Digitale transformatie grootste prioriteit voor recruitmentbureaus in Benelux

Bullhorn, leverancier van CRM- en operationele software voor de recruitmentbranche, doet regelmatig onderzoek naar markttrends. Voor GRID 2022 werden online de prioriteiten, uitdagingen en vooruitzichten van meer dan vierduizend recruitmentprofessionals in landen in Europa, Noord-Amerika en Azië-Pacific onderzocht. Digital transformation is een topprioriteit voor bureaus in de Benelux blijkt uit het onderzoek.

Topprioriteiten

Recruitmentbureaus noemen voor dit jaar andere zaken topprioriteit dan voorheen. Voor het eerst in tien jaar worden klanten – zowel het binnenhalen van nieuwe opdrachten als het beheren van klantenrelaties – niet als de drie topprioriteiten voor bureaus genoemd. Werving van talent is, niet heel verbazingwekkend na corona en de herschikking van de arbeidsmarkt, de topprioriteit voor respondenten wereldwijd. Opvallend is ook dat respondenten uit de Benelux-landen, ondanks dat ze vaker aangeven een tekort aan talent te ervaren, momenteel de digitale transformatie als topprioriteit aanmerken (over die digitale transformatie verderop meer).

Hieronder de resultaten voor de Benelux als het gaat om topprioriteiten

Digitale transformatie

Digitale transformatie wordt vaak omschreven als het gebruik van digitalisering, automatisering en AI om de manier waarop organisaties werken te veranderen. Twee jaar geleden had slechts een kwart van de mondiaal onderzochte recruitmentorganisaties een strategie voor digitale transformatie. In 2020 was dat al 43% en in 2021 was dat al de overgrote meerderheid, 84%!

Bureaus die over een digitale transformatiestrategie beschikken, rapporteerden in 2021 vaker een omzetstijging en verwachten ook dit jaar vaker een omzetgroei. De bureaus uit de Benelux geven het minst vaak aan over een bestaande digitale transformatiestrategie te beschikken, circa 75%. Vorig jaar zou met dat percentage de Benelux in de voorhoede hebben gestaan, maar door de – nog forsere – digitaliseringsinhaalslag elders staat de Benelux wat dit betreft nu even in de achterhoede. Echter, ook in de Benelux is het aantal bureaus dat een digitale transformatie in gang zet, die 75%, de laatste jaren drastisch gestegen.

Bij werving haantje de voorste

Overigens, als het specifiek om werving gaat, spelen bureaus uit de Benelux wel haantje de voorste, om het zo te zeggen. Zij automatiseren juist hun werving aanzienlijk vaker dan hun collega’s in de rest van de wereld.

Grootste uitdagingen

Nadat bureaus jarenlang het tekort aan talent als hun grootste uitdaging noemden, heeft haalde de impact van COVID-19 op de arbeidsmarkt vorig jaar in als grootste uitdaging, obstakel voor alle regio’s wereldwijd. Deze twee punten blijven de grootste uitdagingen, maar hebben nu van positie gewisseld.

Grootste uitdagingen 2022 bureaus alle onderzochte regio’s

Tenslotte, de investeringen in operationele kosten en technologie

De respondenten zijn dit jaar iets meer geneigd om in technologie te investeren dan om hun operationele budget uit te breiden. Respondenten uit de Benelux investeren vaker dan respondenten uit alle andere regio’s, zowel in hun operationele budget als in de technologie.

Hoe veranderen de operationele kosten en budgetten in 2022, alle regio’s

Op welke manier veranderen de investeringen in technologie in 2022?

Als we de resultaten van het onderzoek nog even op ons in laten werken, wordt duidelijk, zoals al in het begin gezegd, dat de technologische investeringen in recruitment-technologie de afgelopen jaren fors zijn toegenomen. Alles om die zoektocht naar de geschikte kandidaat soepeler, efficiënter, te laten verlopen.

Kijk voor alle resultaten van dit onderzoek op de website van Bullhorn.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER