Toolbox voor skill-georiënteerde recruitment (Textkernel)

Met de Data Enrichment APIs kunnen skill-profielen op verschillende manieren verrijkt worden, waardoor skill-gebaseerde recruitment effectiever wordt. Lees alles over de recruitment tool van Textkernel die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2021.

Recruitment tooling van Textkernel

Omschrijving van de tooling

Skills zijn hot. Publicaties in de HR media spreken van het aanbreken van de ‘Skills Economie’ waarin skills gelden als de ‘universele valuta’ in de talentacquisitiemarkt. In de context van de huidige, kandidaat-gedreven arbeidsmarkt delen veel organisaties de visie dat skills een centrale rol moeten hebben in het verbinden van vraag en aanbod.
Maar skill-georiënteerd werken is moeilijk. Veel bedrijven worstelen met de de vraag hoe deze visie vertaald kan worden naar het operationele niveau. Drie grote uitdagingen zijn: (1) Hoe standaardiseer ik mijn skills-data, zodat verschillende beschrijvingen (bijv. “HR Tech” en “Human Resources Technologie”) als dezelfde skill worden behandeld? (2) Hoe weet ik welke skills kandidaten hebben, zonder puur te vertrouwen op zelf-evaluatie en (verouderde) CVs? (3) Van welke skills die niet op de CVs van mijn kandidaten staan kan ik aannemen dat ze die toch hebben, op basis van hun eerdere werkervaring?

Textkernel’s Data Enrichment APIs bieden een toolbox die oplossingen biedt voor precies deze uitdagingen. Het bestaat uit een aantal APIs (integreerbare software-componenten) die verschillende functionaliteiten rondom skills aanbieden. De tool kan worden ingezet om skills in elk soort tekst te vinden (niet alleen CVs en vacatures, maar ook beschrijvingen van projecten en trainingen, motivatiebrieven, etc.), en deze te standaardiseren op basis van een bewezen skills-taxonomie. Daarnaast kunnen skills afgeleid worden iemands werkervaring.

Door middel van deze tooling kunnen skill-profielen op een geautomatiseerde manier compleet en up-to-date gehouden worden. Hiermee wordt de kandidatendatabase rijker en betrouwbaarder, waardoor skill-gebaseerd matchen effectiever wordt. Dit leidt tot hogere conversie omdat kandidaten gevonden kunnen worden die op basis van skills een juiste match zijn, maar toch over het hoofd gezien zouden zijn als de match vooral op functietitel gebaseerd zou zijn.

Welk probleem lost de tool op?

Matchen van kandidaten aan vacatures op basis van functietitels levert vaak beperkte resultaten op, zeker in tijden van kandidatenschaarste. Skill-gebaseerd matchen vergroot de kans op conversie, maar heeft alleen kans van slagen als skill-profielen van kandidaten gestandaardiseerd, compleet en up-to-date zijn. Dat is vaak niet zo, aangezien skill-profielen meestal slechts gebaseerd zijn op een CV, en vervolgens niet meer worden geüpdatet. Met de Data Enrichment APIs wordt dit probleem opgelost. De tool helpt om profielen continu te verrijken met skills uit projecten, evaluaties en andere teksten, op basis van AI-gebaseerde algoritmes. Daarnaast kunnen skills worden afgeleid uit beroepen op basis van een grote database met associaties tussen beroepen en skills.

Hoe werkt de tool?

De Data Enrichment APIs zijn toepasbaar in veel verschillende workflows, waaronder de volgende in de context van kandidaat-onboarding:
Na het uploaden van het CV wordt de kandidaat gevraagd of documenten te uploaden waarin zijn/haar skills beschreven kunnen staan, zoals beschrijvingen van gevolgde trainingen en uitgevoerde projecten. De Data Enrichment APIs worden ingezet om de skills die in deze teksten genoemd worden op een gestandaardiseerde manier aan de kandidaat te tonen. Vervolgens worden suggesties getoond van skills die uit de werkervaring zijn afgeleid (bijvoorbeeld ‘lekkages verhelpen’ wanneer iemand loodgieter is geweest). Aan de kandidaat wordt gevraagd welke van de afgeleide skills hij/zij aan het profiel wil toevoegen. Uiteindelijk kan de kandidaat het skill profiel verder verrijken door middel van de semantische autocomplete funtie. Hierdoor zal zowel de kandidaat als de recruiter vertrouwen hebben dat het skill profiel zo compleet mogelijk is.

Wat levert gebruik van de tooling op?

Het concept skill-gebaseerd matchen wint al jaren in populariteit omdat het matches tussen kandidaten en vacatures oplevert die niet voor de hand liggen als matchen vooral op functietitel gebaseerd is. Dit levert niet alleen hogere conversie op omdat meer relevante kandidaten aan de oppervlakte komen, maar ook een meer flexibele en wendbare manier van talentverwerving: profielen die moeilijk te plaatsen zijn kunnen met goed inzicht in vraag en aanbod van skills vaak toch een relevant werk geholpen worden. Door de ‘skill-gap’ tussen een huidige en volgende positie te analyseren kunnen kandidaten bovendien worden geholpen met aanbevelingen van trainingen om missende skills bij te leren.
Zoals eerder toegelicht is skill-gebaseerd matchen echter alleen mogelijk wanneer skill-profielen zo compleet mogelijk zijn. De Data Enrichment APIs bieden de mogelijkheid hiertoe, en vormen zo de missende schakel die nodig is om een succesvol skill-gebaseerd matching systeem in te richten.

Waarom moet deze tooling een Recruitment Tech Award winnen?

Al jaren speelt bij veel recruitmentbedrijven het idee dat skills een centralere rol moeten hebben, maar haast iedereen loopt tegen dezelfde struikelblokken aan: rommelige data, incomplete skill profielen, onvoldoende inzicht in relaties tussen skills en beroepen. De Data Enrichment APIs zijn de missende schakel tussen skill-visie en skill-operatie. Dit levert niet alleen meer conversie op, maar helpt recruitmentprocessen om meer flexibele en toekomstbestendige matching-processen in te richten.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang twee keer per maand de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 18 november 2021. 


    Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER