Marcus Groeneveld (Freeday): 'Recruitmenttechnologie kan innig samenwerken met digitale werknemers'

Recruitmenttechnologie helpt om sneller en effectiever de juiste mens bij de juiste baan te krijgen. De Global Workforce Crisis, die zich door voortgaande vergrijzing steeds meer aftekent, kan worden geattaqueerd. Maar technologie helpt ons ook steeds vaker op andere manier om het werk gedaan te krijgen. We spreken Marcus Groeneveld, medeoprichter van Freeday, een Rotterdams bedrijf dat de grootste uitzender van digitale werknemers ter wereld wil worden: “Recruitmenttech kan innig samenwerken met digitale werknemers.”

Bedrijfsprocessen automatiseren

“We zijn een aantal jaar geleden met Freeday gestart. Het idee was om kunstmatige intelligentie en robottechnologie toe te passen om bedrijfsprocessen automatiseren. We zijn inmiddels met ruim tien werknemers en helpen klanten, vaak grote organisaties, in onder meer ecommerce, constructie en bouw, hightech en de uitzendmarkt. Recent zagen we oplossingen voorbij komen die weer makkelijker schaalbaar zijn en bovendien hebben we de ambitie om wereldwijd de grootste uitzender voor digitale assistenten te worden. Daarom hebben we pas geleden nieuwe funding gezocht en gevonden om dat te versnellen.”

Slag om talent

De digitale medewerkers van Freeday nemen repetitieve menselijke taken en interacties over en zijn gespecialiseerd voor onder meer contact centers/customer service; finance & accounting/IT Helpdesks/HRM Gezondheidszorg/administratie. “Toen we het bedrijf startten deden we dat met het doel in te spelen op drie trends. Ten eerste die slag om talent, de Global Workforce Crisis. Voortdurend verlaten in de westerse wereld werkers de arbeidsmarkt, maar er komen niet genoeg mensen voor terug. Wij willen helpen met digitale assistenten om die crisis te attaqueren. Zeker ook als het gaat om repetitieve taken waar mensen weinig voldoening bij voelen. Zodat er meer tijd overblijft voor hen om zich op de menselijke en meer bevredigende aspecten van het werk te kunnen concentreren. Dat is ook gelijk de tweede trend, werknemers voelen steeds minder voldoening bij die repeterende handelingen die eigenlijk geen waarde toevoegen. En de derde trend waarbij kunnen helpen; heel veel afdelingen van bedrijven kennen veel applicaties en weinig integraties. Werkprocessen zijn vaak onduidelijk en versnipperd, de een werkt vanuit Excel, de ander benadert het proces met andere beschikbare software. Vaak een ratjetoe en daarin kunnen wij, samen met onze digitale assistenten, lijn in brengen.”

Tot 30-40% digitale werknemers

“Als jij een algemeen callcenter van een grote retailer of telecomorganisatie neemt, kan daar 30%-40% van alle binnenkomende vragen door digitale assistenten worden afgehandeld” stelt Groeneveld. “Daardoor wordt  het werk voor de echte mensen uitdagender, blijven ze langer bij de werkgever en kunnen ze zich beter ontwikkelen. Op die manier vergroot je de pool van werknemers voor banen die niet of lastiger gedigitaliseerd kunnen worden aanzienlijk. Waarbij de grootste uitdaging is om mensen engaged te houden, anders bouw je niks op. Wij proberen mensen een beter gevoel over hun werk te geven door de vervelende, repetitieve taken te automatiseren. Waardoor er meer talent ‘overblijft’ voor bedrijven en andere organisaties en zij beter hun vacatures kunnen vervullen. In die zin denk ik dat recruitmenttechnologie innig kan samenwerken met die digitale werknemers. Om de Global Workforce Crisis beter te kunnen tackelen.”

Digital assistent software revenue 2016-2025 (tractica)Samen werk je aan oplossing

Naast dat de digitale assistenten van Freeday de overspannen werknemers-situatie helpen te attaqueren, werkt het bedrijf ook met de ‘gewone’ grote uitzendbureaus samen met eigen recruitmentsoftware. “We willen niet alleen de grootste uitzendbureaus handjes leveren, we zijn veel meer een strategisch partner geworden. We lossen steeds vaker operationele vragen op met digitale werknemers én met werknemers van vlees en bloed. Onze digitale medewerkers kunnen ook veel voorkomende repetitieve taken van recruiters overnemen. Wij kunnen onder meer het bereiken van kandidaten vanuit je database overnemen, via diverse kanalen, zoals Whatsapp. En dan gelijk onderzoeken welke kandidaten passend voor de functie zijn. Ook onboarden kan door digitale medewerkers opgepakt worden. En tevens de nazorg; of de nieuwe baan voor kandidaten is wat ze ervan hadden verwacht bijvoorbeeld.”

Combinatie met recruitmentsoftware

“We begeven ons met onze digitale medewerkers dus ook in het recruitmentsoftware-veld, juist als strategisch partner van bedrijven. De combinatie van kandidaten en digitale werknemers is vaak een goede en lucratieve oplossing voor bedrijven. Volgens het befaamde Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner kan in de nabije toekomst circa 20% van al het werk worden gedigitaliseerd. Zover zijn we nog niet, maar het biedt wel enorme mogelijkheden. Ook voor de zoektocht naar kandidaten, die kan er beduidend minder lastig door worden.”

Van de 15 grootste economieën ter wereld, die verantwoordelijk zijn voor 70% van het BBP van de wereld, zullen er naar verwachting 12 te kampen krijgen met een tekort aan arbeidskrachten volgens de Boston Consulting Group.Global workforce crisis (Boston Consulting Group) 

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER