Goede recruitmenttechnologie helpt een organisatie bij het behalen van haar recruitmentdoelstellingen. Recruitmenttechnologie is dus geen doel an sich, maar een middel om dat voor elke organisatie belangrijke doel te behalen; de meest geschikte mensen op de juiste plek. Als bij de wensen en doelen van de organisatie passende recruitmenttechnologie is geselecteerd, zijn de voordelen van het gebruik van dergelijke software vaak groot. In dit artikel zetten we de belangrijkste daarvan voor je op een rij.

De voordelen van recruitmenttechnologie in zijn algemeenheid:

Voor werkgevers en intermediairs

In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat met de juiste recruitmenttechnologie het wervingsproces wordt gestroomlijnd voor de werkgever en intermediairs, zoals werving- & selectiebureaus. Er is minder administratieve last en een wervingsproces dat sneller, transparanter en goedkoper verloopt. Bovendien, ook natuurlijk een belangrijk voordeel; door de inzet van passende recruitmenttechnologie verbetert de kwaliteit van de sollicitanten heel duidelijk.

Voor kandidaten

Ook voor de kandidaten, sollicitanten, zijn er belangrijke voordelen bij de inzet van recruitmenttechnologie. Eén van die voordelen is dat de sollicitatie-ervaring effectiever en transparanter en daarmee prettiger wordt. Dat heeft vervolgens weer positieve weerslag op de werkgever, omdat een soepel en effectief verlopend recruitmenttraject de reputatie van de werkgever ten goede komt.

10 voordelen meer specifiek

Er zijn nog meer in het oog lopende voordelen te benoemen van het gebruik van recruitmenttechnologie. Hieronder 10 van deze voordelen op een rij:  

 1. Productiviteitsverhoging

Het gebruik van recruitmentsoftware kan de productiviteit van een recruiter enorm verhogen. Met deze software worden immers veel taken die bij het recruitmentproces horen gestructureerd en geautomatiseerd, waardoor de recruiter meer tijd heeft voor onder meer gesprekken met kandidaten.

 1. 24/7 beschikbaar

Recruitmenttechnologie is altijd beschikbaar en toegankelijk. Een kandidaat kan 24/7 een recruitmentsite bezoeken, reageren op een vacature of een online test maken. En ook de recruiter kan (mocht dat nodig zijn) 24/7 van waar ook ter wereld inloggen en bijvoorbeeld bliksemsnel reageren op vragen van kandidaten.

 1. Betere communicatie

Door het recruitmentproces te automatiseren, kun je in iedere fase optimaal communiceren met een kandidaat. Van de chatbot op de recruitmentsite, tot whatsapp, sms’jes en e-mails na een sollicitatie.

 1. Automatiseren repeterend werk

Monotone, saaie en repeterende werkzaamheden, zoals administratie, worden goeddeels overbodig. Hetgeen tijd bespaart en bovendien wordt het werk van de recruiter er interessanter door.

 1. Snelle responstijden

Bij het werven van medewerkers is het belangrijk om snel en effectief te communiceren met potentiële kandidaten en het eigen team. Recruitmentsoftware biedt mooie hulpmiddelen om onder meer met antwoord-e-mails het proces te automatiseren.

 1. Betere matches

Vraag en aanbod kunnen met behulp van recruitmenttechnologie beter worden gematcht, waardoor de kans dat de juiste persoon op de juiste plek terecht komt duidelijk toeneemt. Hierbij wordt niet alleen naar de harde criteria gekeken, want deze software kan inmiddels ook soft skills en cultuur in kaart brengen en aan de hand daarvan matchen.

 1. Analyse-instrumenten

Recruitmenttechnologie biedt mogelijkheden om statistieken te verzamelen (bijvoorbeeld de respons van kandidaten, hoeveel mensen je advertenties hebben bekeken en hoeveel kandidaten op de functie hebben gesolliciteerd) en vervolgens te analyseren ter verbetering van het wervingsproces.

 1. Recruitment meer strategisch aanvliegen

Investeringen voor recruitmenttechnologie doe je voor meerdere jaren. Daardoor word je als recruiter eigenlijk min of meer ‘gedwongen’ tot verder vooruit te kijken. Een visie en strategie voor recruitment is dus belangrijk en goed voor het stroomlijnen van het recruitmentproces.

 1. Goed voor corporate image

Een wervingsproces dat soepel, transparant en effectief verloopt, wordt door kandidaten gewaardeerd. Dat heeft een positief effect op je imago als werkgever, zoals hierboven al gezegd. Daarnaast heeft de reputatie als werkgever ook weer effect op het corporate image. Het belang hiervan mag niet worden onderschat.

 1. Verkleinen krapte op de arbeidsmarkt voor recruiters

Er is een groot tekort aan recruiters. Door het recruitmentproces (meer) te automatiseren kun je met hetzelfde aantal recruiters meer doen. Hiervan profiteren uiteindelijk ook de organisaties en bedrijven waarvoor recruiters bemiddelen.

Misschien zullen niet alle voordelen van het gebruik van recruitmenttechnologie voortdurend ‘in volle omvang’ tot uiting komen tijdens het wervings- ofwel recruitmentproces. Ook omdat, blijkt uit onderzoek – onder meer recent onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Aptitude Research -, dat binnen veel organisaties nog lang niet altijd alle mogelijkheden van recruitmentsoftware optimaal benut worden. Maar de bovenstaande voordelen van het gebruik van recruitmenttechnologie zijn wel degelijk ‘behaalbaar’.

Bronnen

ClearCompany.com
Recruitmenttech.nl
SoftwareWatcher.nl
Theundercoverrecruiter.com
Carerix.com
YellowYard.nl

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 9 juni 2022. 


  Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER