Table Talk: Betere kandidaten bij Luchtverkeersleiding Nederland door gebruik breindata in selectie

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) maakt sinds 2016 gebruik van breindata in het selectieproces bij de werving van verkeersleiders. Hoe werkt het meten van breindata, waarom heeft LVNL hiervoor gekozen en wat zijn de resultaten? In deze editie van Recruitment Tech Table Talk gaat Martijn Hemminga in gesprek met Alex Arnold van LVNL en Eric Castien van Brainsfirst. Bekijk de video of beluister de podcastversie.

Selectieproces

“LVNL zorgt voor veiligheid en efficiency van de verkeersstromen van de militaire en burgervliegtuigen die landen en vertrekken in Nederland”, zegt Alex Arnold. De selectie bij LVNL betreft een zevental stappen, met onder meer assessments, een uitgebreid interview, een simulatortraining. Arnold: “Sinds 2016 maken we aan de voorkant, bij de werving en selectie, gebruik van breindata. Wij hebben 1.000 medewerkers, waarvan 300 luchtverkeersleiders, de rest is ondersteunend. Jaarlijks stromen er circa 2.000 sollicitaties binnen, voor ongeveer 50 opleidingsplaatsen. Om de selectie verder te optimaliseren zijn we gaan samenwerken met Brainfirst.”

Specifiek werk, specifiek talent

Eric Castien: “Brainsfirst meet met de online Neurolympics-test breinen en matcht die met bijpassende banen. Dat doen we op het meest fundamentele niveau van presteren, het breinniveau. Voor ons is de LVNL een interessante casus, een ideale laboratoriumsituatie”, zegt Castien. “Het is specifiek, complex werk. Je moet razendsnel handelen als de situatie verandert, patronen herkennen, aandacht kunnen richten en loskoppelen. Ook als je een IQ-test of capaciteitstest doet, krijgt je brein veel te verwerken natuurlijk. Wat wij anders doen, is dat kandidaten games krijgen voorgeschoteld, waarbij tijdens het spelen verschillende delen van het brein op de proef worden gesteld. Door de input tijdens het spelen, krijg je aan de achterkant data en die vertonen een volstrekt uniek profiel, breinprofiel. Dat breinprofiel stelt ons in staat selectie toe te passen. In het begin was er nog sprake van onder meer een EEG om de hersenactiviteit te meten tijdens het spelen, om de NeurOlympics-test te valideren. Nu is dat niet meer nodig.”

Scepsis

“Aanvankelijk was er bij LVNL hier en daar wat scepsis”, stelt Arnold. “Maar snel merkte iedereen dat de test waarde toevoegt. We hebben nog niet heel veel kwantitatieve data over de inzet van de NeurOlympics, dat duurt nog wat langer. Maar kwalitatief zien we heel interessante dingen. Zo merkten we bijvoorbeeld dat heel slimme, analytische mensen niet per se goed in dit vak hoeven te zijn. Omdat het ook om andere dingen gaat, slagvaardigheid, reactiesnelheid, zaken die je meet met de NeurOlympics. We zoeken al lang naar ‘’de typische verkeersleider’’, maar die bestaat eigenlijk niet. Wij kijken ook aan de voorkant nauwelijks meer naar het CV. Iemand die zijn studie niet heeft afgemaakt en nu vakkenvuller is, kan geschikter voor dit werk zijn dan een docent techniek. Daarnaast win je efficiency – en houden we ook nog betere kandidaten over – door bij de selectie online te testen, terwijl voorheen alles op locatie plaatsvond.”

Relevant voor veel banen

Casten: “Onze breintest is breed toepasbaar, bijvoorbeeld ook bij IT, finance, de zorg, onderwijs. Hoe belangrijker het cognitieve deel bij een baan is, hoe beter onze data zijn in het voorspellen van prestaties. En juist omdat je met de NeurOlympics-test op een fundamenteler, dieper niveau kijkt, kun je in nieuwe talentenvijvers gaan vissen, waardoor er een grotere pool kandidaten ontstaat. De volgende stap, waar we nu mee bezig zijn, is dat we ook steeds beter kunnen voorspellen welke breinen goed samenwerken en daarin kunnen gidsen. Dus niet alleen maar talentdesign, maar ook teamdesign en workforce-design. Zo bepaal je samen welke breinen het beste passen bij welke banen, teams en carrièrepaden.”

Recruitment Tech Awards

Luchtverkeersleiding Nederland heeft in 2021 ingezonden voor de Recruitment Tech Awards en daar lees je hier meer over.

Podcast

Beluister hieronder de podcast of zoek hem op in je favoriete podcast app.

Video

Bekijk hieronder de video.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER