Sollicitanten zetten steeds vaker AI in bij hun zoektocht naar een baan. Tools die hiring managers beweren ‘compleet te doorzien’. Praktijktests van SoftwareFinder wijzen intussen op een behoorlijke disconnect: 75% van hiring managers kunnen AI-gegenereerde CV’s helemaal niet herkennen.
75% kan geen AI-sollicitatie herkennen
Werkgevers beweren met grote stelligheid dat ze AI-gegenereerde sollicitaties kunnen herkennen, maar blijken in de praktijk de plank mis te slaan. Uit meerdere onderzoeken komt een opmerkelijke tegenstelling naar voren: hoewel 60% an de hiring managers zegt AI-sollicitaties te kunnen identificeren, faalt maar liefst 75% van hen wanneer ze daadwerkelijk worden getest.
Bij een blinde beoordeling vertoonden ze slechts een lichte voorkeur voor door mensen geschreven cv’s. Ze waren volgens het onderzoek ongeveer 8% meer geneigd om een kandidaat aan te nemen wiens cv niet door AI was gegenereerd.
Ongeveer 75% van de werkzoekenden geeft aan AI-tools te gebruiken tijdens het sollicitatieproces.
Die cijfers komen uit een onderzoek van SoftwareFinder onder meer dan 1.000 werkzoekenden én hiring managers. Ongeveer 75% van de werkzoekenden geeft aan AI-tools te gebruiken tijdens het sollicitatieproces, waarbij Gen Z met 78% de grootste gebruikersgroep vormt, gevolgd door millennials (74%) en Gen X (72%).
Voordelen voor werkzoekenden, zorgen bij werkgevers
Werkzoekenden rapporteren aanzienlijke voordelen: 77% voelt zich zekerder tijdens het sollicitatieproces, 74% zegt tijd te besparen en 48% stelt dat (door AI) hun cv beter past bij hun wensen. Bovendien weten werkzoekenden die AI inzetten vaker hogere salarissen te bedingen, zo concludeert SoftwareFinder: 77% tegenover 48% bij niet-AI-gebruikers.
Toch zijn werkgevers vooral nog kritisch. Volgens onderzoek van CV Genius zegt 80% van de hiring managers ‘AI-gegenereerde cv’s en sollicitatiebrieven niet te waarderen’. Meer dan de helft (57%) geeft aan ‘significant minder geneigd te zijn’ om iemand aan te nemen die AI heeft gebruikt. In sommige gevallen worden dergelijke sollicitaties zelfs direct in de prullenbak gegooid.
Meer dan de helft (57%) geeft aan ‘significant minder geneigd te zijn’ om iemand aan te nemen die AI heeft gebruikt.
“CV’s en sollicitatiebrieven moeten de taalpatronen en schrijfstijl van de sollicitant weerspiegelen”, zo stelt Ethan David Lee, carrière-expert bij CV Genius, tegenover Forbes. “We zijn geen robots, dus recruiters en hiring managers schrikken wanneer documenten té perfect zijn opgesteld.”
It’s all about balance
We schreven eerder al in een serie over de potentie van AI die AI aanneemt. Organisaties omarmen massaal de innovatiekracht van AI, maar kandidaten staan evenmin stil. Lee van CV Genius pleit voor een balans. “Sollicitanten moeten leren hoe ze AI als troef kunnen inzetten en niet als shortcut” zegt Lee. “In een AI-wereld is het belangrijker dan ooit dat sollicitanten hun menselijke kant laten zien.”
Opvallend is dat werkgevers intussen weerwoord bieden en zelf AI-detectietools inzetten om gegenereerde sollicitaties te herkennen. Maar óók die tooling komt met een kleine kanttekening: het gebruik van een tool als Grammarly kan ertoe leiden dat tekst als AI-gegenereerd wordt aangemerkt, terwijl het dat niet per definitie is.