AI gedreven “Applicant Matching Platform” voor objectieve recruitment (Recrout.com)

Applicant Matching System dat werkgevers helpt om op een objectieve en volledig digitale manier hun volledige recruitment proces in te richten. Lees alles over de recruitment tool van Recrout.com die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2021.

Recruitment tooling van Recrout.com

Omschrijving van de tooling

Het white label matching platform van Recrout maakt gebruik van data gedreven matching en selectie technologie. In het kort leveren wij onze klanten een white label software model waarbij onze algoritmes op basis van talent en persoonlijkheid geautomatiseerd de beste match voor hen voorspellen. Objectief en zonder bias of vooroordelen. Daarnaast kan de klant ook direct vacatures aanmaken, beheren en posten via diverse kanalen.

Wij zijn de opvolger van het traditionele ATS maar dan gecombineerd met een psychometrisch assessment systeem en ons intelligente matching algoritme NORA.

Matches worden gebaseerd op culture fit en job fit, waarbij we tegelijkertijd de recruiters ondersteunen om enorm veel (administratieve) tijd en geld te besparen en hen te ontzorgen.

Geen enkele vakgenoot is recruiter geworden om dagelijks door stapels cv’s en brieven te struinen of om alleen met administratie bezig te zijn. Wij helpen ze om dat niet meer te hoeven doen.

Ons proces is volledig geautomatiseerd en de klant hoeft niets te installeren op het eigen netwerk. Een eigen omgeving is binnen een uur opgezet. Daarnaast heeft de werkgever de mogelijkheid om de software volledig in eigen huisstijl op te zetten en te koppelen aan de eigen carrièrepagina en andere HR systemen.

Onze technologie helpt om data gedreven beslissingen te nemen, sneller de beste kandidaten te selecteren, tijd te besparen bij het preselectie proces en om kosten op recruitment activiteiten te besparen.

Maar bovenal helpt ons platform om op een objectieve en zeldzaam simpele manier de mensen te ontdekken die het best in staat zijn om een bijdrage te leveren aan de organisatie doelstellingen. Dat is wat aan het eind van de dag centraal hoort te staan.

Welk probleem lost de tool op?

– Inefficiëntie van het recruitmentsproces
– Kostbare mismatches en hoog verloop
– Tekort aan schaars talent oplossen door naar potentie te kijken i.p.v. cv’s
– Subjectieve matching / Discriminatie
– Hoge kosten van het assessment proces
– Versplintering van recruitment onderdelen

Hoe werkt de tool?

Het White label platform van Recrout automatiseert het hele (voor)selectieproces en helpt bedrijven om de pijplijn van kandidaten te beheren en te optimaliseren. Ons AI-gedreven recruitment platform, met een geïntegreerde assessmentmodule, biedt hen een intelligente en gebruiksvriendelijke manier van matchen en selecteren.

Met als resultaat: minder tijdverspilling, geldverspilling en unieke en essentiële inzichten die onze klanten helpen betere selectie keuzes te nemen op basis van objectieve en gevalideerde data.

Met het Recrout platform kunnen werkgevers
– Vacatures aanmaken, beheren en posten door heel Europa via onze geïntegreerde Multi Job Poster
– Sollicitanten geautomatiseerd testen op 51 competenties, matchen met het vacature profiel en cultuur profiel
– Verschillende teams en afdelingen op hetzelfde systeem laten werken
– Een eigen talent pool opbouwen met verrijkte persoonlijkheidsprofielen
– Een volledig objectief recruitment proces inrichten

Wat levert gebruik van de tooling op?

Onze software helpt organisaties om het selectieproces te stroomlijnen en kandidaten te filteren op basis van relevante competenties en persoonlijkheidskenmerken met behulp van gevalideerde persoonlijkheidstesten.


Werkgevers hoeven niet meer door stapels Cv’s heen te werken. Werkgevers filteren automatisch de mensen weg die niet passen en hoeven hier geen tijd meer aan te besteden.

Sollicitanten worden door ons objectieve algoritme gerangschikt op geschiktheid en voor iedere kandidaat is er een uitgebreid assessment rapport beschikbaar. Alleen de meest gekwalificeerde kandidaten worden vervolgens uitgenodigd voor een gesprek.

Werkgevers hoeven daarnaast ook niet meer verschillende onderdelen zoals assessment of ATS apart in te kopen. Recrout biedt een totaal oplossing en ontzorgt de recruiter van A-Z.

Tenslotte zorgt ons platform ervoor dat werkgevers betere kandidaten aannemen, kandidaten die het best in staat zijn een bijdrage te leveren aan de organisatie doelstelingen.

Waarom moet deze tooling een Recruitment Tech Award winnen?

Recrout is een van de pioniers in Europa als het gaat om het combineren van psychologie en technologie voor wervings- en selectie-doeleinden. Dat doen wij al sinds 2015 met veel passie en gedrevenheid.

Wij zijn de afgelopen jaren de bron van inspiratie geweest voor vele andere initiatieven die de afgelopen jaren dit domein hebben betreden en hebben daarin de weg mogen wijzen. De recruitment award zou daar een hele mooie erkenning voor zijn.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang twee keer per maand de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 18 november 2021. 


    Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER