanbevelen en zelfs ‘skills-alikes’ vinden.”
Wat vroeger een belangrijk differentiatiegebied voor leveranciers was, wordt nu minder opvallend. “We zien wel dat talent intelligence-specialisten nu externe vaardigheidstrends toevoegen aan interne taxonomieën. En daarmee bouwen aan een soort real-time, skills-based strategische personeelsplanning om de jobarchitectuur dynamisch te ontwikkelen naarmate nieuwe vaardigheden in de organisatie worden opgenomen.”
9. Groei in programmatic job advertising
De interesse van bedrijven in programmatische advertenties groeit aanzienlijk in EMEA, ondanks strakkere mediabudgetten. Het VK blijft de leider in adoptie, maar Frankrijk, de Nordics en Duitsland volgen snel en maken gebruik van programmatische advertenties voor zowel job boards als sociale media.
“Het motief is niet filantropisch; als ze kunnen overstappen van een kost per klik naar een kost per sollicitatie model, zullen hun inkomsten stijgen.”
Specialisten in dit veld breiden hun functionaliteit uit om conversieratio’s te verbeteren en hoogwaardige leads te leveren. “Hun R&D-investeringen zijn primair gericht op het verbeteren van de kwalificatie en verificatie van kandidaten vroeg in de funnel”, stelt Fosway. “Het motief is niet filantropisch; als ze kunnen overstappen van een kost per klik naar een kost per sollicitatie model, zullen hun inkomsten stijgen, terwijl ze betere waarde voor het geld bieden dan klassieke jobdistributie of bureaus.”