Een blik in de toekomst is geen koffiedik-kijken meer met futurologen als Kevin Wheeler. In de bovenstaande presentatie deelt hij welke technologieën er in 2027 het recruitmentvak drastisch veranderd hebben.

De recruiter staat de komende jaren nog een fikse verandering te wachten volgens Wheeler. Vergaande automatisering, nog meer innovaties, big data en predictive analytics zijn de hoofdtrends op het gebied van technologie die de recruitmentwereld voor ons in petto heeft. Daarnaast ziet hij ook nog een andere belangrijke trend ontstaan op het gebied waarop we in de toekomst samenwerken.

Automatisering

“Welk gedeelte van het proces kan en moet ik automatiseren?” Dat is de vraag die we ons moeten stellen, volgens Wheeler. In de figuur hieronder laat hij zien welke delen van het proces over drie jaar geautomatiseerd kunnen zijn:

Wheeler verwacht ook de opkomst van geautomatiseerde, intelligente tools voor screening, assessments en ranking van kandidaten. “De taak voor recruiters is dan om de goede criteria mee te geven.” Volgens Wheeler moeten recruiters niet afwachten met experimenteren met zulke tools, want dan kon het weleens te laat zijn.

Innovatie

“If you’re not innovative, you’re gonna fall far, far behind,” stelt Wheeler in zijn presentative. Welke vernieuwingen onze kant op komen?

  • Predictive analytics
  • Robotics
  • Virtual en augmented reality
  • Chatbots
  • Biomatric assessment
  • Ultrasonic tracking
  • Intelligente persoonlijke agent (Een stap verder dan de chatbot)
  • Algoritmes die werving automatiseren

Een paar van deze innovaties zijn ‘erg vreemd’ volgers Wheeler. Een voorbeeld hiervan is de de ‘biomatric assesment’, waarbij via een scan gekeken wordt naar de iris en het gezicht om te zien of iemand liegt. Een ander voorbeeld is ‘ultrasonic tracking’, waarbij je weet waar je kandidaat zich bevindt dankzij een chip in zijn/haar hand of telefoon. “Dit klinkt eng en bedreigend, maar het is al aan de gang en het is aan recruiters om daar mee om te kunnen gaan. Wees comfortabel in een disruptieve wereld,” is het advies dat Wheeler ons meegeeft als het neerkomt op innovaties.

Data en predictive data

“Wie niet gebruikmaakt van data zal moeten vertrouwen op zijn onderbuikgevoelens, en dan heb je het de helft van de tijd gewoon mis,” aldus Wheeler. De mogelijkheden van data zijn immens, maar de vraag is alleen hoe we de gigantische hoeveelheid data tot onze beschikking gaan gebruiken. Ook maakt Wheeler onderscheidt in de data van nu en de data van de toekomst. “De huidige analytics gaan over gisteren, waar je echt naar toe wilt zijn de predictive analytics. Dan kan je voorspellen waarom de één een betere kandidaat zal zijn dan de ander.”

“Whereas land was the raw material of the agricultural age and iron was the raw material of the industrial age, data is the raw material of the information age. ” – Alec Ross

Een andere manier van werken

De laatste trend die Wheeler toelicht is die van ‘netwerken’. De futuroloog legt uit dat we in de toekomst op een andere manier gaan werken. We kijken niet meer naar een baan, maar naar wat voor kwaliteiten en talenten iemand heeft en hoe die in te zetten zijn in het bedrijf. De verwachting is dat het werk zich in de toekomst zal concentreren rondom de ‘skills’ van mensen, in plaats van hun functies. “We zullen geen banen meer hebben, maar bepaalde vaardigheden inhuren,” aldus Wheeler.

Kevin Wheeler is oprichter van het Future of Talent Institute. Hij is deze lente een week in Nederland geweest. Daar heeft hij gesproken tijdens het evenement Werf& Live dat in mei heeft plaatsgevonden. Daarnaast is hij nog te gast geweest in de podcast van Hier is AMC’.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER