AI-sourcingtools SeekOut, HireEZ, HiringSolved en Recruit Robin lijken misschien dezelfde soort functionaliteiten te bieden voor het wervingsproces, maar niets is minder waar. Wij belichten in dit artikel de verschillen tussen de vier succesvolle tools.

Méér sourcingtools

Veel organisaties hebben recentelijk recruitmenttools aangeschaft om efficiënter te werven. Volgens een rapport van Findem werkt 69% van organisaties momenteel met vijf of meer tools in het recruitmentproces. Naar verluidt heeft slechts 31% haar activiteiten op zo’n manier gestroomlijnd dat er vier of minder nodig zijn. Daar tegenover gebruikt ongeveer 25% tien of meer tools. Kortom: groeiende tech-stacks zijn de norm geworden voor het werven van nieuw personeel.

95% van de organisaties wil in de toekomst ook meer van het sourcingproces automatiseren.

Binnen die tech-stacks hebben sourcingstools een groot aandeel. 95% van de organisaties wil in de toekomst ook meer van het sourcingproces automatiseren. Internationale partijen als hireEZ (voorheen bekend als Hiretual), SeekOut en HiringSolved zijn allemaal all-in gegaan in hun eigen AI-aangedreven sourcing-niche, terwijl de Nederlandse markt met Recruit Robin ook een eigen AI-sourcingsoftwareprovider in huis heeft.

AI-aangedreven op een eigen manier

Wanneer we missieverklaringen lezen is ‘AI-powered’ bij allemaal aanwezig, wat het idee versterkt dat er een algoritme is dat de harde sourcing doet. En dat het kernproduct in wezen hetzelfde is. In dit geval behoren hireEZ, Seekout, HiringSolved en Recruit Robin duidelijk tot het door AI-aangedreven spectrum, maar zijn er zeker verschillen in het aanbod. We hebben een kijkje genomen in de zogeheten missiestatements van de verschillende partijen. 

Toen Seekout in februari een investing van $115 miljoen ophaalde, ging dat gepaard met een uitgesproken ambitie om te fungeren als een 360-graden platform voor enterprise talent optimalisatie. HireEZ wil op haar eigen manier juist meer de nadruk leggen op outbound recruiting. HiringSolved heeft als primair doel om recruiters om te toveren in talentadviseurs, door de data die ingezet wordt in een wervingsproces in één AI-aangedreven platform te verenigen. Recruit Robin wil vooral organisaties helpen met het plaatsen van meer kandidaten en tijdrovende handelingen van recruiters te automatiseren.

hireEZ: gericht op outbound

hireEZ is in de eerste plaats een outbound wervingsplatform dat recruiters toegang geeft tot onaangeboorde talentpools, schaalbare automatisering van kandidaatbetrokkenheid en integraties met toonaangevende ATS- en CRM-platformen. Met krappe arbeidsmarkten over de hele wereld heeft het bedrijf extra nadruk gelegd op de noodzaak van outbound werving. hireEZ heeft naar verluidt toegang tot 750 miljoen+ kandidaten van meer dan 45 open webplatforms.

“Het is alsof ze de outbound marketing én recruitment voor een bedrijf willen doen.”

Schaalbaarheid is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom een ​​organisatie zou kiezen voor de oplossing van hireEZ. “Vanuit mijn perspectief is het een soort HubSpot voor recruitment”, zo stelt Joel Cheesman in een aflevering van de Chad and Cheese-podcast. “Het is alsof ze de outbound marketing én recruitment voor een bedrijf willen doen.”

Het aanbod: AI-sourcing, werving op gebied van Diversity, Equity & Inclusion (DEI), talent maps, ATS-integratie, Chrome-extensie, Boolean Builder.

SeekOut: 360-graden oplossing

SeekOut wil ondertussen organisaties dienen als een 360-gradenoplossing die helpt bij het vinden, groeien en behouden van een divers en bekwaam werknemersbestand. SeekOut’s oplossingen zijn drieledig, verspreid over zoeken, optimaliseren en analyseren van kandidaten. “Voor SeekOut is het doel om een ​​wereldwijd platform te worden, van wieg tot graf,” zei Cheesman.

Het aanbod: kandidaatprofielen, AI-matching, diversiteitsrecruitment, ATS-integratie, inbound talent, kandidaat engagement, intern talent, career hubs en analytics.

HiringSolved: interne zoekopdracht

HiringSolved automatiseert de meest tijdrovende onderdelen van het wervingsproces om het wervingsproces te vereenvoudigen. En biedt vervolgens wervingsteams de kennis die ze nodig hebben om Talent Advisors te worden. Ongeacht het wervingsdoel (op vaardigheden gebaseerd, hoog volume of diversiteit), de service probeert alle gegevens (ATS, CRM, HRIS) te verenigen in één geïntegreerde service.

“HiringSolved’s interpretatie van het proces is vrij simpel”, stelt Cheesman. “Zij willen interne zoekopdrachten beter kunnen doen dan de rest.”

Het platform is bedoeld om te voorzien in alle basisbehoeften op het gebied van werving. Van TA-beheer tot RPO-processen. Van HR-leiderschap tot personeelsbezetting. “HiringSolved’s interpretatie van het proces is vrij simpel”, stelt Cheesman. “Zij willen interne zoekopdrachten beter kunnen doen dan de rest.”

Het aanbod: alle data uniform, geautomatiseerde matching, analyses, diversiteitsvoorspellingen, transparante scores en geautomatiseerde pijplijnen.

Recruit Robin: volledige sourcingteam in één tool

In de oplossing van Recruit Robin staat een toename in het aantal MACC’s centraal: Matching Available Contactable Candidates. Oftewel: bereikbare kandidaten die passen bij vacatures of openstaan voor een andere functie binnen de desbetreffende organisatie. De A.I. van Recruit Robin vindt en screent vervolgens de kandidaten en integreert ze met een ATS. Alles om tijd te besparen voor recruiters.

Het aanbod: kandidaatprofielen, automatisering, toegang tot CV-databases, talent pools, AI-screening, AI-matching, ATS-integratie. 

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 9 juni 2022. 


    Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER