Op Recruitmenttech.nl schrijven we al meer dan vijf jaar over recruitmenttechnologie, maar we hebben nooit echt stilgestaan bij wat recruitmenttechnologie nu precies is? Hoe definieer je dit nog vrij jonge vakgebied, deze niet te stoppen – technologische – ontwikkeling? In dit artikel gaan we dus terug naar de basis: wat is recruitmenttechnologie?

Software applicatie

Kort gezegd is recruitmenttechnologie een software applicatie waarmee werkgevers het wervingsproces – of een onderdeel ervan – en hun kandidatenstroom efficiënt en effectief kunnen beheren. Dat gaat het onder meer om het aanleggen van een database met kandidaten, het beheren en publiceren van vacatures, het verwerken van sollicitaties, het uitnodigen en afwijzen van sollicitanten, het opbouwen van talentpools, het testen of screenen van kandidaten, enzovoorts.

Onderdeel HR

Recruitment maakt bij werkgevers onderdeel uit van Human Resource Management (vaak HRM of HR genoemd) en focust zich met name op de instroom van nieuwe werknemers. De onomkeerbare tendens, dynamiek is dat binnen HR steeds meer technologie wordt ingezet, waardoor dit vakgebied wezenlijk verandert. Ook intermediairs – zoals uitzend- en werving & selectie-bureaus – zetten steeds vaker recruitmenttechnologie in om kandidaten te werven voor hun klanten.

Benamingen

Er zijn verschillende benamingen voor recruitmenttechnologie, zoals recruitmentsoftware en recruitmenttooling. De betekenis is hetzelfde. Ook recruitmentsysteem lijkt op het eerste oog een alternatieve benaming, maar in Nederland is een recruitmentsysteem een veelgebruikt synoniem voor een geautomatiseerd kandidatenvolgsysteem, ofwel, op zijn Engels, een applicant tracking system (ATS).

Welke functionaliteiten biedt de software?

Er zijn inmiddels honderden recruitmentsoftwarepakketten op de markt. Dat zie je terug in het leveranciersoverzicht op Recruitmenttech.nl/leveranciers en op de Recruitment Tech Landscape.

De meeste recruitmentsoftware biedt een aantal geautomatiseerde functies, gericht op het zo soepel mogelijk laten verlopen van de verschillende fases van het gehele selectie- en aannameproces van geschikte kandidaten: start-up, recruit, select, hire, evaluate, management.

Ook biedt recruitmentsoftware vaak analyse- en rapportage-mogelijkheden om het wervingsproces verder te stroomlijnen en wordt er soms zelflerende software ingezet voor nog betere resultaten.

Hieronder een overzicht van verschillende recruitmentsoftware gerangschikt in de volgorde van het gehele proces:

Start-up

 • Data- en dash-boards (de start voor een organisatie of bedrijf van het gebruik van recruitmenttechnologie)

ecruit

 • Recruitment marketing en job advertising
 • Talentpooling
 • Sourcing & Search
 • Referral recruitment (eigen werknemers die mogelijk interessante nieuwe werknemers aandragen, onder meer via een referral app)
 • Bots & Voice (voicebots zijn spraakgestuurde, vaak door artificial intelligence en machine learning gestuurde, gebruikersinterfaces die de spraak van mensen begrijpen en aan de hand van de ingegeven input reageren)

Select

 • e-Assesments, test en predictive recruitment
 • Matching & CV-parsing (parsing betekent ‘ontleden’, het ‘parsen van een cv’ betekent dat de informatie die in een cv staat, wordt ontleed en daarna automatisch op de juiste plek wordt opgeslagen bij de recruiter)
 • Videorecruitment

Hire

 • CV-screening
 • Onboarding
 • Employe engagement/advocacy (je eigen werknemers als ambassadeurs van het bedrijf)

Evaluate

 • Evaluatietooling

Management

 • Data & dashboards (en natuurlijk kan met behulp van de data die de systemen genereren en de dashboards de gebruikte recruitmenttechnologie gemanaged worden, om zo de doelen van de organisatie of het bedrijf te bereiken en het gehele proces te optimaliseren)
 • Flexsystemen
 • Recruitmentsystemen
 • Uitzendsoftware

Welke functionaliteiten voor wie?

De omvang van een organisatie speelt natuurlijk een rol. Als er slechts een paar vacatures per jaar zijn, dan is een eenvoudiger – en vaak goedkoper – systeem over het algemeen prima. Wanneer wel tientallen vacatures per jaar worden uitgezet, is een systeem met meerdere functionaliteiten handiger.

Verder zal in een organisatie waar veel mensen solliciteren op een functie waarschijnlijk een systeem dat is ingericht op voorselecties en filters aan te raden zijn. In een branche waar het echt zoeken is naar geschikte werknemers is juist een uitgebreide ‘talentpool’ handig. Zodat recruiters zelf op zoek gaan naar interessante kandidaten en deze vervolgens bijhouden en opvolgen via de software.

Hulp bij kiezen

Er zijn, zoals hierboven al gezegd, inmiddels vele honderden recruitmentsoftwarepakketten. Sommige wat beperkter en vaak heel geschikt voor kleinere bedrijven, andere met alle ‘toeters en bellen’, zoals analyse-software, enzovoorts. Hoe wijs te worden uit al die mogelijkheden? Gelukkig zijn er sites zoals Recruitmenttech.nl en zustersite Recruitmentsystemen.nl die helpen door de bomen het recruitmenttech-bos te – blijven – zien.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 9 juni 2022. 


  Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER