Tijdens Recruitment Tech Trend_Day 2025 deelden Martijn Hemminga en Jasper Spanjaart de belangrijkste inzichten uit de Recruitment Tech Survey 2025. De vijfde editie van deze survey biedt organisaties concrete handvatten om hun recruitment technologie te optimaliseren. Bekijk de replay, met Janine Nieboer als host.
Van kandidaat naar interne optimalisatie
De belangrijkste verschuiving die dit jaar zichtbaar wordt: organisaties richten hun investeringen in recruitmenttechnologie meer op interne procesoptimalisatie in plaats van op de kandidaat. “Het is echt een soort verschuiving”, ziet Spanjaart. “Zet je die kandidaat op één of de recruiter op één? Je ziet dat nu de interne organisatie centraal staat, wat mogelijk te maken heeft met het afvlakken van de krapte op de arbeidsmarkt.”
“Je ziet dat nu de interne organisatie centraal staat, wat mogelijk te maken heeft met het afvlakken van de krapte op de arbeidsmarkt.”
De business drivers laten een duidelijk patroon zien: het optimaliseren van het recruitmentproces staat weer op nummer één, gevolgd door het bereiken van kandidaten. De candidate experience, vorig jaar nog koploper, zakt naar de derde plaats.
“De afgelopen twee jaar stond de kandidaat meer centraal”, stelt Hemminga. “Maar nu verwacht ik ook wel dat de rol van AI in dat proces optimaliseren belangrijk is. AI die vacatureteksten herschrijft, selecties maakt of automatisch mailtjes genereert die veel beter zijn dan een standaard ‘je bent aangenomen of afgewezen’.”
Verschillen tussen corporates en bureaus
Een opvallende trend is dat corporates steeds meer gericht zijn op het bereiken van latent zoekende kandidaten, terwijl bureaus zich blijven focussen op actief zoekende kandidaten. “Dat heeft ermee te maken dat bureaus natuurlijk een concrete opdracht hebben voor een opdrachtgever”, stelt Hemminga. “Je wil zo snel mogelijk iemand kunnen aanbieden, en dan zie je toch dat dat wat makkelijker is met actief zoekenden.”
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat corporates in 2024 significant meer verschillende soorten technologie zijn gaan inzetten. “Corporates wedden op alle paarden in hun technologiestrategie, terwijl bureaus wat stabieler blijven in hun toolinggebruik.”
Budget en investeringen
De uitgaven voor recruitmenttechnologie stijgen licht in 2025, ten opzichte van eerdere jaren. Organisaties besteden nu gemiddeld ongeveer éénderde van hun recruitmentbudget aan tooling. Opvallend is dat de verwachte uitgaven altijd hoger liggen dan wat er daadwerkelijk wordt uitgegeven.
“Het roept ook de vraag op hoe je draagvlak kunt creëren. Moet je eerst concrete opbrengsten hebben voordat je kunt investeren?”
Het beperkte budget blijft dan ook de grootste barrière bij de implementatie óf uitbreiding van recruitmenttechnologie. “Dat kan natuurlijk met ambitie te maken hebben”, zegt Spanjaart. “Maar willen is niet altijd kunnen. Het roept ook de vraag op hoe je draagvlak kunt creëren. Moet je eerst concrete opbrengsten hebben voordat je kunt investeren?”
Mínder investeringen in assessments
Voor 2025 staat procesautomatisering bovenaan de investeringsagenda, gevolgd door recruitment marketing en data & dashboards. Bij de selectiefase constateert de Survey een aantal sterke stijgers: cv-screening groeit van 17% naar 27%, terwijl matching & cv-parsing stijgt van 10% naar 24%.
“Als e-assessments en tests het niet zijn, hoe gaan we dan ervoor zorgen dat we zowel de hard als soft skills van kandidaten goed in beeld brengen?”
Verrassend genoeg neemt de interesse in e-assessments en tests af, ondanks de beweging naar een skills-based arbeidsmarkt. “We roepen al jaren dat we van het cv afwillen. Maar hoe dan? Als e-assessments en tests het niet zijn, hoe gaan we dan ervoor zorgen dat we zowel de hard als soft skills van kandidaten goed in beeld brengen?”
AI-gebruik blijft oprukken
Het gebruik van AI in recruitment blijft stijgen: 63% van de respondenten geeft aan AI te zullen gebruiken in 2025, tegenover 54% in 2024. “Het gebruik maken van de mogelijkheden die AI biedt, zoals ChatGPT, wordt ook gezien als business driver”, constateren de hosts. “De vraag is: zien we het als een middel of als een reden op zich? Het feit is dat we het ook als een reden op zich zien om uiteindelijk het hele proces te optimaliseren.”
Nieuw in 2025: de Recruitment Tech Benchmark
Een nieuw element dit jaar is de interactieve benchmark-tool. “We hebben nu een interactieve vragenlijst waarbij mensen binnen 48 uur hun eigen rapport als pdf krijgen”, zegt Hemminga. “35 pagina’s, waarin je kunt zien wat jouw antwoord was ten opzichte van de anderen. Dat is natuurlijk heerlijk om te gebruiken, om screenshots van te maken en in je powerpoint te plakken als je intern je medewerkers wil meenemen in de trends.”
De tool is doorlopend beschikbaar via recruitmenttech.nl/benchmark, waardoor organisaties vaker dan eenmaal per jaar inzicht kunnen krijgen in hoe zij zich verhouden tot andere organisaties. “Ik zou bijna aanraden om het twee keer per jaar te doen”, zegt Hemminga. “Dan kun je ook je eigen ontwikkelingen zien door die twee rapporten naast elkaar te leggen, maar ook de ontwikkelingen in de markt.”
Schrijf je in voor de replay
Wil je alle inzichten uit de Recruitment Tech Survey 2025 horen én zien hoe jij deze kunt toepassen binnen jouw organisatie? Schrijf je dan nu in voor de replay via het inschrijfformulier hieronder.